Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
NETİZEN

İnternet bağlantısı bir insanlık hakkı olabilir mi?

22 Ağustos 2013 , Perşembe 11:57
İnternet bağlantısı bir insanlık hakkı olabilir mi?
atifunaldi@gmail.com

Dün Mark Zuckenberg Facebook'daki sayfasında bir yazı paylaştı. Yazı genel olarak dünyada internet'in bu kadar yaygınlaşıyor gibi görünmesine rağmen aslında sadece nüfusun üçte birine ulaştığını söylüyor. İnsanlığın tamamının internete ulaşabilmesi için bir inisiyatif başlattığından bahsediyor. Internet.org adresinde vücut bulan bu organizasyon sadece Facebook'a ait değil. Ericsson, Mediatek, Opera Yazılım, Samsung, Nokia ve Qualcomm da destek veren kuruluşlar arasında. Mark yazının başlığında internet bağlantısı (connectivity) bir insanlık hakkı olabilir mi? diye soruyor...
 
Bir iki yıl önce atifunaldi.com sitesinde konuyla ilgili New York Post'da da haber olan, internetin babası Vint Cerf'ün açıklamasına yer vermiştim. Vint Cerf intenet bağlantısının önemli olduğunu ancak bir insanlık hakkı olabilmesinin mümkün olmadığını zira böyle bir durumda insanlık haklarına, pek de haketmeyen şeylerin girmeye başlayacağı ve kavramın içinin boşalacağını söylemişti. Bir internet fanatiği olan ben açık söylemek gerekirse Vint Cerf'ün söylediklerinden ciddi anlamda ikna olduğumu söylemek isterim.
 
Ancak Net Neutrality gibi Türkiye'de çok konuşulmayan ve anlaşılmayan ancak Amerika'da ciddi çalkantılara sebep olan konular göze alındığında internetin aslında ne gibi badireler atlattığını anlamak daha çok mümkün oluyor. Bu nedenle bana sorarsanız internete erişimin lokal bir servis olmasını engellemek ve maliyetlerini global anlamda düşürmek için birşeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.
 
Bunun bir insanlık hakkı olması tabii ki çok mümkün değil ancak internet.org'u anlatan videonun son sözü beni de çok etkiledi. Son sahnede hepimizn birbirine bağlı olduğunu düşünsenize diyor internet.org destekçileri. Ben bunun gerçek anlamda bir demokrasi olacağını düşünüyorum. Kastlardan güç öbeklerinden uzak fikrin değer gördüğü belki gerçek bir aristokrasi. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç konu var. İnsanlık tarihi hep güçlünün güçsüzü sömürdüğü anlara sahip. Bu nedenle konunun sanayi devrimi defaltolarından uzak bir yapıya sahip olması şart. Aksi takdirde insanlık tarihi gelmiş geçmiş en büyük sömürgelerden birine şahit olur. Bu da irriversable sonuçlar doğuracaktır. Tıpkı filmdeki gibi....
 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları