Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Ali Saydam; "Halkla ilişkiler bir ikna aracıdır"

9 Temmuz 2012 , Pazartesi 10:37
Ali Saydam; "Halkla ilişkiler bir ikna aracıdır"

Algılama yönetimine gelelim. Bu konuda neler söyleyeceksiniz bize?

AS: Algılama yönetimi, ilk defa Pentagon ve CIA tarafından kullanılmış bir kavramdır. En zirve noktasına ise 1. ve 2. Irak savaşlarında Amerika’da ulaşmıştır. Amerika’nın içinde ve dışında, Amerika’nın oraya müdahalesini attığını kanıtlamak için yapılan iletişim çalışmaları bütününe algılama yönetimi demişler. “Perception management” kavramından geliyor. Tercümedir yani algılama yönetimi. Kitapla biz bunun altını çizdik.

Fakat algılama yönetimi Pentagon ve CIA’den çıkıp özel sektör ve her alana yayıldığını tespit ediyoruz. Aynen çipler gibi. Çiplerin bulunması da uzay teknolojisinde ilk defa uygulanmış bir hadisedir. O da ondan sonra insanların kullanımına nasıl geçtiyse, internet kullanımı nasıl önce üniversiteler ve Pentagon tarafından ihtiyaç olarak ortaya çıkmış ve sonra özel sektöre geçmişse, algılama yönetimi de böyle bir şey. Türkiye’de de bu umuyorum ki yayılacaktır. Aslında fiilen yapılan pek çok iş algılama yönetimidir, biz bir tek adını koyduk. Halkla ilişkiler ajanslarımızın ve şirketlerimizin yaptığı iletişim çalışmaları zaten algılama yönetimidir ama biz disipline ettik.

İtibar yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, markaların algılanmasındaki katkısı. Bütün bunların bir bütünlüğü var değil mi?

AS: Kesinlikle bir bütünlüğü var, bunlar öyle bir hale geldi ki birbirlerinin içine geçmiş vaziyette. Eğer itibarınızı yönetmek istiyorsanız iç iletişimi doğru yönetmeniz lazım, iç iletişimi düzgün yönetmeniz için kurumsal yönetim ve yöneticinin, o da tam oturmadı ama, kurumsal yönetim diyelim, derneğin adı öyle kurumsal yönetim derneği, kurumsal yönetim, yani iç iletişim için kurumsal yönetim ilkelerini, kurumsal yönetim ilkelerini doğru yönetebilmeniz için kurumsal vatandaşlık meselesini halletmeniz lazım. Bunu hallettikten sonra iletişim, iletişim hallettikten sonra medya ilişkileri vs. Artık bu kategoriler kesinlikle inter disipliner anlayış ile birbirinin içine geçmiş vaziyette.

Ali Saydam; "Sadece medya ilişkilerine odaklanmış bir yapının çok başarılı olma şansı yok"

Medya iletişimi bizim işimizin en önemli parçalarından bir tanesi. Yöneticilerin en çok talep ettikleri noktalardan bir tanesi. Siz aynı zamanda gazetecisiniz de. Hem yazar çizer yanınız var hem yöneten yanınız var hem de yöneticilere bunun nasıl olması gerektiğini öğreten yanınız var. Medya iletişimini nasıl ifade edersiniz?

AS: Şöyle ifade edebiliriz, bu medya ilişkileri yönetiminin en doğru tanımı “Excellence in Public Relations and Communication Management” kitabında James Grunig tarafından yapıldı. Kitap Tribeca İletişim Ajansı sponsorluğunda Türkçeye çevrildi. Biz de hasbelkader onu Enstitüye davet etmiştik. Burada konferans verdi.

James Grunig’in kitabında, Medya ilişkileri yönetimi “Press Agency” dediği alan, yani medyayı bilgilendirme, basını bilgilendirme ajansı, hizmeti. Maalesef bu o kadar çok vasat bir hale geldi ki pek çok büyük firma kuvvetli inhouse denen kurum içi departmanları kurarak medya ilişkilerini kendi içinde halletme yoluna gittiler. Bazıları hatta 2 tanesini biliyoruz, kendilerine bağlı PR ajansı kurdurarak medya ilişkileri hizmetini özellikle almaya devam ettiler. Bu doğal bir gelişme, yani katma değeri düşük bir iş olarak algılanıyor. Zaten sadece press agency yani medya ilişkileri yönetimi yapan bir PR ajansının alabileceği hizmet bedeli, bir strateji ve konsept danışmanlığı yapan bir iletişim şirketinden daha düşük oluyor. Ya kendi bünyesinde yapıyor o şirketler ya da hakikaten öldürücü fiyatlara yaptırıyorlar dışarıya.

Şimdi demek ki pazar, PR hizmeti veren kişileri ve şirketleri yavaş yavaş farklılık yönetimi alanına ve katma değeri yüksek hizmetlere doğru yönlendiriyor, yoksa yaşamak mümkün değil. Yani 5 bin 3 bin TL aylık medya ilişkileri hizmeti alarak büyümek ve gelişmek, güçlenmek ki kapitalizm ve liberalizmin özü bu, bisiklete binmek gibidir yani durursanız düşersiniz.

Böyle bir açıdan baktığınız zaman sadece medya ilişkilerine odaklanmış bir yapının çok başarılı olma şansı yok. Bu yüzden tabiî ki medya ilişkileri bana sorarsanız fabrika çıkışı bir hadise olacak fakat medyada nasıl yer aldığınız giderek daha önem kazanacak. Burada nasıl yer aldığınızı da strateji ve konseptler belirleyecek. Çünkü artık medyadan eski medya çalışanı alıp, medyayla iyi ilişkileri olan insanları çalıştırıp, onların sayesinde medyada “haber çıkartmak” devri yavaş yavaş kapanıyor. Şu anda yapılan şey, olması gereken, yavaş yavaş da müşterilerin de tercih ettiği, sizin de Altın Pusula’da ödüllendirdiğiniz, “bana öyle bir proje getireceksiniz ki, o projeyi ben uyguladığım zaman medya, görevi icabı ister istemez benden bahsedecek”. Bunun pek çok örneği var. Doğru iletişim stratejilerini uyguladığınız zaman medyada etkili olan ağabey ve ablalara ihtiyaç olmadığı, iletişimi iyi bilen kişilere ihtiyaç olduğu meselesi kavranmaya başlanacak. Benim gördüğüm bu, gidişat şu anda da bu.

Halkla İlişkiler mesleğinde uzmanlaşmalar çıkacak mı?

AS: Zaten yavaş yavaş çıkıyor. Şu an online PR dedikleri, sosyal medya dedikleri alanda bir uygulama var. Konsept yine dönüp dolaşıp akıl ve fikre dayalı olduğu için, orada da dediğim gibi teknik boyutta uzmanlaşılıyor.

Aslında sosyal medya bizim için medyanın başka bir türünü ifade ediyor. İtibar yönetimini bildiğiniz zaman orayı yönetebiliyorsunuz.

AS: Bu aracı bilmeniz lazım.

Şu anki yapıyı ben şöyle görüyorum, 12-13 yıl önce websitelerinin yapıldığı gibi, teknik personeller bu işi yapıyor. Halbuki bugün iletişimcilerin işi oldu websitelerini yönetmek.

AS: Kesin katılıyorum. Zaten bazı software uygulamalarla bu sosyal medyada durumun medya algısını ölçmek çok kolay artık. Burada asıl olan da konuşulmayı sağlayacak “word of mouth” dedikleri, WOM dedikleri, yani kulaktan kulağa diyebileceğimiz Türkçe’de olayın ortaya çıkmasını sağlayacak yaklaşım nedir, konsept nedir? Bunu bulamazsanız istediğiniz kadar sosyal medyanın teknik unsurlarına hakim olun hiçbir şey ifade etmez.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın