Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
NETİZEN

Orta gelecek

22 Mayıs 2013 , Çarşamba 11:07
Orta gelecek
atifunaldi@gmail.com

 

Eskiden (beş on yıl önce) konuşmalarımın başında izleyicilere bir soru sorar ve  soruya gelen cevap üzerinden konuşmayı bir yere bağlardım. Artık yapmıyorum...

Samimiyetsiz gelmeye başladı. Tıpkı iş toplantılarında yeni jenerasyonun teknolojiye ilgisini "benim kızım" diye başlayan anektodlarla anlatanlar gibi...

Teknoloji hayatın içinde ciddi şekilde yer almaya başladıkça, hayatı anlatmanın keyfi kaçmaya başladı. Daha doğrusu bu artık bir klişe haline geldi ve her klişe gibi sıkıcı oldu. Son dönemde çevremdeki insanların en büyük merakının orta gelecek olduğunu görüyorum. Orta gelecek ne mi demek?

Hani yıldız savaşları gibi ayakları yer basmayan ama birgün olma ihtimali olduğunu bildiğimiz anlatımlar varya işte onlar uzak gelecek. Bir de iphone'un yeni sürümü, google glass, sürücüsüz araç gibi yakın bir gelecek var. Bu ikisini neredeyse herkes duyuyor görüyor biliyor. Yakın gelecek zaten aslında birilerinin hayatı olmuş durumda. Tıpkı dünyada sabahın her yerde farklı zamanlarda olması gibi. Uzak gelecek ise tartışmaya bile değmez, oldukça havada. Ancak orta gelecek, tahminler, öngörüler üzerine kurulacak. Burası işte belki de yeni oyun alanı. Şirketlerin yatırım ve ençok kar edecekleri yönleri tespit edecekleri stratejilerini belirleyecekleri alan.

19 Mayıs günü Marmara Üniversitesi öğretim görevlileri olarak ÖSYM Başkanını, özel bir davetle çağırdık. Ben kendisini ilk defa dinleyecektim. Hiçbir önfikir oluşturmamaya özen gösterdim. Konuşmaların sonunda edindiğim en önemli izlenimim bir bürokrat değil bir teknokrat olduğu yolunda. Zira başkan bütün konuşması boyunca yaptıklarını ve yapmayı planladıklarını anlattı. İşin içine anlamsız siyasetler katmadı.

Bir diğer izlenimim ise başkanın benim son dönem gündemime paralel bir gündeminin olmasıydı. Başkan, ÖSYM verilerinden yola çıkarak nasıl analizler yapacağını, sorgulamaları nasıl değiştireceğini anlattı. ÖSYM gibi büyük bir kurumun veriilerinden bahsediyorsanız, bunun adı gerçek anlamda büyük veridir. Tabii yapacağınız karmaşık sorgulamalar ise semantik arama ile ilgilidir.

Yani web teknolojilerini kullanarak orta geleceğe hakim olmak istiyordu, ÖSYM başkanı Prof. Dr. Ali Demir. Sanıyorum bu tarafından bakıldığında benim uzun zamandan sonra, siyasiler hariç kamuda dikkatimi çeken tek isim olduğunu söylemem gerekiyor.

 

https://www.facebook.com/atif.unaldi

https://twitter.com/#!/atifunaldi

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları