Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
MAVİ KÖŞE

CİLALI İMAJ DEVRİ VE GÖRSELLİK

8 Ocak 2015 , Perşembe 09:14
CİLALI İMAJ DEVRİ VE GÖRSELLİK
zehragungor59@gmail.com

Bu yıl artık iletişimde görselliğin yılı olmalı...

Her yıl modacılar bir sonraki yılın moda renklerini açıklamak için yarışa dursunlar, iletişim dünyasının da moda dünyasından geri kalmayıp bir konsepti açıklamasına öncülük edip, 2015-2016 yıllarının görselliği öne çıkartacağı bir yıl olmasını öngörüyorum.

Geçtiğimiz yıl, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği, IPRA'nın 2014 yılı Dünya Başkanlığı yaptığım sırada, bilginin, birikimin yanısıra görselliğin de çok önemli olduğunu, bunu sosyal medya paylaşımlarına borçlu olduğumuzu her konuştuğum konferansta ve toplantıda vurguladım.

Bilgi görsellikle bir olunca...

Günümüz iletişim modelleri çok hızla değişmekte ve bilgi ancak görsellikle birarada olursa değer kazanmakta. O nedenle önümüzdeki yıllar iletişimde fotoğrafın yılları olacak.

Bir saatlık sunumun, konuşmanın anlatacağı çok şeyi bir kare fotoğraf anlatabilecek.

Mike Parkinson, daireyi çizerek göstermenin onu tarif etmekten daha kolay olduğunu söyler ve eğer tarif etmek gerekirse, şöyle zor ve dolambaçlı bir tanım kullanılması gerekir der: Daire, her noktasından merkeze eşit uzaklıkta olan bükülmüş bir eğri çizgidir.

Dairenin bu dayanılmaz tanımı yerine bir çemberi görmek de söz konudur...

Akılda kalmak mı?

Görsellik akılda kalmanın ilk şartı. Akılda kalırken, kriz yaratan hallerin de en önemli başlangıcının "gözle görünen" olduğunu unutmamak lazım. İmajın ve itibarın  toparlanmasının görsellikle başladığını, söz ve akılla bittiğini kim inkar edebilir ki...

Nasreddin Hoca'nın "ye kürküm ye" fıkrası bugün fıkra olmaktan çıkıp, iletişimin, itibarın birinci kuralı oldu nerdeyse. Ancak...

Görüntü ve görselin üçüncü boyutunun içini doldurmak da bir o kadar zorlaştı artık. İletişimin hızını görüntü ile yakalamaya çalışan iletişim sihirbazları, mesajı ulaştırdıkları alıcının anlık algısına bu görsellik yöntemiyle seslenir seslenmez, alıcının "hakikat" istediğinin de farkında olmasıyla birlikte içi dolduracak yüksek fikirlere gereksinim duymakta. İşte burada rekabetin diz boyu olduğunu görmekteyiz. Öğrenme, fikir ve hizmet geliştirme rekabetinin boyutunun görselliği tamamlayacak kıvamda olması bekleniyor.

İşe alınmalarda beden dili, kılık kıyafet, oturup kalkma gibi faktörler anahtar, evet, biliyoruz ama, "Yaşamdan ne bekliyorsun?; Neden bu kariyeri seçtin?; Nasıl bir iş modeli ile başına geçeceğin departmanı yöneteceksin?" sorularının içini doldurmak ise ayrı bir ustalık ve beceri.

Psikolog Albert Mehrabian bir yazısında iletişimin yüzde 93'ünün sözsüz olduğunu söylerken, John Berger de "Görmenin Yolları"- Ways of Seeing adlı kitabında, "Görme sözcüklerden önce gelir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakar ve tanır" açıklamasında bulunur.

Gazete haberciliği ve görsellik

Biliyor musunuz, bir gazete haberin yüzde 70'inin fotoğraftan ibaret olduğunu. Gazetelerin yazı işleri yönetmenleri muhabirlerin yaptıkları haberlerin önce fotoğraflarını görmek isterler. Hatta çoğu zaman fotoğrafın haberi yapılır. Fotoğraflarda yüzlerin baktığı cepheler, fotoğrafın kadrajları haberi etkileyen unsurlar olarak bilinir.

Bugün gazete ve dergilerde bu özelliklere ne kadar dikkat ediliyor ondan pek emin değilim ama, bu konuda birşeyler öğrendiysem, hiç görevim olmadığı halde, muhabirken "üstüme vazife" edinip Bab-ı Ali'nin en iyi teknik adamı diye tanınan Tevfik Yener'den fotoğraf kullanımıyla ilgili çok şey öğrendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Herşeyde olduğu gibi, bu konuda da çok şey öğrenmek acı verse de "öğrenmek" dünyanın en güzel şeyi.

Ama gene de biliyorum ki, "show biz" çağındayız ve dikkat edin bakın görsellik hep kazanan olacak. "Cilalı imaj devri"nin silahı görsellik ve onun ambalajı fotoğrafa hoşgeldin diyelim 2015'te.

İletişimin bu kodlarıyla yol alacak bizim sektörün mahallesinde bu yıl.

Hepinize bol iletişimli bir yıl dilerim. Bir sonraki aya kadar kalın sağlıcakla...

 

Dr. Zehra Güngör Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorumlar
İNCİ TUNA / 9 Ocak 2015 , Cuma 00:33
HER ZAMAN Kİ GİBİ DOYURUCU BİR YAZI...KUTLUYORUM..
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları