Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
NETİZEN

Kurumsal Bloglar

18 Kasım 2015 , Çarşamba 10:23
Kurumsal Bloglar
atifunaldi@gmail.com

Aslında bir süredir kurumsal blog nasıl kurulur nelere dikkat etmeli, markalar kurumsal blog yapmalı mı, yaparsa neler yazmalı, dışardan telifli yazar tutmalı mı bunları yazmak istiyordum. Fakat bu aralar birkaç yurt dışı konuşmaları olduğundan bir türlü oturup yazıyı yazamadım. Yurtiçi uçuşlarda yazı yazılıyor da, yurtdışı uçuşlarda film seyretmek ne yalan söyleyeyim daha cazip geliyor.

Tabii ben günü güne atarken, önce Rıdvan Özdemir Kurumsal Blog Nedir diye yazdı. Sonra durmadı ABC'si, nasıl yönetilmesi gerektiği, yükselişi ve bugün bakıyorum kurumsal blogu olan markaları yazmış.

Bütün bu değerli yazılara www.mridvano.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Rıdvan bu işlere sadece kafa yormuyor bence Türkiye'deki en iyi kurumsal blogun başarısını paylaşıyor. Turkcell blog'un yönetcisi.

Rıdvan her yönden bu yazıyı yazmamı hızlandırdı. Zira açıkcası ben basın mensubu olarak bana ulaşan blogları biliyorum. Zaten yaklaşımım; bana duyurulmayan blog zaten kimseye ulaşamamıştır.

O nedenle Rıdvan'ın son yazısında bahsettiği neredeyse hiçbir blogu bilmiyorum. Bunun kurumsal blogların en büyük derdi olduğunu düşünüyorum.

Neden Kurumsal Blog

İsterseniz neden başımıza böyle bir dert açıyoruz onu anlatarak başlayayım. Kurumsal web siteleri özellikle ürünleri belirgin ve değişmiyorsa çok durağandır. Her ne kadar elinizdeki kurumsal alan adı çok köklü olsa da içerik özellikle Google endekslemesinde rankingi engeller.

Türkiye'deki ilk kurumsal bloglardan birini sanıyorum ben Demet Sabancı ile çalışırken MediaSA'da oluşturmuştum. Blogu oluşturduğum site World Travel Channel her ne kadar bir televizyon kanalı olsa da kuvvetli alan adını hızlı şekilde içerikle doldurmam gerekiyordu. Alanımız turizm olduğu için, gezi konusunda blog yazarlarını araştırıp buldurdum. Telif karşılığı yazı yazmaları için bir sözleşme hazırlatıp onaylattım. Tek kural yazılan yazıyı başka yerde kullanmamalarıydı. Bunun sadece bir kural değil aynı zamanda bir etik değer olması gerektiği görüşündeyim. Gerçi bir süre sonra yazının sizin sitenizde de bulunması gerektiğini düşünenlerdenim. Zira kurumsal blogların hepsi Turkcell gibi şanslı değil. Türkiye'de birçok kurumsal site öldü. Mesela TTNET...

Son derece başarılı bir başlangıç yaptıktan sonra, iyi yönetilemediği için öldü.

En başarılı kurumsal blog

Bence başarılı bir kurumsal blog'un birkaç sebebi var. Doğru içerik politikası bunların ilki. Türkiye'deki blogların çoğu bunu başarıyor.

Konuya odaklanıyorlar. Ancak bazen ticari beklentileri, yazıların özgürce yazılmasına engel oluyor. Özellikle dışardan gelen yazarlar bir iki kere yazıları kesilince uyarı alınca yazmaktan vazgeçiyorlar.

Dış yazılar bence bir kurumsal blogun en önemli kaynağı. İçerde kimse meşhur olmak için oturup yazı işi ile uğraşmak istemiyor. Hem yorucu hem de zor bir konu. Dışardan gelen yazarlara da gönüllü yaz demek imkansız. Bu nedenle içerde işin bir yöneticisi olması gerektiği gibi dışarda da yazı alınabilecek telifli yazarlar havuzu oluşturmak şart.

Gelen yazıları bekletmemek, gündeme uyan yazıları öne olmak da önemli konulardan biri. Blog'un adresini blog.alanadı.com yapmak da önemli.

Bu faaliyetin bir dijital pazarlama faaliyeti olduğunu unutmamakta, teknik anlamda dijitalcilere sormadan yapmamak gerektiğini unutmamak da fayda var.

Teknik konularda söylenecek yüzlerce durum var ama bu yazıda onlardan bahsetmeyeceğim. Malum onlar benim danışmanlık alanında para kazandığım konular, hayrat değil :) Ancak birisi size abi ben sana süper blog programlarım derse sakın ona uymayın. Şu dönemde Wordpress konusunda diretin. Gerçi o kişi muhtemelen size abi Wordpress'in açıkları var da diyecektir. Ona da takılmayın. Media Temple gibi doğru bir hosting updateleri otomatik yükleyecek bu sorunu çözecektir.

Sakın hostingi Türkiye'den almayın! Çok zorundaysanız natro dışında bir hosting şirketini sakın kullanmayın...

Gelelim bu küçük birkaç teknik bilgiden sonra Türkiye'nin en iyi bloglarına.

En iyi kurumsal blog Turkcell

Benim gördüğüm en iyi kurumsal blog Turkcell. Geniş içerik, düzgün yazılar, iyi yönetim, güzel tasarım. En önemlisi sürdürülebilir yapı.

Turkcell'e benim tek önerim var. Amerikan borsasına kote bir şirket olarak aynı iş modeli ile İngilizce bir blog da açmalı. Mashable'dan Christina Warren, Ben Parr gibi yazarlara, Guy Kawasaki gibi twitter ünlülerine, Seth Godin gibi pazarlama gurularına, Thomas Frey gibi futuristlere, Türkiye'den de ALphan Manas, Tansu Yeğen gibi işadamlarına ingilizce yazılar yazdırmalılar.

Hızlı gelen kurumsal bloglar var.

Ancak Turkcell rehavete kapılmasın. Teknoloji alanında değil ama diğer alanlarda çok iyi bloglar geliyor. Mesela ProntoTour iletişimini en iyi yapan kurumsal blog. Resmen bir yere gidecek olsam ilk kullanacağım blog Pronto olacak. Son dönemlerde çok beğendiğim iş adamları listesinde birinci sıradaki Gönen Özuysal da Dinamo Elektrik adına tasarruf amaçlı kurumsal bir blogu başlatmak üzere eminim kısa zamanda harika bir projeye imza atacaktır.

Atıf Ünaldı Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Atıf Ünaldı Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları