Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Ergüder Tırnova; "Biz iletişim konusunda çok başarılıyız"

8 Ağustos 2012 , Çarşamba 10:37
Ergüder Tırnova; "Biz iletişim konusunda çok başarılıyız"

Halkla ilişkiler hakkında bize neler söylemek istersiniz?

ET:  Biz Avrupa’nın çok üstüne çıktık. İletişim konusunda gerçekten çok başarılıyız. Ama bu başarımızı aynı şekilde yurtiçine yansıtamıyoruz. Tek tek baktığımız zaman, bütün arkadaşlarımız gerçekten sektördeki gelişmeleri iyi takip ediyorlar, bilgi dağarcıkları çok fazla, bunu yansıtmak istiyorlar ama bizim firmalardaki aktivitelerimiz çoğaltmamız lazım ki yöneticilerde halkla ilişkileri tam olarak anlasın. Bunu bir gider olarak görmesinler, bunu şirketlerine, kurumlarına bir gelir olarak düşünmeleri lazım. Bunu çok iyi anlatmamız lazım. Bütün arkadaşlarımızın bir misyoner gibi çalışarak bunu anlatmalarını ben arzu ediyorum. Çünkü Türkiye’de her konuda olduğu gibi bizim işimizi herkes biliyor. Masaya oturduğunuz zaman herkes çok iyi bir halkla ilişkilerci gibi ama rahmetli Üzeyir Garih’in söylediği bir söz var, der ki, “Ergüder Bey, herkes her şeyi bilir ama bunun uygulaması çok önemli”. Bu laf nereden çıkmıştır işte Alkent’le ilgili biz bir sürü insanla çalışıyoruz. Üzeyir Bey’i biliyorsunuz hakikaten halkla ilişkileri çok iyi bilen biri, Alarko bünyesinde bir iletişim şirketi kurmuştu ayrıca. Peki, niye bize geldi? Dedi ki, “Bak Ergüder Bey bizim işimiz başka. Herkes bildiği işi yapmalı. Biz bilmediğimiz işlere kalkıştık onun için beraber çalışacağız” dedi. Doğru bir şey, çünkü herkes kendi işini yaparsa daha randımanlı olur. Bilmediğiniz işe kalkarsanız, el yordamıyla yapıyorsunuz, tabi başarılı olamıyorsunuz.

Bu bakımdan ben biraz daha şirketler üzerinde çalışmaları, onları şevkle izlemelerini temin edecek faaliyetlerin içerisine girmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Ben tabi bu mesleği çok severek yapıyorum çünkü gazeteciliği de çok sevmiştim. 24 saatimizin gazetede çalışarak geçtiğini söylesem abartmamış olurum. Gerçekten geçtiği çok zamanlar olmuştur. Bizim dönemimizde çok sıkıntı çıkmıştır çünkü maddi sıkıntılar vardı. Ama gerçekten simitle geçen gazetecilik çok keyifliydi, şevk verirdi. Şimdi tabi durumlar değişti, arkadaşlarımızın çalışma tempoları değişti, iç bünyedeki siyasi durumları değişti, gazetelerin yönetimleri değişti. Rahat bir ortam yok yani maddi bakımdan, mekân bakımından çok iyi teknolojileri yakaladılar ama iç huzur bakımından aynı şeyin olduğunu söyleyemem.

Bir konuya daha değinmek istiyorum. Bütün arkadaşlarıma bir duyurum olacak. Şimdi bizler iletişimci olarak mesleğimizin profesyonelleriyiz. Yani biz ne yapıyoruz, mensubu olduğumuz şirketsek müşterimiz olan şirketin profesyoneliyiz. Biz onları temsil ediyoruz. Gazetelerde çalışan arkadaşlarımızda gazetelerini temsil ediyor. Bu profesyonelliği ne kadar düzgün yaparsak başarı o derecede çıkar. Burada tabi bazı aksilikler olmuyor değil. Ama profesyonel olarak baktığımız zaman, işimizi doğru düzgün yaptığımız zaman, doğru mesajlar verdiğimiz, doğru şeyler anlattığımız zaman da hiç problem çıkmadığını görürüz.

55 yıllık gazetecilik dersek bu meslekte de 40’a yaklaştık, bu dönem içerisinde hemen hemen gazetelerde hiç arkadaşlarımla problemlerim olmadı.

Gazeteye gittiğim zaman, tabi ben hep randevuyla giderim, bu saygıyı da biraz Profilo grubunda öğrendim, ama bugüne kadar hiçbir arkadaşım, bugünde, işim var demez, işi olsa, toplantısı olsa bile gel der. Bu çok önemli bir şey. Bir de mesela bizim meslekte bazı insanlar var “o gazeteye gidemem orada biraz problemim var” falan gibi şeyleri duyuyorum. Bunlar doğru bir şey değil. İşde kavgalı olmamamız lazım. İletişimcilerin böyle kavga içerisinde olmaması lazım.

Ergüdar Tırnova; "Türkiye'nin her noktasında iletişime ihtiyaç var"

Meslek olarak söylersem benim biraz meslekte sıkıntılarım var açıkçası. Çünkü ben gene bu işin eskilerinden olarak gittiğim şirketlerde, yaptığım toplantılarda maalesef ki meslektaşlarımız bazı konuları abartılı olarak, yapamayacakları şeyleri şirketlere anlatıyorlar. Bu tabi ileriki aşamada mesleğimizin önüne setler çekiyor.

Ne gibi diyebilirsiniz Başkanım, diyelim ki bu bir gözlük, bunun bir değeri var. Kaç lira bu, 10 lira. Şimdi siz bunu 100 lira gibi değerlendiriyorsunuz ve müşteriye sunuyorsunuz. Ama bir süre sonra bunun 10 lira olduğu anlaşılıyor. O zaman işler bozuluyor, çünkü beklenti 100 lira üzerine. Oysaki bunun değeri 10 lira. İşte bu değeri biçemediğimiz için sıkıntılar oluyor. Biz de biliyoruz işte basınla ilişkide yaparız, beyanatta veririz falan gibi birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Oysaki arkadaşlarımızın şunu bilmesi lazım,Türkiye’nin her noktasında iletişime ihtiyacı var. Nerede ihtiyacı var? Politikada,ekonomide, turizmin her kanalında var. Turizm çok önemli bir gösterge. Yani bugün turizme ulaşan herkesin bir iletişimciye ihtiyacı var. Gene MESS’den bileceksiniz Turgut Bey’in MESS zamanında iletişime çok önem veriyordu, Amerika’daki iletişim şirketlerine yatırımları vardı, mesleki halkla ilişkiler birimine çok önem veriyordu. Orada onlarsız hiçbir iş yapmıyorlardı. Ben bakıyorum şimdi, maalesef Türkiye’de bu böyle olmuyor.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın