Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
FARK YARATMAK

Online itibarımızı nasıl yönetiriz?

8 Nisan 2013 , Pazartesi 09:36
Online itibarımızı nasıl yönetiriz?
dilekc69@gmail.com

 

Attığımız her adım itibarımızı olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiliyor. Özellikle son yıllarda internet üzerinde yaptıklarımız da itibarımızın şekillenmesinde daha fazla belirleyici olmaya başladı. Günümüzde maalesef bir kişi veya kurumun marka değeri ve itibarına zarar vermek de, online ortamda çok daha kolay hale geldi. Bu çerçevede kişiler ve kurumlar bir önlem almadıkları taktirde çok zarar görebiliyorlar.

Kişisel web siteleri, bloglar, haberler ve  tabi ki sosyal ağ siteleri kişilerin online itibarını oluşturan bilgilerle dolu. Üstelik sadece buralarda sizin söyledikleriniz veya paylaştıklarınız değil, başkalarının sizin hakkınızdaki yorumları da online itibarınızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. İnsan Kaynakları Departmanı yöneticilerinin büyük çoğunluğu  işe alma kararını vermeden önce adayı internet üzerinden arama motorlarında, Facebook, Twitter ve Linkedin gibi sosyal medya sitelerinde araştırıyor.

Sadece işe alım aşamasında değil, artık bir iş yerinde çalışırken de itibar çok  önemli. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki; işten çıkartılma sebepleri arasında personelin sosyal medya üzerindeki uygun bulunmayan paylaşımları da önemli bir yer tutabiliyor. İzinsiz kullanılan fotoğraflarınız, hoş olmayan, kaba ifadeleriniz, hukuki sorunlara yol açabilecek paylaşımlarınızın olup olmadığı çok önemli. Ayrıca sosyal medyada var olmamak da itibarınız için oldukça büyük bir eksi puan.

İşte bu nedenle kişisel ve kurumsal online itibar yönetimi yapmak giderek daha da önemli hale geliyor.

Online itibar yönetimi için neler yapmanız gerekiyor o halde?

Her şeyden önce itibarınızın sizden bağımsız bir şekilde oluşmaması için kontrolü ele alarak internetteki varlığınızı kendi istediğiniz şekilde şekillendirmelisiniz. Bunun için de öncelikle itibarınızı yönetmek için genel stratejilerinizi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü mutlak suretle genel itibar yönetimi ile online itibar yönetimi aynı paralelde birbiriyle senkorinize olmuş bir şekilde yönetilmeli.

İtibar yönetiminin ilk adımı önleyici olmaktan geçiyor. Kişisel bilgilerinizi internetten paylaşmadan önce iki kere düşünmek sonradan pişmanlık duymanızı önleyecektir.

Kendinizle ilgili aramalar yaparak hakkınızda neler konuşulduğunu takip etmeniz de çok önemli. Eğer hakkınızda olumsuz yorumlar varsa bunu başkalarından önce siz bilmelisiniz. İsminizle ilgili çıkan her şeyi Google Alert üzerinden anında takip edebilirsiniz. İsminizle ilgili aramayı yaptıktan sonra  elde ettiğiniz bilgileri düzenlemenizde fayda var.  Ayrıca paylaşımlarınızın daha çok olumlu konularda olmasına da özen gösterin.

Kişisel dijital yol haritanızı belirleyin. Kendinizle ilgili neyi öne çıkartıp, ne anlatmak istiyorsunuz? Hangi mecralarda nasıl bir dille, kimlere ulaşmayı hedefliyorsunuz? Yola çıkmadan önce bu soruların cevaplarını belirlemek sizin yol boyunca kaybolmanızı önleyecektir. Öncelikle sosyal medyada hangi ağlarda yer alacaksınız buna karar vermelisiniz. Kendi önceliklerinize göre uygun platformları belirlemeniz gerekiyor. Herkes  için Facebook, Linkedin, Twitter da yer almak, ya da blog yazmak  uygun olmayabilir. Dolayısıyla bu mecraları iyi tanımak, kullanacağınız dil ve üslubu seçip, hep aynı tarzda kendinizi ifade etmeniz de çok önemli.

Online ortamda istikrarlı bir duruş sergilemelisiniz. Örneğin, sosyal ağlarda herhangi bir hesap açıp hesabı kontrol etmeme ya da uzun bir ara verdikten sonra hesaplarda yeniden aktif olmak, sosyal ağ kullanıcıları için çok onaylanan bir durum değil. Bu nedenle ne yapmak istediğinize iyi karar vermelisiniz ve bu ortamlarda yer aldığınız zaman şeffaf ve tutarlı olmalısınız. Yani herhangi bir sitede söylediğiniz diğer sitelerde söylediklerinizle çelişmemeli.

Vaadiniz ne? Niye insanlar sizi takip etsin?  Öncelikle takipçilerinize sunacağınız faydaları iyi belirleyin.  Bu faydaları da farklı zamanlarda vereceğiniz mesajlarla onlarla paylaşın.

Hangi sıklıkla nasıl bir içerikle hedef kitlenize ulaşmak istiyorsunuz? Sunacağınız içeriklerde hangi konulara yer vereceksiniz. Yayınlayacağınız içerikler sizin vaadinize uygun mu? Bu içerikleri hangi aralıklarla paylaşacaksınız. Burada tutarlı olmak ve belirlediğiniz standartları korumak da çok önemli.

Sosyal medyada bulunduğunuz platformlarda istemediğiniz yazıların çıkmaması, etiketlerin olmaması için mutlaka önlem alın. Örneğin Facebook’ta bu konuda sınırlamaları kendiniz yapabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızdan sizin için hoş olmayacak paylaşımlarına dikkat etmelerini isteyebilirsiniz.

İnternette hoşunuza gitmeyen bir içerik yayınlandıysa öncelikle bunu yayınlayan sitede yok etmeye çalışmak ilk yapılacak şey. Eğer o site bu bilgiyi kaldırmak istemezse, bunu maalesef  Google’da yok edemiyorsunuz. Ancak kendinizle ilgili ve işinizle ilgili olumlu bilgiler yayınlayarak hoşa gitmeyen bilgilerin görünürlüğünü azaltabilirsiniz. Ayrıca sizinle ilgili olumsuz bir şey  yazılması durumunda  mutlaka o  yazı hangi sitede yayınlandıysa  sadece o sitede cevabınızı  verin. Sessiz kalmayın. Yalnız cevap verirken duygusallığa kapılıp, öfkelenmeyin. Mümkünse söylediklerinizin doğruluğunu verilerle destekleyin.

Her konuda olduğu gibi intenet ortamında  da gizlilik ve güvenlik çok önemli. Hassas bilgilerinizi iyi korumanız ve sağlam şifreler kullanmanız olası bir güvenlik sorununu engelleyebilir veya en azından riskinizi azaltabilir.

Son olarak aşağıdaki linkleri bir yere not edin. Dijital itibarınız için bu sitelerden faydalanabilirsiniz.

       Google’daki  arama sonuçlarına http://brandyourself.com/ adresi ile müdahale edin.

       Dijital ortamda istenmeyen izlerden arınmak için  www.reputation.comwww.elixirinteractive.com adreslerine girebilirsiniz.  

Dijital kimliğinizi oluşturan tüm parçaları da www.123people.com adresinden görebilirsiniz.

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları