Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
"TRENDS"

Kişisel Marka Hikayeniz…

5 Mayıs 2016 , Perşembe 12:08
Kişisel Marka Hikayeniz…
yelda@yeldaipekli.com

Kendini  MARKA olarak değerlendir.

Marka; Müşterilerin beynindeki FARKINDALIKLAR topluluğu olarak tanımlanıyor.  Farkına vardığımız, kendimizle özdeşleştirdiğimiz somut/soyut  her şey beynimizdeki bir ifade ile eşleşip kalbimizde, arzumuzda var olmaya ve dürtmeye başlıyor. İnsanın aklından günde yaklaşık 60 bin düşünce geçiyor ve bu düşüncelerin içinde duygusuna en yakın olanı diğerlerinden ayrışıyor. Her şeyin “çok” olduğu çağımızda, ayrışmak herkesin önceliği haline geldi.

Londra'da bir duvarda  “Yaşamak istediğinizi yaratın”  yazıyordu.

Başka bir yerde “kelimelerin gücüne inanın” yazan satırlar gözlerimde uçuştu.

Yaşadıklarımız; anlattıklarımızdan ibarettir ya… Anlattıklarıma, anlatılanlara  odaklandım bu ara.. Marka Yönetiminde en önemli veridir “sizin müşteriye ne söylediğinizden çok müşterinizin sizin hakkınızda ne söylediği önemli olan”.

Hepimiz bir hikaye anlatıcısı değil miyiz... Algılarımız, korkularımız, beklentilerimiz, vizyonumuz kadar; coşkumuz, heyecanımız biriktirdiğimiz renklerimiz kadar.

Masal dinlemek sadece çocuklara özgü değil. Gerçeklik dozu değişerek her yaşta hepimiz masal dinlemekten hoşlanıyoruz. Çocukluktan kalma alışkanlık mı dersiniz?

Kendi Hikayenizin farkına varın, yazın ve bunu diğerlerinin algılayacağı bütünlükte sunun. Çünkü Markalar, deneyimle doğarlar ve bunu yansıtmak için çok yönlü algı mesajları verirler. Nasıl konuştuğunuz, seçtiğiniz kelimeler, vurgular en az ne söylediğiniz kadar önemli. Fiziksel özellikleriniz, güzelliğiniz, yakışıklılığınız bir yana ne giydiğiniz, renkleriniz, aksesuarlarınız, saçınız, beden diliniz Marka Farkındalığnızda kilit unsurlar. Kişisel Markalar, kendilerine özgün değerleri sürekli olarak ifade ederek maksimum avantaja dönüştürüp farklılaşırlar. Bir konuda sadece “iyi” olmak yeterince “iyi” değildir. Bu “iyilik” halini,  başkaları tarafından hissedilir, konuşulur, özenilir hale getirmek için çok yönlü bir MARKA DEĞERİ yaratmalısınız. Aslında, bilgi çağında herkes “içerik yönetimini” Marka gibi ele alarak yapmak durumunda.

Kişisel Marka tanımını bütünlemek için 5 kritik sorunun cevabını veriyor olmak gerekli...

1-Amaçların neler?

Kariyer, özel hayat, ailen, arkadaşların, finansal durumun, konularında amaçların, hedeflerin neler? Kendini bu alanlarda nasıl ifade etmek istersin?

2-Nelere değer veriyorsun?

Etik, kavramsal, sosyal... senin için değer tanımına giren konular neler?

3-Hangi konuda tutkulusun?

Bence en önemli konu bu. Çünkü biliyorum ki tutkuyla hedeflediğin her konu hayatının akışında etkin rol oynuyor.

4-Seni ne motive eder ?

5-Ne seni akılda kalıcı yapar ?

Zaman zaman çok sayıda iş görüşmesi yapıyorum. Standart cümlelerle kendini ifade eden, standart bir zevki yansıtanlardansa sıradışı olanlar hep aklımda kalıyor. Ama bunu sadece o an “sıra dışı olmak” çabasıyla yapılan bir tavır olup olmadığını anlamak çok kolay. O yüzden akılda kalmasını istediğiniz her ne ise onu içselleştirmeniz gerekiyor.

Bu cevapların ışığında kendi kişisel markanızı yaratmak için 5 adım atmanız gerekli. İlk adım; ben bunu kurumlara yaparken s.w.o.t analiz aşaması derim. Çok etkili bir yöntemdir. Yani güçlü noktalarınızı, zayıflıklarınızı, fırsat ve tehditleri dürüst bir şekilde analiz etmelisiniz.

Bir marka planınız olmalı. Bu marka planını süreç yönetimi ile kişiliğinizde baskın hale gelmesini sağlayacak yatırımlarla desteklemelisiniz.

Doğru çevreler, doğru arkadaşlıklar sizi taşıyacak güçlerdir. Mutlaka Marka planınız doğrultusunda bu konuyu değerlendirmelisiniz .

İşte bu çalışamlar ışığında siz artık “ben holding” CEO koltuğuna oturabilirsiniz. Bir şirketi yönetir gibi profesyonel olarak ele almanız gereken tüm aşamalardan sorumlusunuz.

Kişisel marka, kendi parmak izinizi görünür kılmanızdır ve o izden bir tane daha yok biliyorsunuz.

Kişisel Marka eğitimlerimde/danışmanlıklarımda hep ifade ettiğim bir konu var; kişisel gelişim ya da İmaj kişisel markalama çalışması değildir. Öz değerlerinizi, kişisel hedeflerinize uygun hale getirip süreçleri oluşturma çalışmasıdır. Ve  kurum marka çalışmaları kadar yoğun ve önemli bir çalışma süreci gerektirir. İmaj; moda ile alakalı iken stil sizinle ilgilidir.  İletişim mesaj kaygılı iken, algi yönetimi bilgi/veri ile ilgilidir.  

 

Yelda İpekli LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yelda İpekli Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yelda İpekli Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yelda İpekli Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları