Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Dijital dünya hakkında bilinmeyenler burada

11 Eylül 2013 , Çarşamba 14:55
Dijital dünya hakkında bilinmeyenler burada

Biz aslında böyle uzman kişileri Serhat'ı (Serhat Akkılıç) ve Atıf'ı (Atıf Ünaldı) görünce birkaç soru sormadan bırakmak istemiyoruz sizi.

Serhat Akkılıç; "Sosyal medyanın ruhunu anlamak, orada yaşamak yöneticiler için önemli"

Siz dijital ortamlarda çok aktifsiniz, hem şirket olarak hem danışman olarak, IPTV Başkanlığınız var. Biz iletişimcilerin hayatına da dijital yaşam bambaşka açılımlar getirdi. Bu işi profesyonelce de yaptığınız için sormak istiyorum; Nasıl yönetiliyor dijital medya? Bunun sırları nedir iletişimciler için ve iş dünyası için? Bir yönetici nasıl kendi iletişimini dijital anlamda yönetebilmeli? 

SA: Aslında şu anda kurumların dijital ile olan ilişkisinin seviyesine göre değişiyor. Yani bu işe daha yeni başlamış veya yeni yeni kendine yön bulmaya çalışan kurumlarda her şeyi inhouse yapıp şirket içinde yönetiliyor. Özellikle de yeni çıkan her sosyal medya ağında olmak veya hiçbir strateji belirlemeden bu işe balıklama atlamak olabiliyor ki en çok tavsiye etmediğimiz şey bu.

Belli bir süre geçtikten sonra belki acı tecrübeler olduktan sonra bunun bir strateji dahilinde yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Arkasından kurum içinde doğru kaynak yaratılması gerektiği ortaya çıkıyor. Bu bir imece usulü çalışma aslında, hem ajansın çok büyük ciddi rolleri var hem kurum içindeki iletişim fonksiyonunda görev alan arkadaşlarımızın sorumlulukları var. Bu rollerin doğru tanımlanması, kurum içinden ajansın doğru beslenmesi, içerik üretebilen bir kurum haline gelmesi sosyal medyada çok kritik.

Bunları yaptıktan sonra aslında biraz sosyal medyanın ruhunu anlamak, orada yaşamak, yöneticinin de aslında sosyal medyayı bir teoriden ibaret değil en azından belirli bir süre orada geçirip ne olduğunu deneyimlemesi, daha şeffaf bir yaklaşımla orada bulunmayı istemesi açısından çok kıymetli.

Yani aslında dijital ortamda yer alıp uygulamayı görmeden yönetebilmek de çok zor değil mi yöneticiler için?

SA: Çok zor. Mümkün tabi ki. Günün sonunda bazı tepe yöneticilerin de herhalde aslında pratikte olan şeylerden bir tanesidir ama daha samimiyetin, daha şeffaflığın ön planda olduğu bir dünyada, iletişimin aslında şeffaf olmadığı zaman çok net bir şekilde sakil durduğunu, tüketicinin de bunu beklediğini bilmekte fayda var.

Atıf Ünaldı; "İtibar kontrolü çok önemli bir konu"

Atıf biz beraber bir siyasal partinin çalıştayında beraber bulunduk. Siyasileri takip ediyoruz özellikle Twitter'da. Çok farklı şekilde algılayabiliyoruz. Bu konuda ne söylersin nasıl olunması gerekiyor?

AÜ: Kurumlarınki kendi başına bir konu ama kişilerinki de başlı başına başka bir konu. Çünkü birbirlerinden farklı oldukları noktalar da var.

Birincisi itibar kontrolü çok önemli bir konu. İkincisi kriz yaşanabiliyor, özellikle siyasi isimler söz konusu olduğu zaman krizler çok olabiliyor. Bu krizlerde bir kurumda belki geri dönüşü kurumlarda t zamanda bekliyorsanız,  çok daha kısa zamanda bir geri dönüş beklentisi içinde oluyor insanlar. Burada bu konu çok önemli. Hızlı geri dönüş yapan, interaktif olan ve demin Serhat'ın dediği gibi şeffaf olmak çok önemli ama şeffaf olurken de bir yandan doğru zamanda doğru şeyleri yapmak çok önemli hale geliyor.

Yakın zaman da seçim dönemi de yaklaşıyor. Seçim döneminde milletvekillerinin aday adayları bile kendi stratejilerini net bir şekilde belirliyor olmaları çok önemli. Serhat'ın çok güzel söylediği bir konu var, lokomotif alanları çok iyi seçmek gerekiyor. Sosyal medyanın her alanında, her yerde olmaktan ziyade doğru lokomotifleri seçip, lokomotiflerin arkasına diğer vagonları bağlayarak, bir yerden sonra da her şeyi kullanmak yerine daha kullanılması gerekenleri strateji üzerinden belirleyip onları kullanmakta büyük yarar var. Bu tarafları birincil derecede önemli bana sorarsanız.

İkincisi dediğim gibi devamlı kontrol halinde bulundurmak gerekiyor. Ben hala sosyal medya takibi yapan siyasilerin sayısının yine çok fazla olmadığını düşünüyorum. Sosyal medya bizim için sadece bir şeyler yazıp sadece onların üzerinden gelenlerle ilgilenmek değil, aynı zamanda sosyal medya üzerinde kendileri ile alakalı olabilecek ama belki mention'lanmamış bir twit ya da Twitter'ın içinde hiç alakası olmayan belki lakabıyla bir şekilde söyleniyorsa bile onlara ulaşabiliyor olması ve ölçümleyebiliyor olması çok önemli. Ben şu an son dönemde sosyal medya takip kurumlarının çoğunun bu tip şeyleri yapabildiklerini görüyorum.

Ama bana sorarsanız siyasilerin hele bu seçim döneminde, hepsi büyük ihtimalle öncelikle sosyal medyada olmayı akıl edeceklerdir. Orada kendilerine bir şekilde var etmeyi de akıl edeceklerdir. Onun için gerekliliği yapacaklardır ama farklılaşma noktası bence biraz bu ölçümleme ve ölçümlemenin sonunda çıkan şeylere anında takip gösterebilme noktasında olacaktır.

Ben hem danışman hem de aynı zamanda bir basın mensubu olarak bazen arada kurumlar için bunu deniyorum. Bakıyorum, Twitter üzerinde hiç mention'lanmamış bir mesajıma ne kadar zamanda geri dönüş yapıyorlar, ne kadar zamanda bunu fark ediyorlar. Türkiye'deki ilk beş yüzün içinde sayılabilecek kurumların büyük bir çoğunluğu, iyi markların hepsi nerdeyse, bu tip şeylere çok dikkat ediyorlar, anlık geri dönüşler yapıyorlar. Kişilerde ve siyasilerde de bunun yakın zamanda gereklilik haline geldiği bir döneme  giriyoruz gibi geliyor.

Serhat Akkılıç; "Seçim meydanları sosyal medya meydanlarını ikinci plana atmayacak tam tersi olacak diye düşünüyorum"

Aslında ilk defa bu seçimde sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor olacağız. Benim tahminime göre, liderlerin veya adayların değil ekiplerin bombardımanına tutulacağız. Burada aslında biz de oy kullanan kişiler olarak biraz daha farklı şeyler istiyoruz onlardan, kendi görüşünü yazmasını bekliyorum ben doğrusu ekibinin görüşünü yazmasını değil. Eğer bir siyasi parti lideri bir seçime hazırlanıyorsa kendinin görüşleri ile bizleri aydınlatıyor olması lazım. Tıpkı bu siyasi arenaya çıkıp bir konu hakkında konuşma yapar gibi Twitter'dan bizimle paylaşması gerekiyor. Çoğunluğu öyle olmayacak diye düşünüyorum.

SA: Olmadığı zaman da aslında Atıf'ın bahsettiği anlık cevaplandırma, anlık proaktif belki de, reaktif değil proaktif bir takım içerikleri üretmenin daha güç olduğu görülecek. Aslında çok iyi örnekleri var dünyada. Bence şanslıyız, hem seçmen olarak hem de siyasi adaylar olarak aslında dünyada bu işi en iyi yapan ülke ve Başkan adayı ve şu an Başkanı, çok net bir örnek.

Sayın Cumhurbaşkanı çok iyi kullanıyor.

SA: Amerika'daki Obama örneği, Türkiye'de Cumhurbaşkanımızın kullanımı önemli. Baktığınız zaman ne kadar sonra bazı şeyleri adapte ederseniz o kadar da şanslı oluyorsunuz ve bazı kötü tecrübeleri yaşama ihtimalini de azaltıyorsunuz. Belki biraz takip etmek gerekiyor, belki biraz konuya odaklanmak gerekiyor diye düşünüyorum. Seçim meydanları belki sosyal medya meydanlarını ikinci plana atmayacak tam tersi olacak diye düşünüyorum.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
VİDEO İZLE
Yorum Yazın