Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Global Alliance - Stockholm Anlaşması

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Global Alliance - Stockholm Anlaşması

ŞİMDİ SİZ ne yapabilirsiniz?

Mesleğimizin geleceğini şekillendirmede yardımcı olabilirsiniz.

Yapabilecekleriniz:

  • bu son taslağı okuyup üzerinde düşünmek
  • son metin Haziran ayının ortasında Stockholm’de onaylandığı zaman, daha ikna edici bulduğunuz ve çevrenizdeki halkla ilişkiler altyapısıyla ilgili olduğunu düşündüğünüz argümanlardan en azından birkaçını bölgenizdeki herhangi bir paydaş grubuna savunmak amacıyla esnek bir eylem programı hazırlamaya karar vererek katılımcı olma davetini ciddi olarak ele almak
  • kararınızı merkeze8 rapor etmek (global alliance) ve merkezin de diğer tüm katılımcıları bilgilendirebilmesi ve onların da aynı şekilde sizin deneyiminizden yararlanabilmesi için düzenli güncellemeler yapmak

Özel bir örnek

X ülkesinde Halkla İlişkiler Derneğinin veya bir danışmanlık firması başkanının veya bir eğitimcinin, bir öğrencinin veya bir halkla ilişkiler müdürünün veya bağımsız bir danışmanın bir Katılımcı olmaya karar verdiğini düşünelim.

Bu katılımcılar gelecek iki yıl içinde bir yandaşlık kampanyası geliştirmek amacıyla bir ya da birkaç tema ve bunu beraber yapacakları bir ya da birkaç paydaş grubu seçer.

Bu dernek yönetim temasını seçebilir, danışman uyumlaştırma ve/veya sürdürülebilirlik temasını seçebilir, eğitimci harici iletişime talip olabilir, müdür hizalanmayı ve bağımsız danışman da dahili iletişimi alabilir.

Dernek kendi üyeleri ve medya üzerinde durmayı tercih edebilir; danışman kendi müşterisini ve potansiyel müşteri tabanını seçebilir; eğitimci meslektaşlarına veya öğrencilerine talip olabilir; müdür departman çalışanlarına ve orta ve üst yönetime yandaşlığını yapabilir; bağımsız danışman da kendi ilişki ve müşteri ağını seçebilir. 

Elbette hiçbir katılımcının belli bir tema ya da paydaş grubu üzerinde bölgesel ayrıcalığı yoktur.

Tutarlılık varsa, ne kadar çakışma olursa o kadar iyi olur.

Bu durumda katılımcıların her biri önerilen değerlendirme ve ölçüm programını kullanarak sıfır bazlı başlangıç noktasının nasıl geliştirileceğine ve programın hedeflerini etkin biçimde desteklediği görülen ilgili içeriği, inisiyatifleri, olayları, dokümanları ve iletişim kanallarını geliştirmek suretiyle iki yıllık programın nasıl şekillendirileceğine karar verir.

Katılımcıların her biri planı merkeze bildirerek diğer katılımcıların da buna erişebilmesini sağlar ve değişiklikler, ara sonuçlar ve seçilmiş paydaş gruplarının aldığı tepkiler hakkında durumsal raporlar verir. 

8 tonimuzi@tni.it

B E Ş İ N C İ B Ö L Ü M

Stockholm Anlaşması Sözlüğü

Stockholm Anlaşması Sözlüğü

*not

Aşağıdaki metin Toni Muzi Falconi’nin Stockholm Anlaşması taslağında yer alan terimlerden bazılarının anlamını belirlemek amacıyla yaptığı bir çalışmadır. Bu tanımlar hiçbir şekilde kural oluşturma amacı taşımaz. Sadece taslakta yer alan terimlerin ne anlama geldiğini  yazarın bakış açısıyla yansıtır. 

Paydaş yönetim modeli

Buna göre bir kurumun yönetim kurulu veya bir sosyal ya da kamu sektör örgütünün seçilmiş liderleri, paydaş gruplarının beklentileri arasında ihtilaf olması halinde farklı beklentilere dikkatle kulak vererek hangisinin daha fazla hesaba katılması gerektiğine karar verir. Bu da duruma göre hangi paydaş grubunun daha eşit olduğuna karar verme yetkisinin yönetim kurulunda olduğu anlamına gelir.

Hissedar modelinde ise – hissedar çıkarlarının ötesindeki diğer çıkarların hesaba katılması gerektiği kabul edilse bile – beklentilerin çatışması halinde hissedarlara imtiyaz verilir.

Değer ağı

Ağ toplumunda, Michael Porter’ın genellikle doğrusal ve maddesel olan değer zinciri modelini temel alan, 20. yüzyıldaki yetmişli yılların sonlarına ait geleneksel ve konsolide stratejik planlama süreci ya değer ağlarına dayalı diğer bir planlama süreciyle değiştirilir ya da en azından bununla bütünleştirilir.

Buna göre kurumun yarattığı değerin büyük bölümünün iç ve dış kamuoyu arasındaki ayrımı bozan belirsiz (doğrusal olmayan) ve maddeye dayanmayan ağlardan kaynaklandığı kabul edilir çünkü bu ağların bileşenleri konumlarından ziyade ilişkileriyle tanımlanan özel ve katma değerli roller oynar.

Bu değerin kendisi her bir ağın çeşitli bileşenleri arasında var olan ilişkilerin niteliğini ve çeşitli ağlar arasında var olan ilişkilerin niteliğini temel alır.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
PDF
Yorum Yazın