Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
HR & PR

İç İletişimcilerin önündeki büyük yeni bir görev

18 Mart 2013 , Pazartesi 09:06
İç İletişimcilerin önündeki büyük yeni bir görev
idil.turkmenoglu@halklailiskiler.com

 

İletişim ajansları içinde müşterilerine iç iletişim desteği de verme vizyonuna sahip olanların, halihazırda verenlerin, vermeyi düşününlerin önünde yeni bir mesele var:  İş Sağlığı ve Güvenliği

Bugüne dek çoğunlukla kalitecilerin, fabrika idari işler müdürlerinin, personel departmanlarının “öncelikle kaza ve ölümleri önleme, bu arada da aman başımıza bir iş gelmesin, ceza yemeyelim” motivasyonu ile yıllardır yürüttüğü İş Sağlığı ve Güvenliği aktiviteleri, şimdi de yasayla  zorunlu olarak açılan kadrolarla, bu konunun uzmanlarıyla yürütülüyor.

Daha genç ve adı üstünde uzman bu ekipler, daha bilgili ve odaklı çalışmakla birlikte işin iletişim boyutunu ihmal ediyorlar. Şirketler de bu ihmali farketmiyorlar. Sadece duvarlara “dikkat, tehlike”  işaretleri asmakla, zorla seçilen kişileri ilkyardımcı, yangın sorumlusu eğitimine göndermekle, ellerinde kontrol listeleri ile riskleri işaret etmekle “sağlıklı ve güvenli işyeri”ne sahip olunamayacağını, olsa olsa yasak savılacağını ve gerçek dönüşümün sağlanamayacağını görmek gerek.

Senenin iç iletişim planına “İş Sağlığı ve Güvenliği”ni ekleyenleri, PR ve reklam ajanslarından bu konuda destek isteyenleri merak ediyorum.

İş Sağlığı ve Güvenliği telaşının başlamasını çok önemli, çalışanların benimsemesi ve desteklemesi kısmının ihmal edilmesini de eksik, hatta tehlikeli buluyorum.

İş Sağlığı ve Güvenliği meselesinin çalışanlara iletişimine de en az önlemler almak kadar zaman ve kaynak ayrılmalı. Kanun emretti, diye değil, gerçekten gerekli olduğu için, çalışanın %100 yararına olacağı için, bunun çalışanlar tarafından anlaşılması ve sahiplenilmesi için yapılmalı. Kanunun tanımladıklarının ötesinde önlemler ve uygulamalar birlikte planlanmalı. Sonuçta amacımız: İş güvenliğini, çalışanın sağlığını koruyarak, yüksek performanslı, başarılı kurumlar yaratmak olmalı.

Çalışanlara  birebir dokunmak, onları da havaya sokmak, herkesin hatta ailelerinin de katkısını istemekle bu sonuçları almak mümkün olabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunu festival havasında gündeme sokmak, etkileme ve etkilenme alanını genişletmek, aslında bir tür kampanyaya çevirmek gerekir. Aslında bu iş bir iletişim işidir!

 

https://twitter.com/idiltrkmngl

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları