Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
ENERJİK İLETİŞİM

Kalbini Sev

1 Ekim 2014 , Çarşamba 10:03
Kalbini Sev
ecevahapogluweb@gmail.com

Yeni bir aya girerken, Eylül ayının son günlerinden biri, yaşamımız için çok önemli bir organa adanmıştı; 29 Eylül - Dünya Kalp Günü.

Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenen bir gün. Geçmişi çok fazla değil. Birincisi, 24 Eylül 2000 tarihinde kutlanan Dünya Kalp Günü, insanları her yıl tüm dünyada 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin bilgilendirmek için düzenleniyor.

Bu özel günde ve aslında her gün tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az % 80'inin önlenebileceği tüm dünyaya duyuruluyor.

Kısa süre önce, kalp krizi geçirip kalbi duran, riskli bir by pass ameliyatı geçirip sağlığına kavuşan bir babanın kızı olarak, kalp sağlığının hassasiyetini iyi biliyorum. Benim kadar sağlıklı ve düzenli yaşayan birinin toplumu artık bu konuda da bilgilendireceğinden emin olabilirsiniz.

Herşeyin özü olan ‘sevgi’ kendini sevmek, yaşamı sevmek, diğer insanları yani kardeşlerimizi sevmek, ruhunu sevmek ve kalbini sevmek demek. Yaşamak demek, kendin olmak demek.  İyi yaşamak için de kendine iyi bakmalısın. Hem bedenin, hem ruhun, hem zihnin, hem kalbin sağlıklı ve dengede olmalı.

Kalp Sağlığı için aslında bildiğimiz ama hatırlatılmaya ihtiyacımız olan önerileri bir de ben yazmak istiyorum:

Sağlık için, kalp sağlığı için en önemli iki etken bence, hareket etmek ve sağlıklı beslenmek. Herkes profesyonel sporcular gibi egzersiz yapmak durumunda değil; ancak mutlaka ama mutlaka her gün hareket etmeli, en azından yürümeli. Bunu da günde 10 bin adım atarak herkes kendi kendine takip edebilir.

10 bin adım dediğimiz de, yarım saatlik bir yürüyüş aslında; ayrıca size yaklaşık 200 kalori yaktırır da. Düzenli yürüyüş, sağlıklı bir yaşam için çok iyi bir başlangıç, birçok hastalığın oluşma riskini azaltır. Kalbiniz için günde 10 bin adım atmak faydalı, unutmayın. Ayrıca, yorgun, üzgün ya da dalgın olduğunuzda yürüyüş yapmak hem kalbinize hem de psikolojinize çok iyi gelebilir.

Ülkemiz sağlık sorunları açısından giderek daha büyük tehlike arz ediyor. Türkiye’de tüm yetişkin bireylerde obezite görülme sıklığı %30.3.  Kadınlarımız ne yazık ki obezite de Avrupa’daki en yüksek orana sahip! Sağlığımız için düzenli fiziksel aktiviteyi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.

Hareket edin

Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanıyor. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırıyor.

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

Günlük yapılan 20 dakikalık tempolu yürüyüşler, yılda 5 kg’lık bir vücut ağırlığı kaybı sağlar; daha fit ve zinde kalırsınız.

Tempolu yürüyüş yaparken düzenli nefes alıp vererek tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz.

Günlük tempolu yürüyüşler enerji dengenizi koru­manıza yardımcı olur.

Su içmek ile de bir hatırlatma yapayım yine; yürüyüş sırasında her 10-15 dakikada ½ su bardağı kadar su içmek çok önemli, susamayı beklemeyin.

Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketin

Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketiyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılı. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.

Egzersiz yaparken dengeli beslenmeyi de ihmal etmeyin. Karbonhidrat, yağ ve proteinler vücudunuz için gerekli enerjiyi sağlar ve metabolizmanızı düzenler.

Tütün asla!

Tütün ve tütün mamullerinden uzak durmak şart. Sigara, pipo, puro veya nargile… Cinsi ne olursa olsun hepsi zararlı! Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artıyor. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybediyor üstelik. Ne kadar korkutucu ve yazık!

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin

Dünyanın neresinde olursanız olun bu önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek de en az bu adımlar kadar önemlidir.

Doktora başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi ölçtürün.

Toplam KVH riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirmek yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz.

Özetle;

Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inme önlenebilir hastalıklardır.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz yaparak ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz.

Sevgiyle ve sağlıkla…

 

Ece Vahapoğlu Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Ece Vahapoğlu Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Ece Vahapoğlu LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları