Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
ARAMIZDA

SOMA’da her bakımdan çok üzüldük

20 Mayıs 2014 , Salı 10:28
SOMA’da her bakımdan çok üzüldük
fugen.toksu@halklailiskiler.com

Madenciler yüreğimizi yaktı, İletişim ajansı yöneticisi de meslek ilkelerini unuttu…

SOMA Madeninde yaşanan çok üzücü olay ve 301 madencinin elim şekilde vefatı ülkemizi yasa boğdu. Ekmeğini taştan çıkarmaya çalışan madencilerimize rahmet ve kederli ailelerine sabır diliyorum. Madencilik riski yüksek bir iş kolu ve bugünün dünyasında bu riskleri elimine edecek iyileştirmeler elbette dikkate alınacaktır. İnanıyorum ki, özellikle gençler, çalışma koşullarının zorluğunu bir kere daha gördüler, eğitime daha çok sarılacaklardır.

SOMA kazası, 301 değerli canın vefatıyla birlikte, aynı zamanda mesleğimiz ile ilgili de birçok noktayı gündeme getirdi.

Böylesine çok büyük riskli bir işkolunda ve milyon dolarlarla bahsedilen cirolara sahip bir işyerinde ”Kriz Yönetimi” planının olmaması hepimizi çok şaşırttı. Bir işyerinde yöneticinin en önemli yönetim özelliklerin birisi kriz durumunda kurumunu nasıl yöneteceğidir. Soma’da biz kriz yönetimini Enerji Bakanı Taner Yıldız’a yükleyen bir yönetim gördük.

Aslında kurumun geçmiş yıllarda iletişim ajansı ile çalıştığını ve medya iletişiminden yararlandığını gazete kupürleri ile görebiliyoruz. Ancak iletişim ajansından sadece medya iletişimi hizmeti mi aldılar yoksa genel iletişim danışmanlığı hizmeti mi aldılar tam bilmiyoruz. Ancak, eğer bütün iletişim hizmetini alıyor olsalardı, kriz iletişimi konusunda da bu desteği almış olmaları gerekirdi.

Maalesef sıklıkla karşılaşılan şu ki, kurumlar medya iletişimini fazla önemsiyorlar, kurumlarını tanıtıyorlar, ancak, iletişimin yönetim fonksiyonu olduğunu unutuyorlar. İtibarın kurumun geleceği olduğunu, krizleri, sürdürülebilir kalkınmayı lüks olarak görebiliyorlar. Bütçeler maalesef bütün iletişim danışmanının vereceği desteğin alınmasını önlüyor. Veya alınsa bile kriz iletişimi eğitimi, el kitabı, sözcünün görevleri vs. bütünsel kriz yönetimi kurumlar ve yöneticiler için zor geliyor. Çok önemli görevlerinin yanında kriz yönetimine zaman kalmıyor, ancak, kriz geldiğinde de yöneticilerin koltukları değişiyor.

SOMA kazasında ilk üç gün şirket yetkililerini göremedik, çok merak ettik. Dördüncü gün basın toplantısı ile canlı yayınlarla kamuoyunun karşısına çıktılar. Üç gün uzun bir süre, bu süre içinde basın mensuplarının karşısına konuyu bütün detaylarıyla çalışarak çıkmak için oldukça yeterli bir süre. Ancak bu süre iyi değerlendirilmemiş ki, vücut dilinden, konuşma üslubundan, sorulara verilen cevaplardan, cevaplardaki çelişkili ifadelerden ve her bakımdan, yaslı medyayı ve kamuoyunu tatmin edemeyen bir toplantı oldu. Merak edilen soruların cevapları bulunamadı.

Bir başka kriz ise basın toplantısını düzenleyen PR Ajansıyla ilgili oluştu. 301 kişinin hayatını kaybettiği bir kaza sonrasındaki basın toplantısı, elbette sıradan olmayacaktı. Hem üslup hem de iletişim anlamında çok dikkat edilmesi gereken bir toplantıydı. Böyle bir toplantıda, detaylı haber almayı hedefleyen medya mensupları ile haberin kaynağı kurumun arasına girerek, gazeteciyi yönetmeye çalışan ajans yöneticisi de haklı olarak çok tepki aldı.

PR Ajansı yöneticisine öncelikle TÜHİD meslek ilkelerimizi hatırlatmak istiyorum. Ayrıca, Ajans yönetimi nedeniyle de İDA meslek ilkelerini hatırlatıyorum. Bütün bunlarla birlikte gazetecilerin ve halkla ilişkiler danışmanlarının mesleklerini icra ederken dikkat edecekleri konuları içeren TGC –TÜHİD Deklarasyonunu hatırlatıyorum.

Halkla İlişkiler Ajansları ve bu mesleğin içindeki profesyoneller, uygulamalarında etik kurallara dikkat etmeliler. Hem mesleğimize zarar vermemeliler, hem de mesleğin gelişimini önlememeliler.

Yöneticilerimiz ve kurumlarımız da, kurumlarının geleceğini beraber hazırladıkları iş ortaklarını seçerken de sektördeki durumlarına bakmalı ve kendi itibarlarına sorun getirecek danışmanlardan da uzaklaşmalıdır.

Ayrıca, iletişim fakültelerinde de öğretim üyeleri canlı kriz örneklerini önemseyerek, genç iletişimcileri bu konuda doğru bilgilendirmeli.

Halkla ilişkilerin önemli bir yönetim fonksiyonu olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

 

Fügen Toksü Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Fügen Toksü LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları