Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
MAVİ KÖŞE

Ambardaki kışlık erzaklar

13 Ekim 2014 , Pazartesi 10:20
Ambardaki kışlık erzaklar
zehragungor59@gmail.com

Merhaba,

Günlerdir, haftalardır bir telaş, bir koşturmaca, bir sancı var bende...

Sevgili Rayka benden usandı. Sevgili Fügen ise beni kendi halime çoktan bıraktı bile.

Yazmayı o kadar seven birisi olmama rağmen sizlerle buluşmak için hep uygun bir zaman, uygun kıvam ve dozda bir ruh halini kovalamak istedim.

Biraz da mükemmeli aramak için bekledim, buluşmak için. Hani derler ya "ilham perisi"ni bekledim, işte öyle birşey.

Sonra oturdum düşündüm ve beklemenin, doğru zamanı kollamanın da bir tür iletişim olabileceği kanısına vardım. İletişim kanallarını açmak için uygun ve doğru zamanı bulmak...

Evet, bu da bir tür iletişim olsa gerekti, tıpkı susmak gibi.

SUSMANIN RENGİ

Bilir misiniz, en etkili iletişim kodlarından biridir susmak. Yıllar önce, gazeteciliğimin ilk yıllarında, ünlü orkestra şefi Gürer Aykal'a, "Müzik nasıl dinlenir?" diye bir soru yöneltmiştim. Aykal'ın yanıtı bir tek sözcüktü: "Susarak".

O günden beri hep durduğum yerde Aykal'ın "susarak" tanımını hatırlarım. Susmanın öyle zamanlarda ağız dolusu sözcük harcamaktan çok daha değerli olduğunu gördüm. Yerinde, uygun konuşmak ve çokça susmak ve dinlemek ve dinlemek ve dinlemek...

Dinlemenin ardından gelen öğrenmek. İşte, gerçek olan bu: Öğrenmek.

Bilgi biriktirmenin en tılsımlı kapısı susmak ve dinlemek, bilgeliğin de ilk adımı. Hataları ve eksikleri ortaya dökmeden öğrenerek kapatmanın biricik yöntemi.

Susmak, ağız dolusu konuşmanın panzehiri ve iletişim halindeyken eldeki en özel ve güzel yedek anahtar, ambardaki kışlık erzaklar gibi...

Sosyologlar der ki, insanların birbirleriyle, yüz yüze kurdukları ilişkilerde sözsüz mesajların etkisi çok yüksek, neredeyse yüzde 90.

Susmak büyük bir güç kaynağı. Suskun kalmak en dokunaklı konuşmadan bile daha ikna edici. Ne kadar çok sözlü atak geliştirilirse o kadar inatlaşılacağı ve iletişimden uzaklaşılacağı için susmak gerçekten altın değerinde.

SÖZSÜZ  DÖVÜŞÜN KERAMETİ

Sam Horn, Tongue Fu, Sözlü Dövüş Sanatı adlı yapıtında, direnene "Sen ne öneriyorsun?" sorusunu sorun der. Bu o kişiyi ikna etmenin en güzel yolu. Horn'a göre insanın dilini tutması sözlü dövüş sanatının en önemli becerilerinden. Konuşmanın yarardan çok zarar getireceği durumlarda sessiz kalarak bir dost daha kazanmak hiç de zor değil.

Sevgili Halkla İlişkiler.com ekibini çok yordum. Ama ancak hazır oldum. Siz sevgili okurlarımın  huzurlarına saçlarımı taramadan çıkamazdım. Doğru zamanı bulmadan yazamazdım.

Yeniden merhaba ve her ay bu köşede buluşmak üzere, sağlıcakla kalın..

 

Dr. Zehra Güngör Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorumlar
Aylin Güngör / 14 Ekim 2014 , Salı 09:02
"Söz gümüş ise sükut altındır"ın güzel bir açıklaması... Teşekkürler...
nusret kantarcı taşan / 13 Ekim 2014 , Pazartesi 14:07
Zehracıgım, harıka bir giriş Harıka bir sunuş ve harika bır sonuç... Yolun açık olsun arkadaşım...
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları