Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
Yetenek İşleri

İş yerinde eşitlik! Ama nasıl?

11 Mayıs 2018 , Cuma 16:46
İş yerinde eşitlik! Ama nasıl?
uysalgulsunay@gmail.com

Nereden tutsan elinde kalan bir mesele. Kolay kolay ilerlenecek bir konu da değil. Bugünden yarına toplumda cinsiyet eşitliğine bakışı değiştiremeyiz. Ama elbette herkesin üstüne düşen görevler var. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılı için öngördüğü 17 hedeften 5’incisi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği pastasından şirketlere düşen paya bakacağız.

İlk önce tabi ki işe alımda cinsiyet ayrımı gözetmeden eşit standartlarda mülakat süreçlerinin ve sınavların yürütülmesi. Kadın, erkek diye ayırmadan herkesin aynı işi aynı kalitede üretebileceğine yönelik inancın tüm yönetici personelde bir olması. Bu farkındalığın yaratılması. Satış&pazarlama, sekreterlik, hosteslik, hemşirelik, öğretmenlik gibi mesleklerin kadınlar tarafından başarıyla yürüteceğine olan önyargının yıkılması gerektiği gibi mühendislik, şoförlük gibi mesleklerin erkek mesleği görülmesine son verilmesi iyi bir başlangıç olabilir.

Kurum kültürü dediğimiz mesele CEO beyanı, Genel Müdür Newsletter’ı ile şekillendiği için bu gibi yazılı/sözlü paylaşımlarda, şirket içi iletişim araçlarında, portal (intranet) mesajlarında cinsiyet ayrımı yapmayan, eşitlikçi bir yaklaşım sergilemek. Bayan Tuvaleti tabelasının değişmesi bu konudaki önemli bir adım olabilir.

Neden “Bayan” değil de “Kadın”?

Asıl mesele kadının cinsiyetinden bahsedildiği durumlarda, insanları bu kelimenin kullanımından kaçmaya iten algı ve zihniyettir. ‘Kibarlık olsun diye “bayan” diyorum diyenlerdenseniz özrünüz kabahatinizden daha büyük. Neden bu kibarlık olsun ki, size bunun daha kibar olduğunu düşündüren ne? Bu sonuç kadını cinsel kimliğinden uzak tutmaya çalışan erkek egemen sistemin dayattıklarının bir sonucudur. Erkek derken çekinmek yok ama kadın derken bir tereddüt. Bireye bu algıyı yaratan zihniyet konuşma dilimizde bu kullanımı normalleştirmeye çalışılıyor. Bunun karşısında durup, algılarımızla oynanmasına izin vermemek hem kadınların hem de erkeklerin en önemli sorumluluklarından biri olmalı. Çünkü erkek egemen toplumda kadın denilince, bireyin medeni haline daha da kötüsü namusuna bağlanıyor.

8 Mart’ta kadınlar gününü kutlayın, bayanlar gününü değil. Karanfil vermeyin kadın çalışanlarınıza mesela, nacizane fikrim kadınların şartlarını iyileştirmek için neler yapabilirizi konuşmak varken çalışan kadınlara karanfil dağıtmak çok anlamsız kalacak.

Ayrıca eşitliği kadın, erkek hep birlikte istemeliyiz. O yüzden HeForShe diyoruz ve kadınların erkeklerle eşit şartları talebini hep birlikte yapıyoruz. Her şirketin desteklemesi ve özümsemesi gereken bir hareket.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs)’ne CEO beyanı, İşte Eşitlik Platformu’na üye olmak da temel meselelerden.

İş yerinde kadına eşitlik için yapılacak çok fazla şey var. Şirketlerin bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla yapacakları işbirlikleri çok kıymetli. Yine tedarikçi seçimlerinde kadın tedarikçilere öncelik vermek ve fırsat yaratmak çok değerli olacaktır. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile yürütülerek alınan Fırsat Eşitliği Modeli sertifikası şirketlerin bu alandaki eşitliğini gösteren saygın bir kriter niteliğinde. Yine TurkishWINN ve Binyaprak gibi kurumlarla yürütülebilecek birçok hazır proje var. Göz atmak da fayda var.

Bu konu burada bitmez, sığmaz. Yine konuşacağız. Bu paylaşımımız giriş niteliğinde olsun.
Bitirirken Pazarlama ve İletişim Profesyonelleri Derneği tarafından yaratıcılığı teşvik etmek amacıyla 1995 yılından beri Amerika'da düzenlenen Hermes Creative Awards’de birçok büyük şirketin yanı sıra bireysel katılımıyla ülkemizİ gururlandıran Alara’dan bahsetmek istiyorum. Alara Demirağ, Hermes Creative Awards’a poster dalında bireysel başvuru yaptı ve ‘Gold Winner’a layık görüldü. Dünyanın önde gelen reklam firmalarının arasından kız çocuklarının evlendirilmesi hakkında hazırladığı afiş ile sıyrıldı. Genç kadın arkadaşım Alara’yı tebrik ediyor, onun gibi, güçlü genç kadınların çoğalmasının arzu ediyorum.

Gülsünay Uysal web sitesi için tıklayın
Gülsünay Uysal LinkedIn hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Gülsünay Uysal Twitter hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Gülsünay Uysal Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları