Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Halkla İlişkilerin Yönetimdeki Rolü ve Örgütsel ve Toplumsal Etkinliğe Katkısı

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Halkla İlişkilerin Yönetimdeki Rolü ve Örgütsel ve Toplumsal Etkinliğe Katkısı

Halkla İlişkiler Çeşitlidir

Önceden, Amerika’da halkla ilişkilerin beyaz erkeklerin himayesinden kadın çoğunun uzmanlığı haline geldiğini söylemiştim. Ayrıca halkla ilişkiler departmanlarında farklı ırktan ve etnik yapıdan gelen insanlar çalıştırarak kurumun çeşitli hale gelmesini sağladığını da söylemiştim.

Çalışmamızda mükemmel halkla ilişkiler departmanlarında erkekler kadar kadınların da üst düzey yönetici olduklarını ve farklı ırk ve kültürlerde çalışanlar olduğunu bulduk. Kuruluşlar bunu yapıyor çünkü öğrendiler ki halkla ilişkiler departmanlarındaki çeşitlilik kuruluşları daha etkili hale getiriyor.

Psikolog Karl Weick halkla ilişkiler departmanlarının neden çeşitlilik için çabaladığını açıklayan gerekli farklılık prensibini geliştirdi. Bu prensip kuruluşlarda olabildiğince çok farklılık olması gerektiğini ifade ediyor – çeşitlilik – çalışanlar bu ortamda kendi aralarında etkili olarak birbirlerini etkiliyorlar. Veya, kimyasal şirkette üst düzey yönetici ile Excellence çalışma kapsamında görüştük ve dedi ki: “New York Times için çalışan bütün çalışanlar beyaz erkekler olursa, o zaman halkla ilişkiler departmanımızdaki herkesin tek çeşit olmasına ihtiyacımız olur”.

Mükemmel halkla ilişkiler departmanı, halkla ilişkiler uzmanlarını farklı cinsiyetten ve farklı kültürlerden seçerek çalıştırır. Ayrıca bu uzmanlardan çok kültürlü iletişimciler olmalarını beklerler – halkla ilişkiler uzmanları kendilerinden farklı insanlar olmaya açık ve farklı altyapıdaki insanlardan bir şeyler öğrenmeye meraklı kişiler olmalıdırlar. Çok kültürlü kuruluşlar, özellikle, halkla ilişkiler çalışanlarında özellikle bu çeşitliliğe ihtiyaçları vardır, bu sayede bir çok ülkede etkili çalışabilirler.

Mükemmel Halkla İlişkiler Globaldir

Amerika’lı halkla ilişkiler uzmanları arasında bugün, çevreci Rene Dubos tarafından başlatılan slogan “global düşün, yerel hareket et”, neredeyse kabul edilmiş gerçek olarak görülüyor. Uzmanlar bütün kuruluşların global ilişkileri olduğuna dikkat çekmek için bu sloganı kullanıyorlar. Hatta küçük, görünüşte yerel iş diğer ülkelerle rekabet edebilir ve uluslara arası tedarikçiden malzemelerini satın alabilir. Bununla beraber, sloganın “yerel hareket et” bölümü çoğu kuruluşun hala global stratejilerini yerel seviyede gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Global halkla ilişkiler yönünden bu trend göz önüne alındığında, hem uzmanlar hem bilginler halkla ilişkilerin global prensipleri olup olmadığını veya olabilirliğini sormaya başladılar: farklı ülkelerde ki halka ilişkiler programları standartlaştırabilir mi yoksa farklı her ülkeye göre farklı programlar geliştirilebilir mi veya aslında bir ülkede bölgeler için farklı kültürler için farklı mı? Soru özellikle çok uluslu şirketler için önemli – bir ülkeden fazla yerde çalışan veya bir ülkeden fazla yerde halkı bulunanlar için. Bu soru halkla ilişkiler eğitimi ve global halkla ilişkiler mesleği gelişimi için de önemli. Aynı prensipler farklı ülkelerde ve bütün dünyada kullanılabilecek bilgi içinde öğretilebilir mi? 

Bu tartışmada ortaya çıkan fikir birliği şudur; çok kültürlü halkla ilişkiler için ideal model halkla ilişkilerin her ülkede aynı ve farklı olması durumları arasında yalan söylüyor. Uluslar arası yönetim bilginleri Derick Brinkerhoff ve Murcus İngle, bu orta yaklaşıma soysal prensipler ve spesifik uygulamaların kullanımı olarak adlandırıyor. Bu farklı kültürlerde ve farklı politik sistemlerde halkla ilişkiler programının aynı basit prensiplere dayanması gerektiğini söylüyor. Özellikle, ben halkla ilişkilerin açıkladığım prensiplere dayanması gerektiğine inanıyorum – stratejik, simetrik ve çeşitlilik.

Aynı zamanda, ben halkla ilişkiler uzmanlarının bu prensiplere farklı ülkelerde farklı uygulamaları gerektiğine inanıyorum. Tayvan’da örneğin, simetri prensibi guangxi inanışında uygulanmalı – batıdaki ilişkilerden biraz daha farklı bir ilişki. Asya ülkelerindeki ilişkilere verilen önemi nedeniyle, simetrik halkla ilişkilerin Asya’da uygulanması Amerika’da uygulanmasından daha kolay.

Çok kültürlü uzmanların, Global Düşün, Yerel Hareket Et yaklaşımında aynı fikirde oldukları görünüyor. Bilginlerle ilgili araştırma sadece başlangıç. Çalışma arkadaşlarım Dejan Vercic, Larissa Grunin ve Robert Wakefield ve ben, global teori geliştirmek için ilk araştırmamızı yaptık. IABC Excellence çalışmasındaki  Mükemmel halkla ilişkilerin karakterinin global halkla ilişkilerin soysal prensibi olduğunu varsayıyoruz. Biz ayrıca soysal prensipler farklı ayarlarda uygulanmaya başlandığı zaman altı spesifik değişkenin dahil edilmesi gerektiğini varsaydık; politik sistem, ekonomik sistem, konuşma dili dahil olmak üzere kültür, eylem kapsamı, gelişimin derecesi ve medya sistemi.

Soysal spesifik önermelere dair ilk araştırmada, Slovenya’da halkla ilişkiler şirketi olan PRISTOP’ın çalışmasını yönettik. Bu çalışmada Slovenya’nın Yugoslavya’dan ayrıldığından beri politik-ekonomik sistemindeki değişiminin halkla ilişkiler uygulamaları üzerindeki değişiminin nasıl olduğu ve soysal prensiplerin kültürel karakterlerle nasıl etkilendiği hakkında analiz yaptık. Slovenyalıların soysal prensipleri Slovenya’ya nasıl adapte ettiği hakkında birçok örnek tespit ettik ve bu prensiplerin Slovenya’da etkili olduğuna dair kanıtlar bulduk.

Son olarak, halkla ilişlilerin basit prensiplerinin Amerika’da olduğu gibi Tayvan’da da aynı olması fikrindeki tepkinizi merak ediyorum. Eğer bu fikre katılıyorsanız, eninde sonunda bilginin aynı dilde olduğunu paylaşmalıyız, sonra Taipei kısa ziyaretimde geliştirdiğimiz çok kültürlü paylaşım ve anlayışa yönelik prensipleri sizden öğrenebileceğimi umuyorum. Gerçekten şuna inanıyorum ki, halkla ilişkiler mesleğimiz kuruluşlarda ve cemiyetlerde en değerli şey olacak, eğer değerlere ve birçok kültürün dünya görüşüne dayanırsa.

 

Kaynak

James E. Gruning

Maryland Üniversitesi Halkla İlişkiler Departmanının İletişim Bölümünün Profesörü

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın