Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
STRATEJİ

İşin hikmeti.

14 Temmuz 2016 , Perşembe 09:20
İşin hikmeti.
hakan@senbir.gs

Bizde pek rağbet gören bir yaklaşım vardır. Asli işinin dışındaki işlere de bulaşanları ve bu konularda fikir beyan edenleri pek severiz. Hatta bu kişiler, patronların önemli bir bölümü tarafından maddi ve manevi yönden ödüllendirilir. İstişare etmek diye de buna bir kulp takılır.

Birkaç yıl önce, uzmanı olmadığı marka algısı konusunda fikir beyan etmek isteyen üretim temelli bir yöneticiye, nazikçe uzmanlık alanı dışında fikir beyan etmesinin uygun olmadığını ifade ettiğimde, “Görüşümü söyleyemeyecek miyim?”  diye bir ifade kullanmıştı.

Cevabım net: “Evet, maalesef söyleyemeyeceksiniz, çünkü bu konuda uzmanlığınız yok.”

Yukarıdaki yaklaşım bizim toplumsal kültür kodlarımız içinde biraz sert gelse de, ben bunun en sağlıklı yol olduğuna inanıyorum. Sosyal bilimlere dayanan iş kollarında, herkesin, futbol yorumculuğuna soyunur gibi yorum yapmasını, meslek etiğine uygun bulmuyorum. Elbette herkesin, konusu fen ve matematik olmayan bilim dallarında kendilerine ait fikri olabilir. Ancak o dal, fen ve matematik değil diye, yorum yapma hakkını kendinde bulmak, kişisel hak olarak görünse bile, bu tip yorumları karar vericilerin dikkate almasının önemli bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Ancak tabii, burada, meslek erbabına da önemli görevler düşmekte. Eğer iletişim dallarındaki uzmanlık alanlarının, bir pilot veya bir hekiminki gibi, önüne gelenin yorum yaptığı alanlar olmasını istemiyorsak, biz de o meslek dalları gibi bir hikmet sahibi olmalıyız.

Hikmet ifadesinin dilde iki karşılığı var. Bunlardan biri kısaca “Bilgelik”. Diğeri ise biraz daha karmaşık: “Tanrı'nın insanlar tarafından anlaşılamayan amacı.”

Yukarıdaki tanımların ikisi de, işin varoluşuna anlam katan ifadelerdir. İletişimcinin, reklamcının, stratejistin yapması gereken de bundan farklı değildir: Varoluşa anlam katmak. Bu varoluş bir slogan olabilir, bir stratejik analiz olabilir, ya da bir sunum olabilir. Önemli olan slogana da, stratejik analize de, sunuma da, varoluşu anlamlandıran bir değer katabilmektir.

Bu değeri katmanın yegane yolu, işi düşünerek yapmak ve temel değerlerden taviz vermemektir. Nasıl ki, bir hekim tahlillere bakmadan ameliyata girmiyorsa, ya da bir pilot bütün rutin kontroller yapılmadan uçağı bir milim bile hareket ettirmiyorsa; bir iletişimci, reklamcı  ya da stratejist de, kendi kontrol listesindeki başlıklar tamamlanmadan önermede bulunmamalıdır.

İşte o zaman ortaya konan işin bir hikmeti olur. Yani işimiz, önüne gelenin kendince anlayabildiği üstün körü bir ürün olmaktan çıkar; bilgelik kazanır.

 

Hakan Senbir Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Hakan Senbir Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları