Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Halkla ilişkilerle teknoloji sonuçlarının eşleşmesi

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Halkla ilişkilerle teknoloji sonuçlarının eşleşmesi

Bloglar ve Geleneksel Medya

The 2006 Annual Euro RSCG Magnet ve Colombia Üniversitesi’nden Steve Rossile birlikte yaptığı anket bize halkla ilişkiler uygulamalarının nasıl olduğu hakkında kullanışlı bilgiler veriyor, özellikle onlar haber yayma araçlarını anlattılar, Internet ve World Wide Web’in yükselişini gösterdiler.

The RSCG Magnet 2006’nın çalışması şunu gösteriyor; “gazeteciler de webblogların gelecek yıllarda kurumsal düzeyde bilgi yaymanın güçlü geleceği olduğuna, kanuna aykırı olacak şeylerin kontrolünü yapacak kişinin gözetiminde, inanıyor. Cevap verenlerin %68’i blogların şirket için tüketicilerin bilgi edinmeleri için en popüler yer olacağına inanırken, %56’sı bloglar bilginin yayılmasında bağımsız ve alışılmışın dışında anlamların gerisinde kalacağına inanıyorlar”. Gazetecilerin blog kullanmaları sadece 2006 çalışmasından beri artmıştır.

“Gazetecilerin %51’den fazlası blog kullanıyor” 2006 araştırmasında ortaya çıktı. Çalışma Kuzey Amerika ve dünyadan 1202 gazeteci tarafından anketlendi. Çalışma şunları buldu;

  • Blog kullanan gazetecilerin %70’i işle ilgili görevlerini de yapıyorlar. Cevaplayanların %53’ü amaçları için blog kullanıyorlar.
  • Gazetecilerin %43’ü blogu araştırma yapmak, olayları incelemek ve kaynak bulmak için kullanıyorlar.
  • Cevaplayanların %36’sı blogları kaynak bulmak için kullanıyorlar.
  • Gazetecilerin %33’ü skandalları veya son dakika haberlerini açığa çıkarmak için blogları kullanıyorlar. Birçok blog kullanan gazeteciler bloglara gönderme yaparak veya kendilerini yayınlayarak bu yeni basın organı yayılıyor.

Ama deliller şunu gösteriyor ki; gazeteciler editörlerden veya medya mensuplarından gitgide daha fazla bloglarında düzenli olarak gelenekselden bağımsızlığa geçiş gösteriyorlar.

Bu Amerikan vatandaşını dünya etrafında blog yapanları etrafına çeken şeydir. Kurumsal blog da hızla büyümektedir, kurumların yeni ürünlerini halkla tanıtmak için arada medya veya gatekeeperlar olmadan yapabilecekleri bir ortamdır.

Bloglar ve Toplum

Medya ilişkilerinin ötesinde, blogger Stephan Spenser, blogların halkın gözünde önemli bir unsur olmasıyla büyüdü. Blog dünyası şimdiden hesaba katılması gereken güç oldu. Bloggerlar kariyerlerinde ve ünlerinde karışıklık yaratabilirler ya da bir dahakinde çok daha büyük bir şey yaratabilirler. Son derece popüler olan blog Boing Boing “InstaSnow” adında çok cool bir ürün hazırladı.

Spencer şu sonuca vardı; “insanların gücü”, “blogların gücü” olarak değişiyor.

Technorati büyüyen blogların datasını sunuyor. Technorati her gün 175000 yeni blog izliyor, 1 günde 1.6 milyon posting veya her saniyede 18.6 post kaydediyor. Bu veriler 2005 yılına aittir. Techoratinin izlediği blogların sayısı 50 milyonu geçti, Riley Temmuz 2006’da 70 milyondan fazla blog olduğunu raporladı. 1 PM ile 5 PM arası İngilizce postinglerin en çok yapıldığı zamandır (doğu zamanına göre), saat 8:00 PM bloggerlar çok kullanıyorlar.

Trammel ve Keshelasvilli bloggerların faaliyetlerini gösteriyor. Lider blogcuların yapısında bir konuya açıklama, blog listesi, takvim, arşiv, yorumlar, yazıyı gazete veya dergilere satma, postlar içinde köprüler kurma yer alır. En iyi blogcuların %83,26’sı isimlerini açıklarlar ve kişisel bilgilerini açığa vururlar, özellikle email adreslerini.

Genel olarak Bloggerlar ve Internet Kullanıcıları

  • İnternet kullanıcılarının %8’i veya 12 milyon reşit Amerikalının blogları var
  • İnternet kullanıcılarının %39’u veya 57 milyon reşit Amerikalı blog okuyor.
  • Bloggerların %54’ü 30 yaş altında.
  • Bloggerların %52’si kendileri için blog yapıyorlar, için değil.
  • Bloggerların %79’unun evinde geniş ağ bağlantısı var, internet kullanıcılarının %62’sine kıyasla.
  • Bloggerların %49’u takipçilerinin kendilerini kişisel olarak tanıyor olduğuna inanıyorlar.
  • Bloggerların %15’i sitelerinde video paylaşıyorlar.

Amerikalı gençler ve reşitlerin artan bloglarının raporları verilmektedir. Bloglar özellikle gençler (13-19 yaş) ve reşitler arasında popüler, her ikisi de hem okuyor hem tasarlıyor. Her yaştan reşit Amerikalı blog okuyup oluşturuyor.

                                             Blog Okuyan                             Blog oluşturan

Online gençler (12-17)                38                                 19

Gen Y (18-28)                             41                                 20

Gen X (29-40)                             30                                 9

Spekülatör takiben (41-50)         20                                 3

Spekülatör liderliği (51-59)         21                                  9

Olgun (60-69)                             9                                   3

Afterwork (70+)                         16                                  4

Bütün online reşitler                  27                                  9

Araştırma belgeleri blogların halkla ilişkilerdeki etkisini gösteriyor. Bazı araştırmalar şunu kabul eder ki; ortam ne olursa olsun etkili iletişimde blogların olması, kaliteli yazı karar vermek için önemli faktörlerdir.

Bloggingde en önemli gelişim Twitter’dır. Twitter 2006’da geliştirilen kişilerin telefondan bloglara mesaj atmalarına imkan veren teknolojidir. 140-150 karakterle sınırlıdır. Twitter bununla beraber o dakika update etmeyi sağlar. Bazen Twitter’da postlanan mesajlar, kurumların blogları gibi saçma olabiliyor “Clinton uçaktan lowe doğru ilerliyor”. Twitter’da ABD’nin başkanlarından John Edwards ve Barak Obama var.

Business Week şunu raporlamıştır; “Twitter’a insanlar cep telefonlarından günlük yaptıkları şeyleri güncelliyorlar. Twitter böylece popüler olmaya başladı. İnsanların hayatlarının günlük eğlencesinin paylaşılmasına ne kadar hevesli olduğunu gösteriyor”. Ama mesajın kısalığı önemini engelliyor.

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın