Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Pınar Kartal Timer; "Neredeyse tüm zamanım iletişim ile geçiyor"

7 Aralık 2012 , Cuma 09:52
Pınar Kartal Timer; "Neredeyse tüm zamanım iletişim ile geçiyor"

Pınar Kartal Timer; "Ben Pera Palace'ı İstanbul hanımefendisi olarak nitelendiriyorum"

Pera Palace'a geldiğimiz zaman, aslında biz Pera Palace'ı biliyoruz, bilmediğimiz dönemi hatırlamıyoruz, çocukluğumuzdan beri bildiğimiz bir otel, çok eski olması nedeniyle ve tarihi olması nedeniyle de kalbimizde olan bir otel. Atatürk kaldığı için, hikayeleri olduğu için. Bize biraz bunlardan bahseder misiniz?

PT: Ben Pera Palace'ı İstanbul hanımefendisi olarak nitelendiriyorum. Çünkü İstanbul'u çok iyi yansıtan bir otel, hem tarihini hem karakteristiğini çok iyi yansıtan bir otel. Bu sene 120. yılımızı kutluyoruz. 1982 yılında açıldıktan sonra İstanbul'un tek lüks otel olduğundan dolayı da İstanbulluların belki de dünyadan bir çok kişinin anılarının olduğu bir yer. Bizim için çok özel. Biraz önce sizin de dediğiniz gibi Atamızın da müze odasının olması ayı bir önem katıyor.

2006 yılından 2010 yılına kadar Pera Palace büyük bir restorasyon için kapandı. 2 sene önce kapılarını tekrar açtı. Yenilenen Pera Palace'ı anlatmak ve tanıtmak için çok uğraştık. Çünkü Pera Palace hep oradaydı, insanların bildiği bir oteldi. Son dönemlerinde biraz yorgundu artık. Ama bu yeni haliyle Pera Palace'nin tanıtımı için çok uğraştık, iki seneyi bitirdik ve hala çabalarımız devam ediyor.

Pera Palace'ın hem İstanbul'un tanıtımında hem Türkiye'nin tanıtımında rolü var mı?

PT: Bence var. Şöyle ki; 1892 yılında Orient Express Treni'nin İstanbul'a gelmesiyle Avrupalı aristokrasi de geliyor. O kişilerin kalacağı tek yer Pera Palace Oteli'ydi. Bu 1955 yılında Hilton'un açılmasına kadar böyleydi. Avrupa'daki otellerden çok daha iyi imkanlar sunan, elektriği olan, banyolarından sıcak suyu akan, asansörü olan bir otel, tabi ki Avrupa aristokrasisinin ilgisini çekiyor. İstanbul'a daha sonra birçok kişinin gelmesine çok büyük etken Pera Palace. O dönem Pera'nın Sarayı olarak adlandırılıyor.

Günümüzde bu bölgenin tekrardan kalkınmasında, tekrardan İstanbulluların ayağının alışmasında da önemli bir etken olduğuna inanıyorum. Bu bölgenin iyileştirme çalışmalarına da ivme kazandırdığına inanıyorum.

Pınar Kartal Timer; "Yurtdışında en çok haberi çıkan Türk oteliyiz"

Bir otelin tanıtılmasında mutlaka iletişimin çok önemli katkısı var. Nedir burada uyguladığınız strateji ve iletişimin sırları?

PT: Biz açıkçası iyi bir ekiple çalıştık, açılışta özellikle. Vermek istediğimiz haberleri, hangi gazeteciye, ne zaman hangi haberi vereceğimizi önceden çok iyi kurguladık. Biliyorsunuz Türkiye'de bazı projeler yapılır ama uygulamada çok büyük sıkıntılar yaşanır, uygulanamaz. Biz çok güzel bir şekilde bu planımızı uygulayabildik. Enternasyonel mecrada olsun, yurtdışında olsun, Türkiye'de olsun çok güzel bir iletişim planı yaptık. Bunu da layıkı ile uyguladık. Yurtdışında en çok haberi çıkan Türk oteliyiz, bu çok büyük bir gurur. Mayıs ayında Jumeriah zincirine katıldık. Jumeriah'nın da iletişim kaynaklarını kullanarak bunu daha da arttırdık. Jumeriah, Dubai merkezli bir otel zinciri. Otelcilik zincirinde tüm brenchmarklarda lüks segmentlerde ilk sıralarda gelir. Otel zincirleri arasında en yenilikçi ve en lüks otel zinciri diyebiliriz.

Şimdi Dubai'deki otellerin lüks kavramları ile geneldeki lüks kavramı çok farklılık gösteriyor. Buradaki yapı çok tarihi bir yapı. Evet lüks ama aslında çok geçmişi olan bir lüks. Herhalde onlar için çok ilginç gelmiştir çünkü onlar yeni yapıyorlar yıldızları veriyorlar.

P: Kesinlikle. Jumeriah'nın mottolarından biri kültürel değişikliklere, farklılıklara saygı göstermek. Pera Palace bu anlamda Jumeriah zincirine çok iyi uyum sağlamış durumda. Hakikaten bizim o farklılığımızı da korumamızı her zaman istedikler, her zaman desteklediler. Buradaki belki de en büyük lüks, tarihe tanıklık etmiş bir otelde, o atmosferi yaşayabilmek.

Aslında siz onlara uyum sağlayabilirsiniz de onların size uyum sağlaması çok daha zor olsa gerek. Çünkü bizde hizmet sektörü çok gelişmiş bir sektör, geleneksel aile ve ilişki yapılarımızdan gelen, bizim her türlü turistik hizmetimize de yansıyan bir hizmet kalitemiz, bir ikram kalitemiz, çeşitliliğimiz var. Bu bizim geleneksel yapımızla ilgili. Onlara çok ilginç gelmiş olmalı.

PT: Onlar için çok ilginç. Pera Palace'ın kıymetini gerçekten çok iyi algıladılar ve çok saygı gösterdiler. Belki başka bir otel zincirinde olsaydı Pera Palace, bu farklılığını koruyamayabilirdi. Ama Jumeriah zinciri, Pera Palace'ın bu tarihi olgusuna, geçmişine, burada sunulan özgün hizmetlere sonuna kadar destek verdi ve değiştirmek için hiçbir çaba sarf etmedi. Zaten fark etmişsinizdir, biz Pera Palace'ın 120 senelik logosunu dahil korumaktayız.

Burada kaç tane film çevrilmiş?

PT: Enternasyonel ve Jackie Chan filmini biliyorum. Bunun dışında da 3 tane yerli film çevrilmiş ama sayısız klip çekilmiş, kaç tane olduğunu hiç bilemiyorum ama döneminde sayısız klip çekilmiş. Aslında doğal bir plato Pera Palace; tarihi dokusuyla, dekorasyonuyla, toplantı ve balo salonlarıyla hiç dekorasyona ihtiyaç bırakmayan, 1900'lerin başı dönemini çok iyi yansıtan bir mekan onun için de çok çekim talebi alıyoruz.

Bu taleplere olumlu yaklaşıyor musunuz?

PT: Operasyonumuzu aksatmayacak şekilde olan tüm talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz.

Şöyle bir rakam var mı mesela, burada uluslararası üne sahip kaç kişi kalmış?

PT: Size şöyle söyleyebilirim, geçenlerde baktığım için çok net sayılar aklımda. 39 tane çok ünlü yazar kalmış, 18 tane hepimizin çok iyi bildiği devlet adamı ve 7 tane de kral, prenses yani direk kraliyet ailesinden kişiler kalmış, onun dışında kalan diplomatların, sanatçıların, ünlü kişilerin haddi hesabı yok. Geçenlerde yine aynı şeyi söyledim 115 odamız var, 115 odaya biz her birine ayrı isim vermeye kalksak mümkün değil bitmez, yetmez. Hakikaten çok önemli bir tarih; casuslar, yazarlar, sanatçılar, devlet adamları, krallar aklınıza kim gelse hepsi burada kalmış.

Pınar Kartal Timer; " Belki de bizim en önemli özelliklerimizden biri Atamızın müze odasıyla müze otel statüsünde olmamız"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne de tüm devlet adamlarımız kalmışlardır.

PT: Özellikle Atamızın Kurtuluş Savaşı'na başlamadan önce 1917 ile 1919 yılları arasında önemli toplantılarını gerçekleştirdiği bir yer Pera Palace. Çünkü kendi evi ve annesinin evi işgal kuvvetleri tarafından sürekli gözetiliyor. Pera Palace'da toplantılarını daha rahat gerçekleştirebildiğinden dolayı o dönem tarih kitaplarına baktığınızda Pera Palace'ın adının sıkça geçtiğini görürsünüz. Belki de bizim en önemli özelliklerimizden biri Atamızın müze odasıyla müze otel statüsünde olmamız. Sabah bir saat öğlen bir saat olmak üzere günde iki saat açık. Özel günlerde 10 Kasım, 29 Ekim gibi günlerde süresiz açık bırakıyoruz. Tarihi Cumhuriyet Baloları'nın geleneksel mekanı. Herhalde İstanbulluların bir dönemine damgasını vurmuş en önemli mekanlardan biri. Biz onun için İstanbul'un simge oteli olarak nitelendiriyoruz.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın