Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
DIYALOG

ABD seçimlerinin düşündürdükleri

11 Kasım 2016 , Cuma 10:59
ABD seçimlerinin düşündürdükleri
Bengi.Vargul@tav.aero

Amerikan başkanlık seçimleri bize demokratik bir toplumda iletişimin yeri ve önemi konusunda konuşacak yeni başlıklar verdi. Daha doğrusu tartışma başlıklarını bir kez daha hatırlattı. 
Modern temsili demokrasinin işleyişi çok basitçe şöyle varsayılıyor: Yurttaşlar temsilcilerini seçer, o temsilciler de yurttaşların istekleri, çıkarları ve arzularını karşılamak için kararlar alır, böylece bütün toplumun ve ülkenin faydasına bir yönetim oluşur. 
 
Temsilciler bu şekilde davranır çünkü yeniden seçilmek isterler. Yurttaşlar da seçtikleri temsilcilerinin ne yaptığından medya üzerinden haberdar olur, bu şekilde fikirlerini oluşturur. 
Bu temel varsayım geçtiğimiz yüzyıl boyunca epey eleştirildi, sistemin zayıflıkları ortaya kondu. Medyanın tarafsız ve bağımsız ol(a)madığı söylendi, gösterildi. 
 
Algı yönetimin ve rıza üretiminin yolları ve yordamları hem akademik çevrelerde hem gündelik hayatta tartışılır hale geldi.
 
Medyanın “tarafsızlığı” miti çökerken, çok daha etkili bir yöntem güç kazandı: kamuoyu araştırmaları. Artık medya da, politikacılar da, toplumun kendisi de ne düşündüğüne ve nasıl davranacağına kamuoyu araştırmalarına bakarak karar veriyor. 
 
Bunun ne kadar sağlıklı bir süreç olduğuysa oldukça tartışma götürür.
Tüm araştırmalarla beraber medyanın ağırlıklı bir bölümü de Clinton’un seçileceğini söylerken, Trump net bir zaferle seçimden çıktı. Benzer örnekleri Türkiye’nin yakın tarihinden de bulabiliriz.
İletişim kanalları bu kadar çeşitlenmiş ve hiç olmadığı kadar bireyselleşmişken nasıl hala yanılabiliyoruz?
 
Toplumsal ölçekte seçmeni anlamak için de, işletme düzeyinde müşterimizi, paydaşlarımızı anlamak için de çok daha özelleştirilmiş, detaylandırılmış iletişim süreçleri kurgulamamız gerekiyor. Dahası, bunu sürekliliği olan bir diyaloğa çevirmemiz gerekiyor. 
 
Bunun araçlarına sahibiz ve gidişat da bu yönde olacaktır. Böylece hata payımızı en aza indirebiliriz. Daha demokratik toplumlar ve daha başarılı işletmeler için iletişim bu önemli işlevi üstlenecektir.
 
 

Bengi Vargül Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Bengi Vargül LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorumlar
Enver İlhan / 29 Kasım 2016 , Salı 12:41
İnsanı seçmen ya da müşteri olarak tanımladığınızda insanlıktan neleri kaybettiğinizi farkına varırsanız, çok daha net bir şekilde "çok daha özelleştirilmiş, detaylandırılmış iletişim"in imkansızlığını da kavramış olursunuz.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları