Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Halkla ilişkilerle teknoloji sonuçlarının eşleşmesi

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Halkla ilişkilerle teknoloji sonuçlarının eşleşmesi

Sosyal Ağ

Sosyal ağ sitelerinin MySpace gibi, video paylaşım siteleri YouTube gibi, halkla ilişkiler için çok büyük etkileri var. Milyonlarca kullanıcı bu webleri doldurmakta ve butona dalarak harcanan çok zaman vardır, bu online ortamlar gittikçe artarak kurumlar için uygun iletişim stratejisi olmaya başladılar.

Aynı zamanda tüketiciler dijital teknolojileri sayesinde kendi düşüncelerini daha kolay ve güçlü bir şekilde sosyal ağ siteler aracılığıyla duyurabiliyorlar, kendi videolarını paylaşmak ve oluşturmak dahil, bazen uygunsuz buldukları kurum uygulamalarına karşı çıkıyorlar. Birçok kurum için etkili cevap vermektedir. Şeffaflık yakınlık ve berraklık bu uygulamada kilit maddedir.

Gizlilik ve takip etme

Sosyal ağ siteleri ve yeni teknolojilerle ortaya çıkan bir diğer meydan okuma da gizlilik kavramı ve dijital çağda güvenliktir, bütün halkla ilişkiler sorunlarının sonucuyla. Farklı alanlardan birçok kuruluş gizlilik ve güvenlik endişeleriyle karşı karşıya kalacak. Online teknolojiler bireysel takip ve onlar hakkında veri toplama yeteneklerinin gelişmesini de beraberinde getirmiştir ve kişisel gizlilik ve potansiyel fedakarlıkla güvenliği daha kolaylaştırmaktadır.

Bir örnek Radyo Frekans Tespiti’nin (RFID) formunda pazarlamadan ilaca kadar geniş çaplı uygulamadan geliyor. Örneğin, havalimanı denemelerinde bilet sahibi için uçuş hareketi, yolcu yönlendirme ve yükleme için daha iyi koordinasyon sağlandı. RFID cihazı bir iğnenin başından daha küçük olabilir ve fişler gibi içinde sensörler hatta minik kamera gömülü olabilir. Rutgers Üniversitesi sosyologu Colleen Bloom, Gida ve İlaç İdaresi’nin insanlarda RFID ciplerinin implantasyon onayı hakkında kamuoyu gözünde ulusal bir anket yürütülüyor. Amerikan yetişkinlerinin ezici çoğunluğu (%75) RFID ciplerine sağlık amaçlı olsa bile karşılar. RFID çipleri cep telefonlarında ve diğer cihazlarda şimdiden var, otomatik otoyol geçiş ücreti toplama için hızlı geçiş gibi.

Diğer teknolojilerin çeşitlerinde de benzer iletişim olanakları konusunda gizlilik sorunlarıyla karşı karşıyalar. Hindistan’daki Microsoft Reasearch’den Jonathan Danner, mobil teknolojilerin uluslar arası boyuttaki dramatik büyümesine dikkat çekiyor. Çin’de örneğin 600 milyondan fazla kişi cep telefonu kullanıyor ve 100 milyondan fazla kişi her yıl cep telefonu kullanmaya başlıyor. Mobil iletişim gülcü bir iletişim aracıdır, gizlilik etkileri önemlidir. Online hizmetlerin büyüyen sayısında ücretsiz veya düşük maliyet sağlayan yer izleme yetenekli cep telefonları var. Plazeler ücretsiz cep telefonu yer izleme hizmeti sağlayan online hizmetlerden biridir. Kullanıcılar bir cep telefonu numarası giriyorlar, ve onların cep telefonları izleme servisine yerleşiyor, ve diğer kullanıcılar tarafından izlenebiliyor.

Diğer güçlü online teknolojisi Google Eart’tür. Kullanıcılar Eart üzerinden istedikleri yerlere hızlı ve kolayca hareket edebiliyorlar ve herhangi hassas bir konumu yüksek çözünürlükte görebiliyorlar. Kullanıcılar yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerle coğrafi koordinantlarla belirli yerleri doldurabilirler ve bu yerlerde metin iletişim ilişkisini bastırıyorlar. Henüz, dünyanın her yerinden evlerinin veya başka bir yerin izlenebilir olmasının kolaylığının artması vatandaşların özel yaşamları konusunda endişelerini arttırıyor. 2007 mayıs’taki Google Earth’deki Street View açıklamasında, dünyadaki bütün yerlerin 300 derecede yüksek çözünürlükte sokaklarda zoom yapma yeteneğine izin veriyordu.

Dijital çağdaki gizlilik endişelerini yok etmek amaçlı bilgisayar görüş teknolojileri otomatik yüz tanıma ve daha fazlası için olanak tanıyor. SUNY Buffalo’daki iletişim profesörü Mark Frank ve diğerleri, güvenlik kontrol noktasından geçmişe yürüyen hızlı yüz tanıyan güçlü dijital görüş teknolojisi geliştirmişlerdir. Örneğin, bilinen veya şüpheli teröristlerin veritabanlarıyla hızlıca eşleşir. Bu teknolojinin başka uygulamaları da var, insan yüzünü otomatik olarak tanıyarak kişinin duygusal oluşumunu belirleyebilir, kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmek de dahil. Bunun gibi teknolojilerin polis sorgulaması için potansiyel olarak önemli etkisi vardır, diğerleri gibi, bir şirket CEO’sunun TV röportajında şirketin yanlış yaptıklarını örtbas etmeye çalışması gibi. Bu teknoloji Gazetecilere bir probleme takip sorusu belirlemede yardımcı olabilir.

Araştırma gündemi

Bu rapor şunu gösteriyor ki, halkla ilişkiler üzerinde teknolojinin nasıl etkileri olduğunu anlatıyor daha çok. Henüz, bu konuda birçok araştırma yapılacak. Yeni teknoloji ve halkla ilişkiler hakkında bu araştırma sonucunda çalışılması gereken 10 soru veya problem şöyledir;

  1. Uygulama ve halkla ilişkilerin doğası üzerinde değişen teknolojinin istenmeyen sonuçları nelerdir?
  2. Yeni medya, dijital, ağ medyası dünyasında mesaj oluşturmak için en etkili yol nedir?
  3. Dijital teknolojinin halkla ilişkilerde kullanılmasındaki en önemli etik kaygılar nelerdir?
  4. Kamuoyu etkileşimli iletişime en etkin şekilde nasıl teşvik edilebilir?
  5. Yeni bir medya ortamında halkla ilişkiler uygulamaları için ortaya çıkan teknik sorun nelerdir?
  6. Kuruluşlar ve onların toplumları arasında dijital ve ağ çağında güç dengesi ne kadar değişti?
  7. Medyayı ve kamuoyu fikirlerini ölçmek için bilgisayar tabanlı, yapay zeka sistemleri etkin biçimde nasıl kullanılabilir?
  8. Gündem süreci ayarı için bu değişem teknolojik ortamın sonuçları nelerdir? Ve özetleme ve haberleri düzenlemek için ortaya çıkan teknolojileri anlayış dahil olmak üzere medya haberlerinin yeni çerçevesi nasıldır?
  9. Halkla ilişkiler için Second Life gibi sosyal gerçeklik ortamının etkileri nelerdir?
  10. Halkla ilişkiler için sosyal ağ web sitelerinin ve dosya paylaşma sistemlerinin etkileri nelerdir?

 

Kaynak

Mapping the Consequences of Technology on Public Relations by

John V. Pavlik, Ph.D

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın