Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
DIGITAL WISDOM

Bir Başarı Hikayesi: Blippar

3 Kasım 2015 , Salı 08:09
Bir Başarı Hikayesi: Blippar
zehra.oney@360plusmedia.com

2011 yılında Londra’da iki arkadaşın bir restoranda 10 Pound üzerindeki kraliçe fotoğrafı hareket etse ne olur sorusuyla başlayan bir öyküsü var Blippar’ın: Ambarish Mitra ve Omar Tayeb’in bu düşüncesi, Blippar’ı günümüzde 50 milyon kullanıcıya sahip devasa bir platform haline gelmesini sağladı.

İlk Yıllar

2011 yılında İngiltere’de kurulan Blippar’ın ilk büyük kampanyası Heinz ile global çapta hayata geçti: Heinz ketçap şişesi üzerinden yepyeni bir deneyim yaşatan kampanya kapsamında kullanıcılar, pek çok yemek tarifine ve yapım videolarına mobil cihazları aracılığıyla ulaşabildiler. Bu kampanya, sektör için devrimsel nitelikler taşıyordu:

Ürünün Kendisi Mecraya Dönüşüyor

Bu kampanyaya kadar ürün ambalajları, kullanıcılara çeşitli mesajlar verebiliyordu: Bir alana bir bedava, promosyon kodu, katılım şifresi, QR kod. Tüm bu pazarlama çalışmaları için, zaten kısıtlı bir alana sahip olan ürün ambalajının kullanıcının ilgisini çekecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Bununla birlikte, kampanya bittikten sonra, eğer bu ürünler satılmadan kalırsa, hala eski kampanya mesajını da taşımaktaydılar.

Oysa Blippar ile yapılan kampanyalarda, ürün ambalajında hiçbir değişiklik yapılmasına gerek kalmıyor. Çünkü, ambalajın kendisi blipp’lenebilir bir nesneye dönüştüğü için, orijinal ambalaj eskisi gibi kalırken, Blippar aracılığıyla aynı ambalaj tasarımıyla dönemsel olarak pek çok farklı içeriği kullanıcıya sunmak mümkün oluyordu.

Global Çapta Geçerli Kampanyalar

Günümüzde herhangi bir ürünün ambalajı, farklı dillerin konuşulduğu bütün ülkelerde farklı dillere sahip: Bu sebeple, örneğin global çapta düzenlenecek bir kampanyada tüm ambalajların yerel dile çevrilmesi, yerel kampanya yürütücü/düzenleme kuruluşlarıyla birlikte çalışılmasını gerektiriyor: Bu da, çok büyük kampanyalarda pek çok farklı kurumun eşzamanlı çalışmasını gerektirebiliyor.

Oysa Blippar’da, herhangi bir Heinz şişesi, farklı dilde bir ambalaja sahip olsa da dünyanın her yerinde bu kampanyaya dahil olabiliyor: Türkiye’deki Türkçe, Amerika’daki İngilizce Heinz şişesi kullanıcılara aynı mesajı veriyor. Blippar’ın sunduğu bu global vizyon, markaların büyük kampanyalarını çok kısa sürede ve çok daha az maliyetle hayata geçirmesini sağlıyor.

Yepyeni Bir Deneyim

Blippar, markalara ve kullanıcılara o zamana kadar daha önce benzeri görülmemiş yepyeni bir artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyordu. Ürün ambalajından, gazete ilanından ya da CD kapağından oyun oynamak, video izlemek, ankete katılmak, müzik dinlemek sadece kullanıcıları değil markaları da heyecanlandırdı. Bu sebeple Blippar, çok kısa sürede, aralarında Nestle, Coca-Cola, Pepsi, Maybelline, Heineken, Jaguar, Porsche gibi birbirinden değerli markaların yanı sıra, Justin Bieber, Kesha gibi dünyaca ünlü şarkıcılarla da çalıştı…

Blippar Türkiye’de

Blippar ile ilk tanışmam Heinz kampanyası sırasında olmuştu. O dönemde, İstanbul’da yürüttüğüm bir kampanyada birlikte çalışmak için ulaşmıştım, ancak birlikte çalışamamıştık. 2013 yılında ise, Blippar Türkiye pazarı ile ilgili araştırma yapmaya başladığında bana ulaştılar ve tüm programımı iptal ederek Ambarish Mitra ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirdik. Aynı vizyonu paylaştığımız için birlikte çalışmaya başladık ve Türkiye’de yenilikçi bir pazarlama kanalı oluşturarak sektörün en değerli markaları ile çalıştık. Yakaladığımız büyüme rakamları, kullanıcıların blipp’leme alışkanlığı kazanması ve geri dönüşleri son derece tatmin edici olduğu için Blippar, İstanbul ofisini açmaya karar verdi.

Calve/Unilever, Sütaş, Pepsi Co, Fiat, Cosmopolitan, Roche, Vivident, Avon, Ford Otosan, Ülker, Nissan, Kia, Akbank, Procter & Gamble, Yapı Kredi, Eczacıbaşı, İş Bankası, Defacto ve Fenerbahçe Spor Kulübü ile gerçekleştirdiğimiz projeler son derece başarılı oldu. Pepsi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Pek Yakında kampanyasıyla, 2015 Mixx Awards’ta Mobil Kampanyalar kategorisinde Bronz Mixx ve Artırılmış Gerçeklik kategorisinde Gümüş Mixx ödülleri ile başarımızı taçlandırdık.

Kasım 2014’te Ambarish Mitra’nın da katılımıyla Blippar’ın İstanbul’daki ilk, dünyadaki 10. ofisini açtık.

Sektörde Lider Olmak

Bütün şirketler, faaliyet gösterdikleri sektörde en büyük olmayı isterler. Liderlik pozisyonu koruyabilecek sürdürülebilir bir strateji de, birinciliği korumak için hayati bir öneme sahiptir. Blippar, sektöründeki liderliğini korumak ve kullanıcılarına en yeni teknolojiyi ve değerli içeriği sunmak için son derece vizyoner bir yol haritasını takip ediyor.

Kelime Yerini Fiziksel Obje Aramaya Bırakıyor

2014 yılında Blippar, Amsterdam merkezli artırılmış gerçeklik uygulaması Layar’ı satın aldı: 5000’in üzerinde marka ve yayıncıyla çalışan Layar’ın tamamını satın alarak Blippar, artırılmış gerçeklik alanındaki en büyük teknolojiye ve en geniş marka-yayıncı iş birliğine ve en geniş kullanıcı tabanına sahip artırılmış gerçeklik platformu haline geldi.

2015 Mart ayında ise, Blippar sadece pazarlama reklam dünyasını değil, tüm dünyayı ilgilendiren yepyeni özelliğini tanıttı: “Welcome to Visual Search. Welcome to Generation Curious.” sloganıyla hayata geçirilen Blippar’ın yeni görsel arama özelliği ile kullanıcılar artık, gördükleri çiçeklerden elmalara, kitaplardan albümlere hatta yavru köpeklerin cinsine kadar pek çok objeye cep telefonlarını tutarak obje hakkında bilgi alabilecek ve sipariş vermekten bilet almaya, sosyal medya paylaşımlarını görmekten tariflere kadar pek çok bilgi ve işleme ulaşabildiler. Nisan ayında genel  kullanıma sunulan, görsel arama motoru özelliği ile, Blippar artık sadece kullanıcıların markalarla kurdukları iletişimi değil, etrafını çevreleyen fiziksel dünyayı da artırılmış gerçeklik dünyasına dahil etmeye başladı.

BlipparEDU

Blippar sadece iş dünyası ile çalışmıyor: BlipparEDU olarak, eğitim alanında sınıfları ve müzeleri de interaktif deneyim sunan yerler haline dönüştürüyor. Öğrenciler ders kitapları ve diğer eğitim materyalleri aracılığıyla çok daha eğlenceli ve eğitici deneyimler yaşarken, müzeler de eserleri blipp’lenebilir hale getirerek ziyaretçilerine çok daha yeni bir müze deneyimi sunabiliyorlar. Bununla birlikte Blippar’ın eğitim ve müze alanında çalıştığı kurumlara sunduğu en büyük avantajlardan biri ise, Eğitimci Ağı. Eğitimciler ve müzeler bu ağ üzerinden tüm dünyadaki yayıncı, öğretmen, müzelere ve blipp’lenebilir içeriklere ulaşabiliyorlar.

İnovasyon ve Giyilebilir Teknoloji

Artırılmış gerçekliğin sunduğu deneyim sadece akıllı telefonları ve tabletleri kapsamıyor. Giyilebilir cihazlarla da son derece uyumlu bir şekilde çalışabiliyor: Örneğin Google Glass için ilk artırılmış gerçeklik uygulaması, Blippar tarafından üretilmişti. Ek olarak, Blippar, gözlükler için artırılmış gerçeklik ekranları üreten WaveOptics’e de yatırım yaparak giyilebilir teknoloji alanındaki gelişmeleri sadece takip etmekle kalmadığını, aynı zamanda desteklediğini de gösteriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=o8fNdDkfw_w adresinden Blippar’ın giyilebilir cihaz sektöründeki vizyonuna yakından tanık olabilirsiniz.

Blippar Distrupt 50 Listesinde 19.

Londra, New York, San Franscisco, Mountain View, Los Angeles, Chicago, Austin, Amsterdam, Delhi, Singapur, Tokyo ve İstanbul’da bulunan ofisleriyle, dünya çapında binlerce markaya hizmet veren Blippar, Mart 2015’te Qualcomm Ventures, Lansdowne Partners ve birkaç yatırım ortaklığından 45 milyon dolar değerinde yatırım alarak, bu yatırımla birlikte piyasa değerini 1 milyar doların üzerine çıkardı.

CNBC’nin geleneksel Distrupt 50 listesinde bu yıl 19. olan Blippar, 2018 yılına kadar 200 milyon kullanıcıya ulaşması beklenen artırılmış gerçeklik sektörünün en önemli şirketi olma özelliğini sürdürüyor.

Blippar Türkiye olarak Pepsi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Pek Yakında kampanyası ile Digital Impact 2015 Ödülleri’nde Yiyecek & İçecek Sektörü’nde Dijitalin En İyi Kullanımı alanında ödül aldık!

Austin Texas merkezli olan teknoloji ajansı Binocular’ı Binocular’ı satın alan Blippar’ın başarı yolculuğu ise hız kesmeden devam ediyor: Şimdiye kadar Beyaz Saray,  Google, Disney, Apple, Nike, Microsoft, IBM, Dell, Sony, Audi ve Olimpiyatlar gibi pek çok kurum ve organizasyon için sanal deneme uygulamaları geliştiren Binocular’ı satın alarak Blippar, bu satın alımla birlikte artırılmış gerçeklik alanında hep daha iyisini, en yeni teknolojik gelişmeleri sunmaya devam edecek. 

 

Zehra Öney Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

www.zehraoney.com

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları