Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
DIYALOG

Sürdürülebilirlik üzerine daha çok konuşmalıyız

6 Kasım 2014 , Perşembe 14:54
Sürdürülebilirlik üzerine daha çok konuşmalıyız
Bengi.Vargul@tav.aero

Bu hafta İstanbul’da gezegenin ve Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren iki önemli lansman gerçekleşti:  CDP Türkiye İklim Değişikliği Raporu’nu açıkladı. Borsa İstanbul da uzun zamandır titizlikle üzerinde çalışılan Sürdürülebilirlik Endeksi’ni hayata geçirdi.
 
Türkiye ve dünyadan bu alandaki önde gelen iş insanları, akademisyenler, araştırmacılar ve sivil toplum temsilcilerini buluşturan toplantılardaki ana vurgu aynıydı: Artık salt kar maksimizasyonunu temel alan iş modelleriyle ilerleyemeyiz. Çevre ve topluma saygılı sürdürülebilir iş modellerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak zorundayız. Bunu sadece üzerinde yaşayabileceğimiz bir gezegenin gelecek kuşaklara da kalması için değil, kurumlarımızın daha verimli, daha başarılı, daha rekabetçi olması için de yapmalıyız.
 
BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, bugün gelinen noktada dünyadaki 55 borsanın yaklaşık yarısında bir tane sürdürülebilirlik endeksi üretildiğini söyledi. Şirketlerin karbon ayak izi, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, çevreye ve sosyal etkileri gibi unsurları hesaba katarak işleyen sürdürülebilirlik endekslerinin varlığı şirketleri sürdürülebilirlik alanında daha rekabetçi olmaya itiyor. Sorumlu yatırım yapmak isteyenler için sürdürülebilirlik bir tercih kriteri haline geldi. Önümüzdeki dönemde bu trendin daha da güçleneceğini kolaylıkla öngörebiliriz.
 
CDP Türkiye İklim Değişikliği Raporu lansmanına katılan CDP Başkan Yardımcısı Sue Howells diyor ki şirketlerin karbon emisyonlarını azaltmak için yaptıkları yatırımlar hem tasarruf yapmalarını sağlıyor hem de hisse değerlerinde artış sağlıyor. Şirketlerin sürdürülebilir iş modelleri karlarını artırırken ortaya çıkan sonuçtan çevre ve toplum da faydalanıyor. Örneğin geçen sene General Motors 244,000 metreküp karbon emisyonu azaltarak 287 milyon dolar tasarruf sağladı.
 
Sürdürülebilirlik hem şirketler hem de çevre ve toplum için “kazan-kazan” durumunu ortaya çıkarıyor.
 
İletişim endüstrisi ve özelde de kurumsal iletişimciler olarak, sürdürülebilirlik konusunda içeride ve dışarıda farkındalığı artırmak; bu yöndeki çalışmaları teşvik etmek üzere vazgeçilmez önemde bir role sahibiz. Rolümüzü en iyi şekilde yerine getirmek için paylaşarak öğrenmeye ve işbirliği içinde hareket etmeye önem vermeliyiz.
 
 

Bengi Vargül Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Bengi Vargül LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları