Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
DIGITAL WISDOM

Büyük (Veri ile) Fırsatları Kaçırmayın!

6 Ağustos 2014 , Çarşamba 09:13
Büyük (Veri ile) Fırsatları Kaçırmayın!
zehra.oney@360plusmedia.com

Merhabalar, uzun zamandır sizlere paylaşım yapamadım. Son yazımın üzerinden epey bir zaman geçmiş. Tabii bu arada boş durduğum söylenemez :) Eylül ayındaki yazımda bu ara dönemin hikayesini de sizlerle paylaşacağım. Bu yazımda önemli gördüğüm iki konuyu sizlerle paylaşmak istedim. İki konunun ortak buluştukları alan ''Etkileşim ve İnsan''. 

 

Günümüz teknolojisinin en heyecan verici konularının başında gelen BigData’nın (Büyük Veri) en son kullanım alanlarından biri de borsalardaki düşüşleri önceden tahmin edebilmek oldu. Oldukça karmaşık bir şekilde dalgalanan borsaların düşüşleri sadece yatırımcıları değil, ülke ekonomilerini ve hatta 2008 Amerika Mortgage Krizi’nde de gördüğümüz gibi tüm dünyayı etkileme potansiyeli bulunuyor. Tim Worstall’ın Forbes’ta açıkladığı gibi, yatırımcılar ellerindeki kâğıtları satmadan önce Google’da araştırma yapıyorlar. Bu araştırmaların doğru analizi ile borsa hareketleri tahmin edilebiliyor. Şu an sadece Google’da yapılan aramaların gerçek zamanlı analizi ile işleyen çalışma yakın gelecekte büyük potansiyel vadediyor.

1944 yılında FremontRider’ın Amerika’daki kütüphanelerin geleceği hakkındaki öngörüsü ile başlayan Büyük Veri çalışmaları, özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazandı. Çünkü internet ana bilgi kaynağımız haline geldi ve her gün büyük boyutlardaki yeni veriler internette dolaşmaya başlıyor ve nitelikli veriye ulaşmak giderek zor bir hale geliyor. Bir örnek vermek gerekirse, bir kişi Twitter’da ünlü bir kişinin öldüğünü tweet’liyor. Bu haberin doğruluğundan emin olmayan başkaları bu tweet’iReTweet’liyor ve bu TrendingTopic haline gelerek ülke gündemine yerleşiyor. Bu küçük bir örnek olmasına rağmen, nitelikli veriye ulaşma konusunda, sıradan internet kullanıcının en çok karşılaştığı durumlardan biri.

Arşiv Odalarının Yerini Veri Merkezleri Aldı

Her bilginin defterlere kaydedildiği ve arşiv odalarında tutulduğu dönemler eskilerde kaldı, ancak verilerin kâğıt yerine dijital ortamda saklanması ilk kez 1996’da finansal açıdan daha avantajlı duruma geldi. Arşiv odalarının yerini veri merkezlerine bıraktığı o dönemlerde özellikle büyük kullanıcı verisine sahip olan kuruluşlar veri yönetimini stratejilerine eklemeye ve Büyük Veri’ye yatırım yapmaya başladılar.

Web 2.0 ile birlikte kullanıcıların da içerik üretmeye başlamasıyla Büyük Veri’nin toplanması da önemli bir konu haline geldi. Markalar, hedef kitlelerini büyütmek için web sitelerinde online üyelik sistemleri, veri toplamak için özel promosyonlar yaptılar. Bankalar ve telekomünikasyon kuruluşları bireysel çözümler sunmaya başladılar.

Bulut teknolojisi veriyi her yerden ve her an ulaşabilir hale gelmemiz de Büyük Veri teknolojisinin gelişmesini hızlandıran bir diğer etken. Hala emekleme aşamasında olan Büyük Veri teknolojisi ile yakın gelecekte kıyafet alışverişlerimiz için mağaza mağaza gezmemize gerek kalmayacak, çünkü daha önceden aldığımız kıyafetleri takip ve analiz eden bilgisayarlar zevkimize en uygun seçenekleri karşımıza çıkaracak. Buzdolabımız ihtiyacımız olan yiyecekleri internet üzerinden sipariş verecek, en uygun uygulamaları akıllı telefonumuzda kullandığımız uygulama dükkanı bize önerecek. Büyük Veri ile hayatımızı kolaylaştıracak pek çok yenilik ile yakın zamanda tanışacağız.

 

Zehra Öney Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Zehra Öney LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları