Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
Yetenek İşleri

Şirketlerle STK’lar Arasındaki Karışık İlişki Durumu

8 Ocak 2018 , Pazartesi 10:54
Şirketlerle STK’lar Arasındaki Karışık İlişki Durumu
uysalgulsunay@gmail.com

Şirketlerin kar etmek dışında bir görevi daha var. Kar amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirliği içerisinde olarak dezavantajlı gruplara odaklı çalışmalar yürüten bu kurumlarla paydaş ilişkisi halinde toplumun bir derdine deva aramak. Buna aynı yola baş koymak da denebilir. Buradan doğru olarak da ülkenin güçlenmesi için toplumsal fayda yaratmak. Dünya trendlerinde, mesela Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde yer alan 17 hedeften biri “Hedefler İçin Ortaklıklar”. Mega trendler böyle olunca özel şirketlerin bu ortaklıkları her geçen gün daha fazla gündemine alması şart oluyor.

İşbirliği kurduğunuz kurumda ne ararsınız? Herkes farklı bir beklenti içerisinde olabilir ama en temel şey aynı dili konuşmak yani aynı telden çalmak. Ama o da böylesine farklı iki kültürel değer ve yapıya sahip kurum için pek kolay sayılmaz. Keza aynı telden çaldıkları da söylenemez.

Şirketlerin dinamik, sonuç odaklı, hızlı iş yapış biçimine karşın Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) ağır ve ince eleyip sık dokuyan nitelikte işleyişleri bu yol arkadaşlığının en zorlu yanlarından biri. Mesela; şirketler yaratılan faydanın görünürlüğünü isterken; STK’lar bu konuda daha çekimser kalabilir. Ya da ölçümleme konusunda şirketlerin kesin ve net beklentileri mevcutken bu kriterler STK için farklı bir yere karşılık düşebilir. Fayda her iki kurum için de farklı ölçümlenebilir. Mesela şu malum Deadline meselesi! İşleri bir süreç olarak ele alan STK’lar için daha esnek ve genişken; şirketler için çok daha “short notice” şekilde ve projenin başarı ölçüm kriteri niteliğinde olabilir.

Bu iki yapı arasındaki kurumsal farklılıkları saymaya kalkarsak çok fazla şey bulabiliriz. Ama önemli olan nerede birleşebiliriz, neden birleşmeliyiz sorularına cevap aramak. Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesinin başarısı birçok paydaş ile işbirliği kurularak gerçekleştirildiğinde oluşuyor. Bu noktada bu farklı iki kurumun ilişkileri yumuşatacak iletişimcilere ihtiyacı doğuyor. Türkiye’de gelişime açık birçok yönü bulunan STK’lardaki esnek zaman kavramını, sürekli işgünü hesabıyla iş planı yapan şirketlerin zaman algısıyla nasıl öpüştürebiliriz? Şirketlerin keskin dilini, sonuç odaklı yaklaşım ve beklentilerini bir şekilde STK’larla iş yapabilecek konumda birleştirmenin yolu anlayışlı olmaktan geçiyor. Tabi bu anlayışlılık meselesi ölçülebilir bir metrik olmadığı için de başka bir çalışan profili doğuruyor: Kurumsal İlişkiler Uzmanı.

Bir şirkette bu görevde çalışan uzmandan beklenenler şirketin kamu ile ilişkilerinin yürütülmesi olduğu gibi; şirketin STK ilişkilerinin yürütülmesini de kapsıyor. İşte bu işbirliklerinin kurulması, projelerin yürütülmesinde de şirket çalışan profilini çok iyi anlayan ama tam da öyle olmayan; STK’ları çok iyi bilen, hatta STK deneyimi olan ancak şirket çalışma deneyimi STK deneyiminden daha fazla olan veya kendini bir noktadan sonra kurumsal kariyere adamış çalışanlarla sürdürülebilir kılınabilir.

Türkiye’de de şirket ve STK işbirliği ile birçok proje yapıldı. Biraz kurcalarsanız çalışma prensipleri uyumsuzluğu neticesinde yollarını ayırdıklarını görürsünüz. Ancak tabi ki bu işbirliğini sürdürmenin yolu sadece yukarıda tanımladığımız kişi profiline bağlı değil. Söz konusu KSS projesinin sürdürülebilir tasarlanması esas noktalardan biri. Sürdürülebilir olmayan bir KSS projesi başarılı değil midir? Hayır tabi ki başarılı olabilir. Projenin konusu, içeriği bu sorunun cevabını değiştirebilecek olsa bile sürdürülebilirlik her zaman bir kıstas olmayabilir. Masada proje yazılırken sürdürülebilirliğinin de işin içine dahil edilerek tasarlanması, daha sonra eklemlenmiş gibi yeni fazlarını oluşturmaya çalışmaktan çok daha kolay olacaktır.

Ez cümle, her zaman olduğu gibi bir kurumsal sosyal sorumluluk projesinin olmazsa olmazları bir şirket ve STK iken; projeyi güçlendirecek itici kuvvet ise aradaki ilişki yönetiminin sağlıklı yönetilmesi. Projenin verdiği en büyük sınav burada başlıyor. 

Gülsünay Uysal web sitesi için tıklayın
Gülsünay Uysal LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Gülsünay Uysal Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Gülsünay Uysal Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları