Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

Siz de imza atın, geleceğinize sahip çıkın

10 Nisan 2014 , Perşembe 11:15
Siz de imza atın, geleceğinize sahip çıkın
dilekc69@gmail.com

2006 yılında Yeşim Tekstil olarak dünyanın en büyük sürdürülebilirlik paylaşım platformlarından biri olan Birleşmiş Milletler'in Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (Global Compact) imza attık. Türkiye’de hazır giyim ve tekstil sektöründe bu sözleşmeye imza atan ilk firma olarak firmamızın  kurum kültürü olan “Önce İnsan” anlayışını ve kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını küresel bir ağda paylaşmayı taahhüt ettik. O günden bu yana da bu konuda tekstil ve hazırgiyim sektörüne öncülük yaparak, her yıl raporumuzu paylaşıyoruz.

Bu yıl Nisan ayı sonunda 5.’sini yayınlayacağımız bu faaliyet raporunda; insan hakları, işçi standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele konularında uluslararası sözleşme ilkeleri doğrultusunda yapılan çalışmalara ve gönüllü olarak yürütülen sosyal sorumluluk faaliyetlerine yer veriyoruz.  Hazırlanan rapor, İngilizce ve Türkçe olarak Birleşmiş Milletler’in web sitesine yüklenerek dünya ile paylaşılıyor. Halka açık olan bu İlerleme Raporu şirketlerin şeffaflık ve hesap verebilirliğe olan taahhüdünün de önemli bir göstergesi aynı zamanda.

Geçtiğimiz ay  kendi sektörümüzdeki bu konudaki liderlik misyonunu bir üst kulvara taşıdık ve Küresel İlkeler Sözleşmesi  oluşumunda firma olarak iki yıl süreyle Türkiye  yönetim kurulu üyeliğine seçildik. Vizyonu, “Sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi” olan Global Compact’ın Yürütme Kurulu’nda bizim dışımızda Koç Holding, Sabancı Holding, Akkök Holding, Anadolu Efes, ARGE Danışmanlık, Bilim İlaç, Borsa İstanbul, Borusan Holding, Coca-Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, TSKB, Yüksel Holding, ZED Danışmanlık ve Tanıtım gibi Türkiye ekonomisine yön verip sürdürülebilirliği bir kurum kültürü haline getirmiş holdingler ve şirketler var. Yeşim’i benim temsil edeceğim bu kurulda yer alan diğer üye firmaların temsilcileri ile  birlikte Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Türkiye’de yaygınlaşması için liderlik edeceğiz. Hedefimiz daha fazla sayıda Türk firmasının bu konuda içini dolduracak çalışmalar yaparak bu sözleşmeye imza atması.

Sekiz yıldır bu oluşumun içinde olan bir kişi olarak bu yazımda sizlerle Küresel İlkeler Sözleşmesi‘ne imza atmanın firmanıza kazandıracağı faydalar ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilen sosyal sorumluluk alanında bir hesap verebilirlik uygulaması olan Küresel İlkeler Sözleşmesi, kurumsal sosyal sorumluluk alanında yaptıklarınızı geniş bir ağda paylaşmak için çok güzel bir alternatif. Bu konuda tek yapmanız gereken firma olarak bu bildirgeye imza atarak yaptığınız sosyal sorumluluk çalışmalarını her yıl paylaşacağınıza dair bir söz vermek ve bu sözü tutmak.    

Sürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımı olan Küresel İlkeler Sözleşmesi, tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Bu kapsamda, insan hakları, çalışma koşulları, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadele başlıklarında 10 temel prensip yer alıyor. Günümüzde dünyanın en geniş gönüllü platformunu oluşturan binlerce şirket, sendika ve sivil toplum örgütü, bu evrensel ilkeleri iş stratejilerinin, operasyonlarının ve kültürlerinin bir parçası haline getireceklerini ilan ederek Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılmaya devam ediyor. Bugüne kadar Türkiye’den Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan firma sayısı 286’ya ulaşmış durumda.

Biz bu oluşuma katıldığımızdan bu yana firma içinde ve firma dışında bir çok konuda  fayda sağladık. Bu faydalar firmadan firmaya değişse de size fikir vermesi adına burada bir kaçını  paylaşmak istiyorum.
 

Firma içi faydalar;

•Üst düzey yönetimimizin çevre, toplum ve yönetişim konularına olan bağlılığın ıçalışanlarımız nezdinde daha net vurgulamaya başladık.

•Çalışanlarımız için yaptığımız tüm uygulamalarla onların firmaya olan bağlılığını ve motivasyonunu arttırdık.

•Firmamızın kurumsal vatandaşlık etkinliklerini, iş yapış operasyonlarımızla bütünleştirdik ve bu durum  bizi değer zincirinin olumlu sosyal etkilerini arttırmaya motive etti.

•Firmamızın misyon ve değerlerinde yer alan sosyal sorumluluk ve çevre konusundaki maddelerini, operasyonel anlamda nasıl hayata geçirdiğimizi gösterme şansı bulduk.

•İlerlemenin  değerlendirilmesine yönelik firma içi uygulamaları harekete geçirerek, bu konudaki performanslarımızın iyileşmesine katkı sağladık.

•Sosyal sorumluluk çatısı altında yaptığımız bu iyi uygulamalar, bizi dünya markaları ile buluşturdu ve yeni müşteriler kazandırdı. Böylelikle bu durum firmamıza finansal getiri de sağlamış oldu.

Firma dışı faydalar;

•Dünyaca ünlü büyük markalarla çalışma yapmanın ve onlarla stratejik ortak olmanın kapılarını araladı.

•Daha fazla şeffaflık ve güven ortamı yaratarak firmamızın itibarını arttırdı.

•  Sürdürülebilirlik vizyonu, stratejisi ve uygulama planı çerçevesinde tüm paydaşlarımızla ilişkilerimizi geliştirdi.

•İşbirliğimizle birlikte tüm paydaşlarımıza bu konularda önemli öğrenme olanakları sağladı.

 

Görülüyor ki firmaların yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları aslında o kuruma da değer katıyor. Kurum sadece ürettiği veya yaptığı hizmetle değil, yaptığı sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da farklılaşabiliyor. Bu yüzden hedefi olan, doğru planlanmış ve uygulanmış toplumun ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılan sosyal sorumluluk çalışmaları kurumlar için çok önemli. İletişim mesleğini yürüten bizlerin görev alanının önemli bir kısmını da bu konuda yapılan çalışmalar oluşturuyor. Bu nedenle temsil ettiğimiz kurumların sosyal sorumluluk ve sosyal uygunluk alanında yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşma, topluma yönelik projeler üretme, uygulama ve yaygınlaştırma önceliklerimiz arasında yer almalı. Bunun için de dünya genelinde sürdürülebilirlik konusunda en büyük network’e sahip Global Compact oluşumuna imza atma konusunda üst yönetimi ikna etmek,  hem dünyamızın için hem firmanızın geleceği  için çok önemli bir adım olacaktır.

 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları