Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
NETİZEN

İş dünyasının içine düştüğü ağır yanılgı : Uberifacition

3 Ocak 2017 , Salı 14:21
İş dünyasının içine düştüğü ağır yanılgı : Uberifacition
atifunaldi@gmail.com

Muhtemelen benden veya ciddi teknoloji kaynaklarının birinden en az bir tane uberification hakkında bilgi okumuşsunuzdur. Okumayanlara kısaca belirteyim, paylaşım ekonomosinden yola çıkarak, atıl duran kaynakları ihtiyacı olanlara ulaştıran projelere uberification diyoruz. Genelde de bu tip uygulamalar özellikle dijital ekonomi ve yeni iş yapış şekillerini takip eden bizleri çok heyecanlandırıyor.

Tabii ki bizden uzun zamandır okuduğunuz en tutkulu yazılar sadece “uberification” ağırlıklı olmuyor. Özellikle benim konuşmalarımda da değindiğim, servisleştirme “As A Service” yaklaşımın en uç noktası, deterjanın yanında çamaşır makinesinin servis olarak alınabilmesi durumu da tutku ile ilettiğimiz konular arasında.
Şimdi bu iki konunun birleştiğini görüyorum. Elektrolux CEO’su çamaşır makinesini komşudan kiralamak üzerine bir yeni iş modelini duyurmuş. Tabii sansasyon seven medyamız bu konuya keyifle atlamış. Benzer projelerin Türkiye’de de yapıldığını görüyorum. Ancak kişisel olarak bir iş modelinin tutması için sadece fikrin iyi olmasının yeterli olmadığını düşünüyorum.

Uberification’ı ciddiye almakla birlikte, bu tip bir iş modelini kurgularken, kaynağın kullanıcıya nasıl ulaştırılacağından, arada çıkacak güvenlik ve hizmet kalitesi problemlerinin de önceden planlanmış ve senaryoların incelenmiş olması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar geçekleşmezse ciddi problem ortaya çıkacaktır.

Mesela komşunuz çamaşır makinenizi kullanırken sizde mi oturacak? Kötü niyetli yaklaşımları ne, nasıl bertaraf edecek?

Ya bu yaklaşımdan yola çıkarak apartmanlarda illegal çamaşır yıkama sistemleri kurulursa? Makineden kaynaklı hatalarda tüketici hakkını kimden isteyecek? Bir de lokal problemler var. Türk insanı hijyen düşkünüdür, Türkiye’de “laundry”ler bu yüzden tutmadı. O çamaşır makinesinde daha önce pis bir şey yıkanmadığını bana kim nasıl garanti edecek?

Yanlış anlamayın, Türkiye’de ve yurtdışında böyle kötü uygulamaları görüyor olmam, uberification’a inancımı azaltmıyor. Mesela Türkiye’den eksperin.com projesi var ki; Türk insanının da çok beğeneceği harika bir uberification projesi. Hele ki danışmanlığı ata sporu gören bir ülkede. Projenin çok yayılacağından eminim. Eksperin ne mi yapıyor? Danışmansanız sisteme kayıt oluyorsunuz. Size bir sayfa oluşturuyor. ( https://eksperin.com/EksperGoruntule/Atif.Unaldi gibi) Danışmanlık almak isteyenler size başvuruyor, randevulaşıyorsunuz, telefondan danışmanlık verip ücretinizi alıyorsunuz. Ben ücret almak istemiyorum diyorsanız da, eksperin kazandığınız parayı belirlediğiniz bir sosyal sorumluluk projesine bağışlıyor. Namınız yürüyor.

Atıf Ünaldı Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Atıf Ünaldı Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları