Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Emine Pura; "İletişimin incelikleri çok değerli"

4 Haziran 2012 , Pazartesi 09:53
Emine Pura; "İletişimin incelikleri çok değerli"

Neden profesyonelleri tercih etmekte çekinceli davranıyor markalar?

EP: Bilmiyorum, ülkemizin kültürü ile ilgili de bir şey olabilir mi acaba ?

Kendi içlerinde çözebiliyorlar mı sizin çözdüğünüz gibi?

EP: Aslında bazı hizmetlerimize baktığımız zaman inhouse yapılan işler de var ve yapılabilecek olanlar da var. Ama orada şunu gözlemlemeniz gerekiyor; şirketin bir departmanı haline geldiği zaman yine o beslenme ve kendini geliştirme belki biraz daha fakir kalıyor olabilir.

Eleştirel göz kayboluyor herhalde.

EP: Olabilir tabii bağımsız bir göz çünkü dışarıda ki şirket aynı zamanda o üründen ya da o ortamdan farklı şeylerde yaptığı için mutlaka bir katma değer yaratıyordur diye düşünüyorum.

Emine Pura; "Ülkemizde tamamen internete kayılacağını düşünmüyorum"

Gelecekte bu meslek nerede olacak? Acaba biz artık markete gitmeden mi alışveriş yapıcağız daha çok? On sene, sonra yirmi sene sonra ne olacak? Tamamen online yapıdan mı seçeceğiz?

EP: Alışveriş sitelerinin özellikle son belki de iki, üç senelik gelişmesine baktığımız zaman, evet biz artık marka ürünleri de siteden alabiliyoruz. Amerika’dan görmeden çok marka bir şeyi de sipariş edebiliyoruz. Ülkemizde de bu şekilde alışveriş yapılıyor ama tabi bunların yüzdesine baktığınız zaman çok küçük bir yüzde, yüzde yüz bir büyüme gerçekleştirse de yine o puzzle'ın içerisinde ufak bir paya sahip. Buraya kayacağına inanıyorum ama tamamen öyle bir şeye kayabileceğini düşünmüyorum, özellikle de ülkemizde.  Çünkü biz gittiğimizde o domatesi seçmek, sabunu koklamak istiyoruz. Açılmaması gereken ya da açıldığında hiçbir şey ifade etmeyen, yine bir ürünü açıp ona bir şekilde dokunmak istiyoruz. O yüzden onun tamamen bir radikal değişim olabileceğini inanmıyorum. Ama mutlaka dijitalin ya da online uygulamaların belli oranda hayatımıza daha fazla gireceğine de inanıyorum.

Mobildeki pazarlamaya ne diyorsunuz? Yeni bir alan herhalde değil mi?

EP: Orada tabi şunu da yaşıyoruz; artık bu teknoloji ile doğmuş gençlere bizler ayak uydurmaya çalışıyoruz. Çünkü biz onları sonradan öğrendik. Mutlaka hepimiz görüyoruzdur, arkadaşlarımızın çocukları bizim hafif zorlanarak çektiğimiz fotoğrafları ya da bilgisayar uygulamalarını çok otomatik, içgüdüsel bir şekilde yapıyorlar. O anlamda da aslında orası çok dinamik ve daha da gelişecek ve bence aslında yaratıcılığın çok aktif kullanıldığı bir alan. Çünkü tamamen olmayan bir şeyi ortaya çıkartıyorsunuz ve bazı trendler bazı uygulamalar çok tutuluyor. O yüzden çok renkli şeylerin hayata geçeceğine inanıyorum, özellikle dijitalde.

Emine Pura; "Bireyselleşme daha da ortaya çıkacak"

Gelecek nesiller ne isteyecek?

EP: Çok zor bir soru .

Artık alışveriş yapma alışkanlıkları tamamen değişiyor, yapılar değişiyor. Ne isteyecekler? Nasıl hitap edeceksiniz?

EP: Başta sizin de dediğiniz gibi, mutlaka bireyselleşme daha da ortaya çıkacak. Ama sonuçta bireyselleşmeyi belki en rahat takip edebileceğimiz yer, yine interaktif uygulamalar olacak. Belki pazarlamanın modeli değişecek ama mutlaka ve mutlaka her şeyin içerisinde teknoloji olacak. Bugün sahaya gittiğinizde aslında teknolojiyi görüyorsunuz. Bir etkinliğe gittiğinizde de teknolojiyi görüyorsunuz ama belki biz alışveriş yapmaya gittiğimizde her kıyafete gidip, girip kabinde denemek yerine orada tamamen böyle avatar şeklinde üzerimize giyip deneyeceğiz. Bu da belki bize zaman kazandıracak.

Emine Pura; "Biz üniversitelerde artık kredili ders olarak doğrudan pazarlamanın okutulması yönünde çalıştık ve bunu hayata geçirdik"

Doğrudan pazarlamayı ve iç alanlarını seçmek isteyen gençler ne yapsınlar? Aslında son derece renkli, hareketli, cazip bir alan. Hem kendilerini çok iyi ifade edebiliyorlar, hem de bir aktivitenin içerisinde kendilerini de buluyorlar. Onlar için nasıl bir kariyer önerirsiniz?

EP: Aslında DPİD ‘in kurulduğu günden beri, hiç vazgeçmediği ve önem verdiği kanallardan bir tanesi üniversiteler. Biz üniversitelerde artık kredili ders olarak doğrudan pazarlamanın okutulması yönünde çalıştık ve bunu hayata geçirdik. Atölye çalışmaları yapıyoruz, seminerler ve konferanslara katılıyoruz. Buradaki amacımız aslında doğrudan pazarlamayı gençlere anlatmak ve özellikle çok uzun süredir bir arada olduğumuz üniversitelerden çok önemli geri dönüşler aldık. Bu üniversitedeki mezun arkadaşlar, o zaman sıralarda otururken bizim dokunduğumuz arkadaşlar, kimileri staj yaptı, kimileri hafta sonları çalıştı ve şuan bir çok DPİD üyesinin bünyesinde, çok kıymetli birer meslektaş olarak bizimle beraberler. Bundan gurur duyuyoruz. Tabi bu biraz ölçülüp denenmesi gereken bir şey. O yüzden bizim sektörün şöyle bir avantajı da var; part time çalışma şansları da var.

Aslında üniversitede okurken gençlerin, bir şekilde doğrudan pazarlama alanlarının birinde çalışıp biraz ortamı koklamasını önerebiliriz. Bir diğeri de dernek burada çok önemli bir referans, çünkü çok kıymetli eğitimleri ve markalarla gençleri doğrudan pazarlama yöntemlerini kullanarak, fikir geliştirmelerini ve bir araya gelmeleri konusunda çok ciddi bir katma değer sağlıyor.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın