Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
DIGITAL WISDOM

Mobil Gençlerin beklentisi daha deneysel, daha görsel Eğitim Sistemi...

13 Şubat 2014 , Perşembe 13:06
Mobil Gençlerin beklentisi daha deneysel, daha görsel Eğitim Sistemi...
zehra.oney@360plusmedia.com

Bu sene başında Yeditepe Üniversitesinde Mobil Pazarlama dersi vermeye başladım. Gençler ile buluşmak ve onları yakın gözlemlemek gerçekten harika. Ancak  bu deneyim bana çalışma hayatımda daima kafama takılan ve göremediğim bazı konuları görmek imkanı da verdi. 

İnternetin hayatımıza girmesi ve akıllı mobil telefon sahipliğinin artması artık bilgiye erişimin önünü açtı. Ne bilmek istersek, neye ilgi duyarsak haydi hop internet.www.google.com ve diğer arama araçları.  Hepimiz için Meydan Larus vazifesi gören en önemli mecra. Tabii eğitim alan öğrenciler için de bir tıkla ulaşabilecekleri ve uzmanlaştıkları konular hakkında geniş kaynaklı tarama yapabilecekleri bir digital havuz. 

Bu durumda genellikle aldıkları derslerde teorik olarak hocalarının anlatacağı konulardaki tecrübe ve yorumları dışında konuya bilhassa sözel konularda büyük miktarda hakim olabiliyorlar. Ben yaptığım işe alım görüşmelerinde sıklıkla bazı adayların kod yazmayı bile kendim öğrendim, internetten hazır kod programları ve açık kaynak kodlar üzerinde çalışarak da uzmanlaştım gibi bilgiler de alıyorum. Yani artık bilgiye erişim ve öğrenme çabası sınır tanımıyor. 

Bu durumda biz Üniversite’ye erişmiş gencimizi eskisinden çok fazla teorik bilgiye sahip yada erişebilir kabul ederek eğitim modellerimizi bu doğrultuda revize etmeliyiz. Görsel ve deneysel anlamda tecrübesini artırmak için mutlaka yeni modeller yaratmalıyız.  Üniversitede okuyan öğrenci aynı zamanda çalışıyor, aynı zamanda freelance işler yapabiliyor ya da üniversite içinde açılmış olan bir takım ticari küçük müesseselerde üniversiteye dışarıya yönelik çalışmalar yapabiliyor. Şunu görüyoruz; genç arkadaşlar aslında çok hızlı gelişim gösteriyorlar. Eğitim süreleri dışında, deneyim kazanabilecekleri veya iş yapabilecekleri bolümlerde çok daha  hızlı ilerliyorlar ve istekliler.

Ben bu yıl dersimde farklı bir adım attım ve 24 kişilik sınıfımı Mobil Pazarlama konusunda kurum olarak da destekleyecek bir sponsor ile ilerledim.  Lider operatörlerimizden Vodafone bizi desteklemeye karar verdi. Yapmış olduğumuz Sponsorlu Sınıf ve uygulamalı eğitim çalışmamız bir pilot uygulama oldu. Bu çalışmada Kurum sınıfın sektörden daha fazla faydalanması için çeşitli destekler verdi. En önemli fayda ise dönem sonunda tüm Yeditepe öğrencilerimi ve Kurumsal iletişim departmanını merkezlerine davet ederek tüm gün her bölümden çok değerli sunumlar yaparak mobilin operatörler nezdinde sadece bir sim karttan ibaret olmadığını, ardında çok önemli yatırımlar,stratejiler ve calışmaların olduğu dev bir dünya olduğunu hissettirmiş oldu. Insan kaynaklarından ve iş fırsatlarından da geniş çaplı bir sunum ile haberdar oldular. 

Sonrasında ne mi oldu :). Yarım dönem ders alan arkadaşlarım bu deneyim sonrasında mükemmel final kağıtları ile dönemi tamamlamış oldular. Çalıştıkları konuları yerinde gördüler ve deneyimlediler. Eminim orada aldıkları vizyon ve hissettikleri heyecan onlara çok değerli bir deneyim katmıştır. Daha da güzel tarafı bu toplantı sırasında okullarından mezun olmuş ve aynı Kurum’da çalışan arkadaşları ile karşılaşıp tanıştılar. Bilhassa öğrencilerin Mobil’de kendi hazırladıkları sunumu yapıyor olmaları da çok unutulmaz bir deneyim oldu. Umutları ve istekleri arttı. Kurum ise gençlere özverili  bir organizasyon ile mükemmel bir dokunuş yapmış oldu. Mikro düzeyde kalsa bile. 

Dolayısıyla kurumlar kendi sektör dersleri için üniversitelerle, liselerle biraz daha iç içe çalışırlarsa ve "tanıdığım var benim şurada staj yaparım" diyen şanslı on öğrenci dışında kalan binlerce öğrenciye kurumlarını tanıma imkanı açabilecek mikro bir çalışma modeli geliştirirlerse, eminim sektör çok daha deneyimli, çok daha yetenekli insan kaynağına da kavuşacaktır. Çünkü bir yandan da en büyük problemimiz yetenekli, donanımlı insan kaynağı. 

Çünkü yeni bir nesil var, akıllı bir nesil var, araştıran bir nesil var, internet var. Dolayısıyla artık bir bilen aramamıza gerek yok. Bir bilenimiz var, o bir bilen destek bekliyor.

 

Zehra Öney Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları