Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
Markalar Dünyası

Turquality Türk Hizmet Sektörünü Dünyaya Taşıyacak

3 Mayıs 2017 , Çarşamba 11:12
Turquality Türk Hizmet Sektörünü Dünyaya Taşıyacak
ardasayiner@gmail.com

Global bir marka yaratmak hiç şüphesiz ki her firmanın hayali. Bu yolda atılması gereken adımlarsa şirket yöneticilerinin vizyonunu ve ürünün kendisine bağlı olduğu kadar harcanabilecek bütçelere de bağlı. Bu bağlamda 2004 yılında T.C Ekonomi Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Turquality projesi dünyadaki ilk devlet destekli markalaşma programı olarak tarihe geçmişti. Arçelik, Beko, Sarar, Mavi Jeans, Koton ve daha birçok dev marka Turquality bünyesine girerek yurtdışındaki markalaşma harcamalarına dair bu hibe destek programından faydalandılar. 5+5 toplam 10 yıl verilen bu desteğe Türkiye’nin dev markalarının çoğu 2007’ye kadar dahil olmuştu. Ve artık o 10 yıl doldu. Şimdi ise mal ticaretindeki markalar bu destek sürecinin uzatılması hususunda T.C Ekonomi Bakanlığı ve TİM özelinde lobi çalışmalarını yapmaktalar. Şimdilik duyumlarım ise içeriği ve süresi belli olmamakla  birlikte Türkiye’nin lokomatif sektörlerinin bu talebinin karşılıksız kalmayacağı.

Mal ticareti yapan kurumlar bununla uğraşırken esas haber Turquality programının hizmet sektörüne açılmış olması. Hizmet ihracatı Türkiye’de nispeten yeni yeni sahiplenilen bir kavram. Türk ekonomisinin yükselen değeri ve yeni göz bebeği. Yurtdışından öğrenci getiren eğitim kurumlarından, yabancı ülkelerden hasta getiren sağlık kuruluşlarına kadar döviz kazandırıcı sektörler bir hayli fazla. Şu an için lojistik, hava yolu taşımacılığı, yer işletmeleri, sağlık ve eğitim sektörüne açılan Turquality programı bu alanlardaki hizmet ihracatı yüksek markaların başvurularını bekliyor. 2017’de ise bilişim, film dağıtımcılığı, turizm ve inşaat sektörlerine de açılması bekleniyor.

Şu an için aslında hizmet ihracatı yapan birçok sektöre T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın sunduğu döviz kazandırıcı hibe destek kalemleri bulunuyor. Turquality desteklerinin var olan yurtdışı desteklerden farkları ise altı çizilmesi gereken noktalar. İlki kamusal itibar. Turquality markası olmak ihracat gücünüzün, şirket kurumsallığınızın ve Türkiye’yi yurtdışında temsil edecek nitelikte bir marka olduğunuzun en büyük kanıtı. Yani kamusal değeri yüksek bir etiket. Bir diğer önemli fark ise Turquality’deki birçok kalemin üst limitsiz olarak %50 oranında desteklenmesi. Döviz  kazandırıcı hibelerdeki belirli yüzde ve rakam kısıtlamaları Turquality’de bulunmuyor. TC Ekonomi Bakanlığı global dünyada koşacak markaların önünü açıyor.

Hizmet ihracatı yapan kurumların Turquality başvurusu yapmadan önce kendilerine sorması gereken soru ise gerçekten bu yolculuğa hazır olup olmadıkları ve efektif olarak bu hibelerden yararlanıp yararlanamayacakları. İhracat potansiyelleri, kurumsal yapıları, hali hazırda globalleşme yolunda attıkları adımların gerçekten belirli bir seviye üzerinde olması dev ligi olan Turquality’ye girebilme yolunda önemli işaretler. Bundan sonraki süreç ise tüm kurumun Turquality sürecini içselleştirmesi ve bir dünya markası olma yolunda çıkılan bu yolculuğun heyecanını duyması, süreci sahiplenmesi. Bir diğer önemli adım ise interdisipliner bir iş süreci olan Turquality adaylığında ilgili tüm departmanların entegre çalışması. Başvurunuzun, denetim süreciniz ve Turquality programına kabulünüzün ardındaki süreçte ise markanız için büyük kazanımlar vaad ediliyor. Tabii eğer efektif olarak bu hibeler kullanılabilirse. Hibe kalemlerine baktığımız zaman ise karşımıza globalde daha çok tanınmak ve ihracatını arttırmak isteyen markaların ihtiyacı olan temel kalemler çıkıyor. Turquality programı kapsamında ihracat odaklı yaptığınız yurtdışı PR, fuar, reklam, tanıtım, pazar araştırması, sponsorluk, ofis ve mağaza kiraları, marka tescilleri, pazara giriş belgeleri, veri madenciliği ve danışmanlık gibi kalemler destekleniyor. Kısacası devlet kanatlarınızı kuvvetlendirip ‘’yuvadan uç ve bir dünya markası ol diyor’’. Bu bağlamda; Turquality danışmanlığı veren bir iletişimci olarak gece gündüz çalışan ve alışılagelmiş devlet prosedürlerini ve zorluklarını sektörün karşısına çıkarmak yerine çözüm odaklı hareket eden TC Ekonomi Bakanlığı birimlerini ve aynı kapsamda bilgilendirici, bütünleştirici ve motive edici misyonuyla mal ihracatındaki başarısını hizmet ihracatçıları için de gösteren Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni (TİM) yürekten kutluyorum.
Turquality programının hizmet ihracatçısı markaların geneline en kısa zamanda tamamen açılmasını diliyor, ihracat lideri markaların bu sürece dahil olarak, ülkemize yepyeni global başarı hikayeleri yaşatmalarını ümit ediyorum.


Arda Sayıner Facebook hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın
Arda Sayıner Instagram hesabına ulaşmak için lütfen tıklayın

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları