Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Ergüder Tırnova; "Biz iletişim konusunda çok başarılıyız"

8 Ağustos 2012 , Çarşamba 10:37
Ergüder Tırnova; "Biz iletişim konusunda çok başarılıyız"

Ergüder Tırnova; "Herkesin bir iletişim uzmanı olması lazım"

Ben bir iletişim hatası görüyorum. Türkiye’deki, toplumdaki kavgaların en büyük nedeni iletişim zaafından kaynaklanıyor. Bunu en çokta politikada görüyoruz. Ama bu maalesef ki Türkiye’de medyaya da sıçradı. Medyada, televizyonlarda toplumun görmek istemediği birtakım tartışma programları var. İnanç dışı birtakım ifadeler kullanılıyor. Bu bizim geleceğimizdeki gençlere çok kötü örnekler teşkil ettiğine inanıyorum ben.

ben iletişimi çok önemsiyorum ve bugün artık Türkiye’de her kesimin mutlaka bir iletişim uzmanı olması lazım. Yani öncelikle biz ne diyoruz, sağlık. Şimdi herkesin bir aile doktoru oldu. Ama bence herkesin bir iletişim uzmanı da mutlaka olması lazım. Avukatı da olması lazım. Ama iletişimci çok önemli bir şey. Size yön veriyor, gerçekten böyle. Ne yapacağınızın adımlarını biliyor, attırıyor.

Bizim meslek etiğimizle ilgili birkaç şey söyler misiniz?

ET: Meslek etiğinde, ben biraz orada da kırgınım. Çünkü insanların birbirlerinin yaptıklarına saygı göstermelileri lazım, bunu çok önemsiyorum. Ben biliyorsun çok verici bir insanım. Bir de Dernek Başkanlığı döneminde de herkesin bu mesleğe gelmesini bu mesleği sevmesini, tabi bunu gururla söylüyorum ama, şimdi isim vermem doğru değil, çok arkadaşımız bizim ofise gelip, birkaç sene bizimle çalışıp şimdi şirket sahibi, iş sahibi olmuş insanlar vardır. Şu ofis kurulduğundan beri, geçenlerde saydık, aşağı yukarı 170 tane eleman yetiştirmişiz. Şu anda da 2-3 tane eleman var burada yetişen insanlar. Gurur duyuyorum yani bunların yetişmesinden.

Ama birçok arkadaşımız bizim jenerasyondan da dâhil, bu meslekte insan yetişmesine bence mani oluyorlar. Çünkü bu mesleğin elemanlarının fazla olması, üniversitelerden kaliteli eleman gelmesi ve bizim ağımızın gelişmesi, ülkemize çok fayda getirecek diye düşünüyorum. Bugün Türkiye’de çok büyük üretim kapasitesi olan yerler var. Onlar kendilerini inan ki anlatamıyorlar. Anlatamadığınız zamanda problemler çıkıyor.

Gençler ne yapsınlar, gençlere neler dersiniz?

ET: Ben gençlere şunu söylüyorum, bir kere iletişim yapacak insanlar eğer fakültelerde okuyorlarsa mutlaka “ben iletişimi yapacağım” demesi lazım. Onlar dediği zaman da kesinlikle Türkiye’de bazı yasaların değişmesi lazım. Son sınıfa gelen öğrencilerin artık bir yerde kesinlikle çalışması lazım. Çalışmadan bu iş olmaz.

Ben de aşağı yukarı 1978 yılından beri üniversitelerde derslere gidiyorum. Yani orada verdiğimiz derste şundan sonraki arkadaşlarımı tenzih ediyorum, çok kaliteli insanlar var. Biz İstanbul Üniversitesi’nde başladığımız zaman bir asistan vardı herkese bakıyordu, şimdi her hocanın üç beş tane asistanı var. Ama orada gelip de sadece “Ben bir tane tez yazayım, profesörlüğe doğru gideyim” demekle olmuyor. Bunu bilmeleri lazım. Ben hatırlarım eskiden üniversitelerde bu daha ön aşamadaydı. Çünkü orada sektörlere eleman veren profesörlerin, hocaların asistanları firmalarda çalışırlardı. Yani belki sizde hatırlarsınız MESS’in bünyesinde olan şirketlerin çoğunda bu elemanlar vardı hocalarıyla beraber. Ben hatırlıyorum Profilo grubunda yetiştik o zaman, her üretim merkezimizde üniversite hocaları, profesörler, danışmanlar, asistanlar vardı. Bunlar gelip fabrikanın içerisinde çalışırlardı ve çok önemliydi. Ama şimdi maalesef bunlar yok denecek kadar az. Yok demiyorum ama yok denecek kadar az. Bu da randımanı düşürüyor. Onun için hem öğrencilerin “ben iletişimci olacağım” dediği anda onlarında fedakarlık etmesi lazım.  Yani bu para pulun ötesinde, çünkü staj anında bunu iyi bir yerde yapamıyorsanız olmuyor ama bizim mesleğimizi yapan arkadaşlarımızda buna özveriyle katlanmaları lazım.

Ben görüyorum ki üniversiteden hocalar da şikâyette bulunuyor, kimse öğrencilerimizi almıyor, bunlar seçecekler, bu işi yapabilecek öğrencileri seçecekler, bizim arkadaşlarımız da o öğrencileri alıp yetiştirecekler. Topluma faydalı iletişimciler olsun diye.

Çok teşekkür ediyoruz.

ET: Ben teşekkür ediyorum.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın