Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Dijital dünya hakkında bilinmeyenler burada

11 Eylül 2013 , Çarşamba 14:55
Dijital dünya hakkında bilinmeyenler burada

Atıf Ünaldı; "Bin düşünüp, bir twit atmakta yarar var"

Seçim meydanı da dijital ortamlarda olacak aslında. Siyasi parti liderleri veya adayları, milletvekili adayları mesajlarını ayrıştırabilmeyi de belki bu seçimde öğrenecekler, 140 karaktere sığdırılabilecek mesajları. Arka arkaya bize 10 tane twit atmayacaklardır diye bekliyorum.

AÜ: Son seçime yakın bir zamanda arama motorları üzerinde nelerin arandığına bakılarak seçim tahmini yapılma gibi bir yönteme gidildi. Amerika'da bu çok ciddi bir konu. Hem arama motorları üzerinden hem sosyal medya üzerinden genel arama yaparak, mention'lara ve yazılara bakarak bir derecelendirme yapıp onun üzerinden bir tahmin yapabilmek mümkün oluyor. Türkiye'de seçim tahminleri yapan şirketlerin büyük bir çoğunluğu aslında bunu anketlerle yapıyor ama bunu da yakın zamanda sistemin içinde görüyor olacağız.

İkincisi, bence yine önemli farklılaşma noktalarından birisi, hangi parti, milletvekili adaylarının toplam sosyal medya üzerindeki faaliyetlerini de kontrol altında tutabilirse, onun daha başarılı olacağını düşünüyorum. Yani söylemi kullanmak, aynı üslubu kullanmak gibi konuları başarabilirse o daha başarılı olacaktır gibi görünüyor.

Demin sizin de bahsettiğiniz partinin doğru veya yanlış belirli bir üslubu var. Diğer partilerin de aynı şekilde üsluplarını belirleyip milletvekillerine o üslupları enjekte etmeleri gerekiyor.

Biz katıldığımız çalıştayda da şunu gördük; biz bir stratejiden, uzmanlıktan, profesyonelce yönetimden bahsederken bir milletvekilimiz dedi ki, "Bunlara hiç gerek yok, biz kendimiz yapabiliriz".

AÜ: Ben daha sonra o milletvekilini takip ettim. Gerçekten doğru noktada olmadığı zamanlarda ciddi kriz yaratacak bazı iletişim şeylerini görebiliyoruz. Onlara çok dikkat etmek gerekiyor, o krizleri yaratmamak gerekiyor. Üslubu yakalamanın dışında bir de boşluklar yaratmamak gerekiyor. Çünkü karşınızda sadece sizin başka bir partinin milletvekili adayı yok, onunla atışıyor gibi olabilirsiniz ama bu arada sizi ve onu takip eden binlerce insan var. O binlerce insanın oradan ne mesajlar çıkaracağını, ne şekilde bir sonuca gideceklerini ve hangi aksiyonları alacaklarını önceden kestirerek mesajları atmak gerekiyor. Yine Atalarımızın sözlerine geliyoruz; Bin düşünüp, bir twit atmakta yarar var.

Aslında bu seçimlerde belki de sosyal medya, dijital medya üzerinden seçim kazanıyor gibi olabilir mi?

AÜ: O var. İkincisi de, demin sizin söylediğiniz, hani meydanlarda konuşmaların büyük bir kısmını kendilerinin yazmadığını, ghost writerların yazdığını biliyoruz. Belki o ghost writerlar tavırları değiştirerek, belki de ghost Twitter şekline de gelecekler. Onlar aynı zamanda twitleri de kontrol edecek noktaya gelecekler. Şu anda ben çok fazla göremiyorum, yani birinin adına başka biri twit atarken onun adına konuşmayı çok başaramıyor. Belki de orada doğru insanlarla çalışılmalı, doğru insanlarla çalışılmadığı için daha teknik insanların bu işin içinde olmasından kaynaklanıyor. Biraz daha sosyal insanlar işin içine girdikleri zaman ben tahmin ediyorum ghost Twitterlar, twit atan insanlar çıkacaktır diye düşünüyorum.

SA: Bence umarım çıkmazlar da siyasiler gerçekten Twitter'ı kullanırlar ve bizde onları gerçekten o şekilde değerlendiririz ama kesin olacaktır diye düşünüyorum.

AÜ: Zaman meselesi sıkıntı olacak.

Atıf Ünaldı; "İlginç bir mesaj geldiği zaman ona zekice cevap verebilen siyasi parti liderleri veya adaları siyasi farklılaşmayı yaratıyor olacaktır"

Çünkü aksi takdirde de duygular biraz ortadan kayboluyor değil mi? Twitter'ı çok kişisel olarak görüyoruz. Kurumsalda biraz resmiyet olabilir ama bireyler kullandığı zaman, kurumsal duruşun arkasında çok daha sıcak duruşun olması gerekiyor. Başkası sizi ne kadar ifade edebilir?

SA: Bazen bunu yapmayıp bir profesyonelle çalışmak olabilir ama gerektiği zaman yapabilme noktasında olmak önemli. Bir seçmen olarak benim için bir siyasi lideri değerlendirirken kriterim olur.

AÜ: Farklılaşma noktası da belki biraz o olacak. Herkes Twitter'da belirli bir profil oluşturacak, bazı mesajlar atıyor olacaklar, gittikleri yerleri mesajlandırıyor olacaklar ama senden benden ilginç bir mesaj geldiği zaman ona zekice cevap verebilen siyasi farklılaşmayı yaratıyor olacaktır.

Burada da en önemli nokta sosyal medyayı dinlemeyi, okumayı, analiz etmeyi ve bunu özellikle seçim zamanı yapabilen liderlerin olması lazım

AÜ: Monologla diyalog yapıyor olması lazım.

Kesinlikle. Sizin görüşünüzü değerlendirip eğer yolu yanlışsa yönünü değiştirecek, yeni aksiyon planları alacak veya sizin ilave ettiğiniz konuyu söylemine alacak ki farklı şekilde sizin görüşünüzü de alarak ilerlemiş olsun. Beceri de burada gelecek. Biz aslında bu siyasileri bekliyoruz bu dönem. Ben heyecanla bekliyorum bu dönem ilk defa bu kadar açık ortamda tanıma imkanına sahip olacağız adayları. Herhalde onlar da biraz becerilerini gösterecekler çünkü interaktif bir ortamda karşılarında seçmen kitlesi ile profesyonel iletişim eğitimi almadan bu beceriyi gösterebiliyorlarsa siyasi liderliği yakalamış demektir.

Serhat Akkılıç; "Şeffaflık ve etiği, dijital birbirine yapıştırdı"

Bu noktada etik nerede? Özellikle siyasi iletişimde ve karşısında yelpazesi çok geniş bir kitle dururken?

SA: Birkaç boyutu olabilir ama bir tanesi benim gördüğüm kadarıyla şeffaflık, istikrar. Yani sizin çok net olarak bu içerikler benim kontrolümden geçiyor ama ben yazmıyorum dediğiniz bir hesabınız olabilir bunu açık açık da söylüyorsanız, hepsini onaylıyorum, bu benim görüşlerimdir demeniz de bir şeffaflıktır. Ama ben yazıyorum deyip de başka birisi yazarsa o şeffaflık olmaz.

Tüketici, okuyucu ona inanır mı sizce?

SA: İçinde yüzdüğümüz bir sıvı aslında sosyal medya, hayatımızı, iletişimi, konuşmaları birbirine bağlıyor. O yüzden orada yarattığımız her dalga bir yerde gözüküyor. Dolayısıyla artık öyle bir dünyada yaşıyoruz. Eskiden olduğu gibi şeffaflığı algılamamız, itibarı algılamamız ya da yönetmemiz de çok kolay değil. Bu yüzden şeffaflığa ihtiyacımız var. Şeffaf olduğumuz sürece de doğru şeyi doğru yerde yaptığını bildikten sonra da aslında etik bunun arkasından doğal olarak gelmeli diye düşünüyorum. Çok da kolay bir şey değil. Bazen hiç istemediğiniz halde,  hiç kötü niyetli olmadığınız halde öyle algılanabiliyorsunuz hatta kasıtlı olarak öyle kampanyalar yürütülebiliyor. Bu da işin itibar yönetimi parçası. Şeffaflık ve etiği dijital birbirine yapıştırdı, zaten öyleydi ama daha da yapıştırdı diye düşünüyorum.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
VİDEO İZLE
Yorum Yazın