Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
HR & PR

İç İletişimde Markalaşma

3 Eylül 2012 , Pazartesi 09:44
İç İletişimde Markalaşma
idil.turkmenoglu@halklailiskiler.com

Halihazırdaki şirketiniz, okulunuz, derneğiniz, kulübünüz veya organizasyonunuz her ne ne ise onun için yeni markalar yaratmanın avantajlarını biliyoruz.

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği PERYÖN’ün açtığı eğitimlere, PERYÖN eğitimleri değil, Akademi deniyor örneğin. Boğaziçi Mezunlar Derneği’nin işlettiği plaja da BURC BEACH. Kadıköy Anadolu Lisesi’nin mezununa MARTI, ödülüne KRİSTAL MARTI deniyor. Özel firmaların her birinin ise yüzlerce markası olabiliyor.

İç iletişimde de aynı kurallar ve yararlar geçerli olmasına rağmen, içeride markalar yaratma yaklaşımı buralarda yeni sayılır. Bazı firmalar keşfetmiş dahi değil. Çok köklü firmaların, yetmiş kişilik İnsan Kaynakları Departmanları’nın hala “dilek ve şikayet kutuları” astığını, yemekhaneye “yemekhane” dediğini,  İK’dan giden e-maillerle “şirket pikniği”ne veya Eğitim Departmanı imzalı olarak “eğitim”lere davetler gönderdiğini, “personel görüşmeleri” düzenlediğini, “şirket etkinlik komiteleri”ne gönüllüleri çağırdığını görürsünüz. Hepsi İnsan Kaynakları Departmanı’nın isminin ağırlığı altında ezilmiş, biraz eskimiş etkinlikler olarak görünüyor.

İç iletişim planlanırken yeni markalar yaratılmasının çok önemli avantajları var:

  • Logosuyla, rengiyle, kısa adıyla akılda kalıcılığı sağlıyorlar.
  • Başkalarından veya eski işlerden, diğer ürünlerden kolayca ayırdediliyorlar.
  • Ana organizasyonun varlığıyla ve ismiyle ilgili kötü izler varsa, biraz -  bazen de bolca – temiz kan getiriyorlar.
  • Sonuç olarak eski organizasyonun yeni ürününün veya hizmetinin iletişimi çok kolaylaşıyor.

Bence, İK’nın neyi yaptığı anlaşılmamalı bile. İK kolaylaştırıcı olmalı, performansı arttırmalı, bağlılığı sağlamalı ama bunu göstermeden de yapabilmeli. Uygulamalarıyla, ve bunlara verdiği yeni isimlerle, markalarıyla çalışanların ve yöneticileri şaşırtmalı, başını döndürmeli, aşık etmeli.  Ama “ben yaptım” diye bağırmamalı. Her yeni uygulamasına temiz temiz doğma ve büyüme şansı vermeli.

Bazı iç markalardan örnekler:

  • Koç Ailem  -  Koç Çalışanı’na Koç Topluluğu’nun avantajlarını sunan bir çatı sistem.
  • Kahve Bahane – Back-up’ta bir iç iletişim aracı. İK ile çalışan görüşmeleri
  • Gönüllü Yoncalar – Garanti Bankası çalışanlarından oluşan gönüllülük programı
  • Boyn(er)işim – Boyner Grubu’nun İnsan Kaynakları tarafından yönetilen avantaj ve iç haberleşme programı
  • Pikcell – Turkcell çalışanlarına özel video bilgi portalı.
  • Önerim Var Dinleyene – Boyner Grubu öneri sistemi
  • Genç Sabancı Programı (GSP), yüksek potansiyelli genç çalışanları belirleyerek kariyer gelişimlerini takip etmek ve yönlendirmek amacıyla Sabancı Holding Insan Kaynakları tarafından yürütülen bir program.

 

https://twitter.com/idiltrkmngl

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları