Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
NETİZEN

İşini iyi yapanlar

6 Ağustos 2015 , Perşembe 09:13
İşini iyi yapanlar
atifunaldi@gmail.com

İletişim sektöründe birçok kişi ile zamanın birinde bir yerde hayatımız kesişiyor. Yirmi belki daha uzun süredir, biriktirdiğim deneyimlerden ortaya işini iyi yapanla, konuşanı, sektörün yerlisi ile gelip geçici olanını ayırt etmenin yollarını sizinle paylaşmak istiyorum.

1. Klişe mesajlar kullanıyorsa bilin ki; iletişim bilgileri ezbere dayanır. Bir yere varmaz. Hemen uzaklaşın oradan sizi de kirletmesin. Zaten klişelerle konuşanlar, işi özümseyenleri hiç anlamazlar.

2. Türkçe kullanacağım diye zorlayanlar. Dil anlaşmak için bir araçtır. Eğer işiniz dil değilse, karşı taraf anladığı sürece Türkçe, İngilizce hatta tarzanca bile konuşabilirsiniz. Türkçe kullanmak TDK'da çalışmıyorsanız sizi yüceltmez. Böyle zorlamalar yapanlar da büyük ihtimalle iletişimin gereklerini unutmuşlar demektir.

3. Terminolojiyi zorlayanlar. Ben bir konuyu anlatırken terminoloji kullananları garip bulmuyorum. Hatta eğer karşı taraf anlıyorsa bu anlaşmayı kolaylaştırdığı için fonksiyoneldir. Ancak terminolojiyi bilip bilmeden kullanalar hatta bazen belli biri grup veya kurumun lokal terminolojisini evrensel zannedenler gerçekten çok komik oluyor. Kurumunda email programı olarak Lotus ya da Gmail kullanıldığı için bütün emaili buradaki lokal terminoloji ile anlatanlar güzel örnekler.

4. Gözlerinin feri sönmüş, enerjik görünmeye çalışan iletişim fırtınaları. Bunların çoğu 40 yaşı devirmiş, sağlıklı yaşama kafayı takmış, sönen gözlerinin ferini yaptıkları ağır makyajla kapamaya çalışan bir kitledir. Bunları kendilerine hiç yakışmayan enerjik hareketlerinden tanırsınız.

5. Prezantasyonlarında, konuşmalarında hikaye anlatacağım diye çırpınanlar. Çoğunlukla konuşmalarına burada kaç kişi.... ? şablonu ile başlarlar, benim kızım... diye devam ederler, harika bir kuşak bu kuşak diye bitirirler. Ömür törpüsü hikayeleri vardır.

6. Bir kavramı sahiplenenler. İşte en tehlikelisi bunlardır. Twitter isimlerinde doktormahmut, endoplasmikretikulum, kurbağakermit gibi hesap adlarına sahiptirler. Hani kelimenin tam anlamıyla kendisi yoktur bunların, o lakapları vardır. İşin komiği lakaplarını kendileri takmışlardır. Bunlar da iletişim dünyasında çokca görülen komik insanlar arasındadır.

Bu kişilerin çoğu bilmedikleri halde iletişim danışmanlığı, sosyal medya uzmanlığı yapar, etrafa caka satarlar. Ne hikmetse müşterilerinin çoğu ayrıldıktan sonra ohh be kurtulduk derler. Hatta ben ayrılıp birbirini kötüleyen ortakları da gördüm.

İşini bilmeyenleri anlattık. İşini bileni nasıl ayırt edersiniz sorusuna gelince. Bir markanın işini aldığında ezberlediği diğer markalar yerine kişiye özel analizler yapmak için önce müşteriyi dinlerler. İşi yaparken kullandıkları terminoloji popüler değil niştir. Çoğunlukla sakindirler, panik hareketleri enerjik olmak zannetmezler. Zeka ve enerji proje sırasında yaptıkları enerjilerde ortaya çıkar. Esprinin iyisini yapanın, o sırada alkış veya onay almak için yüzünüze bakma ihtiyacı duymamasından anlarsınız.

Atıf Ünaldı Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Atıf Ünaldı Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları