Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
HR & PR

Bayatlamış öneri sistemlerine taptaze bir alternatif

6 Şubat 2012 , Pazartesi 12:22
Bayatlamış öneri sistemlerine taptaze bir alternatif
idil.turkmenoglu@halklailiskiler.com

Günümüzde hemen her kurum “dilek ve şikayetlerimizi” istiyor.  Otomobil  satıcısından marketlere,  kargo ofislerinden  hastanelere neredeyse tüm kurumların geribildirim toplama sistemleri var.  Belediyenin Beyaz Masa’sı. Minibüslerin telefon hattı... Ayrıca çalışanlar için kurulan “öneri sistemleri” de.  Bir kısmı formaliteden, bazıları da samimi. Fikirler merakla bekleniyor. Çalışanların ve müşterilerin önerileri, gelişme ve yenilik fırsatı olarak görülüyor.

Özel bir şirket olarak ilk kez General Electric’in 1906’da öneri sistemini her departmana bir kutu ve not defteri koyarak hayata geçirdiği söylenir (Çevremizde hala kutu ve defter çok yaygın, değil mi?)

Öneri sistemleri hakkındaki  tartışmalar da sistem kadar eski: Gelen fikirler ne kadar gerçekçi? Her fikir, fikir sayılır mı? Öneri sistemleri ne kadar dikkate alınıyor? Üretilen fikirler karşılık görüyor mu?  Çalışan ya da müşterilerin fikir üretmeleri nasıl sağlanır? Nasıl ödüllendirilebilirler?

Eğlenceli ve şeffaf bir süreç

Genç girişimciler Kutlu Kazancı ve Erdem Ovacık, birçok öneri sistemini, online tartışma  ve karar verme platformunu inceleyerek, bütün bu tartışmalara ve daha fazlasına WeDecide ile  yanıt vermeye çalıştıklarını söylüyorlar. Online demokrasiden ilham almışlar. KOSGEB desteği alarak Boğaziçi Üniversitesi  Teknopark Binası’nda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Grupların beraber, işbirliği içinde, verimli, katılımcı, eğlenceli ve şeffaf bir biçimde tüm katılımcılar için en iyi çözümleri ve kararları geliştirmesini sağlayan web-tabanlı bir sistem geliştirmişler.

WeDecide nasıl işliyor?

Kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giren katılımcılar, ortamdaki soruları inceliyor. Herhangi bir soruya verilen cevapları, bu cevaplar üzerine olan tartışmaları okuyup, kendi yorumlarını ekleyebiliyor. Dahası, ne kadar benimsediğini göstermek için, dilerse o fikri sanal ortamdaki kredisi ile “satın alıp” portföyüne ekleyerek destekliyor. İşin içine “kredi” , “satın alma”, “portföy” lafları girince, bu sisteme bir “fikir borsası” diyebiliriz.

Katılımcılar aynı zamanda kendi fikirlerini de bir alternatif olarak sunabiliyor. Ya belli dönemlerde yapılan oylama ile ya da başkalarının satın alması ile, fikirleri yeterince desteklenmeyen kullanıcılar, fikirlerini gözden geçirmek, geliştirmek durumunda kalıyorlar. Fikirleri süreç içinde kararlara giden öneri sahipleri ayrıca ödül puanlar kazanıyorlar. Backup, Borusan Makina, Hitit, yemeksepeti ve birçok Avrupalı firma sistemi denemiş.

Dilek kutusuna iyi bir alternatif değil mi?  Tweetlerle, "status update"lerle durumunu ve duruşunu paylaşmaya alışanlara uygun!

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları