Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Global Alliance - Stockholm Anlaşması

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Global Alliance - Stockholm Anlaşması

Bilgi paylaşımı

Kuruluşun içinde ve giderek artan biçimde dışında bilgi paylaşımı değer ağlarının kendi içinde ve aralarında en değerli kabul edilen maddi olmayan varlıklardan biridir.

Ağ bileşenleri arasındaki pürüzsüz ve üretken ilişkiler bu durumu zenginleştirmektedir ve kendi ‘bağlamsal’ görevini uygun biçimde yerine getiren halkla ilişkiler uzmanı çok önemli olabilir.

Karar verme süreçleri

Kuruluşun başarısında kararların etkili biçimde ve zamanında alınması çok önemlidir. Halkla ilişkiler uzmanı, yönetim tarafından kararlar verilmeden önce paydaş beklentilerini profesyonel biçimde dinleyerek, anlayarak ve yorumlayarak liderlerin bu kararları daha nitelikli biçimde vermesini, bunların uygulanma süresini kısaltmasını, ve kararların belli bir paydaş grubun beklentilerini de kapsayacak biçimde uyarlanmadığı tekrarlayan koşullarda, kuruluşun o paydaş grubuna ait bozucu olabilecek nitelikteki eylemleri önceden sezip bunlarla başa çıkmaya hazır olmasını sağlar.

Süreçler ve yapı

Değer ağlarının kendi içindeki ve aralarındaki sürekli değişen süreçler ve yapılar kuruluşun değişim yönetimi programlarının çerçevesini de değiştirmektedir.

Değişim yönetimi, gerçekten uygulanırsa, genellikle sağlam ve gerçekçi hedefleri ve etkili ilişkileri temel alır ve bunlar da kuruluşun iç ve dış ortaklarını kapsayan güçlü iletişimle desteklenir.

Paydaş grupları

Bunlar, kuruluşun faaliyetleri kendileri açısından ve/veya kendi faaliyetleri kuruluş açısından sonuçlara yol açtığı için, kuruluşun bilincinde olup onunla diyalog kurmak isteyen bireyler ve kuruluşlardır.

Bu her zaman olumlu bir ilişki olmaz.

Bu paydaş grupları kuruluş tarafından seçilmez, paydaş olmaya ve bu şekilde hareket etmeye kendileri karar verir.

Bunları kabul edip etmeme ve sorumluluklarını alarak olaylara katıp katmama kararı kuruluşa aittir.

Durumsal paydaşlar

Paydaş grupları, halkla ilişkiler uzmanı tarafından dikkatle izlenmesi gereken sosyal ve kurumsal dinamiklere göre oluşup dağıldığı için durumsal da olabilir.

Marka bağlılığı

Bu oturmuş bir pazarlama terimi olup belli bir müşterinin ya da diğer paydaş grubunun kuruluş ile kurduğu ilişkinin niteliğini, güvenini, bağlılığını ve güç dengesini kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Marka değeri

Bu terim bir kuruluşun genel sermayesine ithaf edilebilen maddi olmayan değerlerden biridir. Genellikle parasal terimlerle ifade edilen bu değer, parasal değeri maddi olmayan göstergelerle ilişkilendiren akranlar arasındaki konvansiyonla hesaplanır.

Diyalog, katılım

Bir kuruluşun paydaşlarla ilişkileri onların onaylama, katılma, taahhüt, ayrılma ve ilişki kesme programlarına göre farklı segmentlere ayrılabilir.

İki taraf birbirini onayladığı anda bir ilişki başlamış olur; daha sonra o kuruluş, paydaş gruplarını, o ilişkiyi takip edebilmede ve geribildirim verebilmede ihtiyaç duyduklarına inanılan bilgilere erişmeye teşvik eder (katılım); kuruluş ayrıca kendi hedeflerine daha etkin bir biçimde ulaşabilmek için paydaş gruplarından bazılarını belli konularda doğrudan diyaloga ve görüşmelere sokarak karşılıklı fayda sağlayacak sonuçlar bulur (katılım).

Bazen bu işe yaramaz ve ayrılma ile ilişki kesme arasında geçen sürede kuruluş en azından kendi katılımını sürdürmeye çalışabilir.

Başarı, değerlendirme ve ölçüm

Halkla ilişkiler uzmanları için - kuruluşun belli hedeflerine belli bir süre içinde ve belli miktarda mali kaynakla ve insan kaynağıyla elle tutulur biçimde ulaşılmasının ötesinde – en önemli başarı ölçüsü bugün bol miktarda bulunan ve diğer yönetim fonksiyonlarının sahip olduğundan daha az olmayan bir ya da birkaç değerlendirme ve ölçme aracıdır. Değerlendirme kalitatif araçların baskın biçimde kullanılmasını, ölçme ise kantitatif araçların baskın biçimde kullanılmasını gerektirir.

Diğer yönetim fonksiyonlarında olduğu gibi, bu yeni cephede de değerlendirmenin ölçmeyle bütünleşmesi söz konusudur.

İletişim meselesi

İletişim meselesi paydaş ilişkilerine ve etkili iletişime ortalamanın üzerinde odaklanmayı ima eden ve gerektiren bir meseledir.

Çok yönlü, çok paydaşlı, karşılıklı

Ağ toplumu, değer ağları ve iletişimsel kuruluş kavramları meselelerin genellikle çok yönlü (tek paydaşlı grup perspektifine göre farklı perspektifler ve açılar temin eder), çok paydaşlı (bireyler ve kuruluşlar menfaatlerine çatışabilen paralel paydaş gruplarına giderek daha çok katılır, örneğin hissedarlar işverenler ve hatta bazen tedarikçiler…) ve, değer ağı üyeleri arasındaki ilişkiler de çatışmalı olabileceği için, değerli üyelerin aynı zamanda başka yerlere ait olup farklı rolleri yerine getirmesi sebebiyle karşılıklı olduğu sonucunu getirir.

Ağlar

Ağlar bugün, global olarak 7/24 bağlantıda olduğumuz şartlarda, modern toplumun ve tekli kamu, sosyal, özel veya karışık kuruluşların temel bileşenleridir.

Misyon, vizyon, değerler, strateji

Misyon kuruluşun kimliğini tanımlar. Vizyon kuruluşun belli bir zaman içinde ulaşmak istediği noktayı anlatır. Değerler kuruluşun misyondan vizyona geçerken sadık kalmak istediği tanımlı davranışlarla ilişkilidir. Strateji ise kuruluşun misyondan vizyona geçerken izlemeye karar verdiği yoldur; iş planı da bu strateji peşinde giderken uygulanmak istenen işletme adımlarını tanımlar.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
PDF
Yorum Yazın