Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Fatma Çelenk; "Halkla ilişkiler çalışmaları plan ve uzun süreç gerektirir"

19 Haziran 2012 , Salı 11:14
Fatma Çelenk; "Halkla ilişkiler çalışmaları plan ve uzun süreç gerektirir"

Kurumsal sorumluluk nedir?
Soyak olarak inancımız şu ki; kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, kurum politikası olarak uygulanıp, kurum hedefleriyle örtüştürüldüğünde “sürdürülebilir” olduğu kadar, birey olarak da tek tek sorumlu olduğumuz bir konudur.B

iz de gerek kurum bünyesinde, gerekse Soyak çalışanları olarak ayrı ayrı uzmanı olduğumuz alanlara yönelik projeler içerisinde, sahip olduğumuz bilgi birikimini artı değer yaratmak için çeşitli platformlarda kullanıyoruz.

Sosyal sorumluluğa bakışımız tüm sosyal paydaşlarımıza yönelik faaliyetlerimizle sürdürülebilir yaşam kalitesi bilincini yükseltmek amacıyla sosyal, çevresel, toplumsal ortam ve şartların oluşmasına yönelik katma değer sağlamak şeklinde.

Soyak olarak sosyal sorumluluk alanındaki bakışımızı iki farklı açıdan değerlendiriyoruz. Bu sorumluluğumuzu hem yaptığımız işlere yansıtıyoruz hem de bunun ötesine geçerek topluma artı değer sağlayacak projeler üretiyoruz. Gerek iş yapış biçimlerimizde gerekse projelerdeki uygulamalarımızda çevreyi koruyan, doğaya katkı sağlayan bir anlayışla hareket ediyoruz. Projelerimizde, sulama sistemlerinden ısınma ve aydınlatmaya uzanan geniş yelpazede enerji verimliliği ve tasarrufunu hedef alan çevre dostu uygulamalarla, daire sahiplerinin ev ekonomisine katkı sağlıyoruz.

Diğer taraftan hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleriyle, bu bakışımızı destekliyor ve farklı alanlara yaşama katkı sağlayan projeler gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Çeşitli hayır kurumları, sivil toplum kuruluşları ve derneklerle işbirliği yaparak, gerçekleştirdiğimiz maddi ve manevi yardımlar ile toplumun çeşitli alanlarında sürdürülebilir yaşam anlayışıyla katkı sağlamaya da devam ediyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarımız sürdürülebilir yaşam yaklaşımı doğrultusunda eğitim, spor, çevre ve kültürel değerlerin korunması üzerine kurulu. Projelerimizi de bu yaklaşıma paralel olarak tasarlıyoruz.

Soyak Holding'in kurumsal sorumluluk projeleri var mı?
Soyak olarak, iş ortaklarımız ve müşterilerimizi kapsayan bir araştırmayla sosyal paydaşlarımızın da görüşlerine başvurarak; temel alan olarak “Çevre”yi belirledik ve “Bugün Aslında Yarın” sloganıyla harekete geçerek 2007 yılında “Geleceğe Bir Damla Sakla” projesi ile küresel ısınma kapsamında çok önemli bir unsur olan su tasarrufu konusunda bir çalışma başlattık. 2007’de İzmir’de, 2008 yılında ise İstanbul’da toplam 33 okuldaki gençlere, sürdürülebilir yaşam bilincini kendi yaşamlarında birebir deneyimleyerek kavrama fırsatı sunduk. Tüm okullarda su israfını önleyici sensörlü malzemeler kullanarak hem hijyen hem de tasarruf amaçlı su tüketim kanallarını yeniledik. Sonuçların hedeflenenin de ötesine geçtiği projede; yüzde 60 oranında tasarrufu sağlanarak, okullarda toplam 1950 ton su tasarrufu edilmesine katkı sağladık.

Toplamda 34.000 İzmirli ve İstanbullu aileye ve yaklaşık 102.000 kişiye ulaşan proje ile, 2008 yılında Uluslararası Rotary “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”nü aldık. 2009 yılında aynı projemiz, Dünya Araştırmacılar Birliği ESOMAR’ın İsviçre’de gerçekleştirilen 61. Yıllık Kongresinde Türkiye’yi temsilen davet edilerek sunulan tek bildiri oldu. 2010 yılında ise bu projemizle enerji sektöründe “Altın Voltaj” ödülünün sahibi olduk.

“Bugün Aslında Yarındır” diyerek geleceğe yatırımı bugünden yapmanın önemini daima vurgulamak ve gelecek nesillerin yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlamak için kurumsal sorumluluk alanında çalışmalar yürütmeye devam ediyor; bisiklet kullanımını teşvik eden çalışmalar yürütüyor, yeşil kalkınmanın önemini katıldığımız her platformda vurguluyoruz.

Sosyal sorumluluk alanında gerçekleştirdiğimiz projelerin yanı sıra, geliştirdiğimiz konut projelerinde de sosyal, çevresel ve toplumsal sorumlulukla hareket ederken kendi içimizde de bir bilinç oluşturmaya dikkat ediyoruz. Kurum kültürünü hem müşterilerimize hem de çalışanlarımıza taşıyarak tüm Soyaklıları sürdürülebilir yaşamı desteklemeye çağırıyoruz.

Çalışan haklarını gözetmek, yerel ve ulusal yasalara uyumunu ifade etmek ve gerek grup şirketleri gerekse de diğer tüm kurum/kuruluşlara örnek olmak amacıyla 2011 yılında Holding bünyesinde başladığımız SA 8000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi çalışmalarını da tamamladık ve SA 8000 Belgesini alarak sektördeki bu sertifikaya sahip ilk Holding olduk.

Fatma Çelenk; "İtibar yönetimi, şirketlerin duygusal çekiciliğini artırıyor"

İtibar yönetimi size neyi ifade ediyor?
Bugün dünyanın önde gelen şirketlerine baktığımızda itibar yönetimi kavramının tüm iş süreçlerinin içine işlemiş olduğunu görüyoruz. Özellikle tüketiciyle birebir temasta olan sektörler için, bugün itibar yönetiminin etkisi katlanarak artıyor. Kurumsal İtibar yönetimi, şirketlerin duygusal çekiciliğini artırıyor. Böylelikle kamuoyunda şirkete duyulan beğeni, hayranlık, saygı ve güven de pekişiyor. Bu etkiyi, hem iş sonuçları hem de marka değeri üzerinde görmek mümkün.

Sürdürülebilir başarıyı hedefleyen bir kurum için itibarın en önemli bileşenleri ise, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Kurumsal Sorumluluk alanındaki uygulamalar. Kurumsal sorumluluğun yansıması; itibar katsayısını güçlendiren ürün ve hizmetler, faaliyetlerin doğaya etkisi, çevreye katma değer sağlayan tasarruf uygulamaları, çalışanlara sağlanan haklar, çalışma ortamı, paydaşlarla ilişkiler gibi farklı alanlarda kendini gösteriyor. Şirketin paydaşlarıyla olan ilişkilerinin kalitesi; yani çalışanları, tüketicileri, tedarikçileri, iş ortaklan, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, mesleki örgütlerle yürüttüğü sağlıklı ilişkiler de bunun önemli bir parçası...

Kurumsal sosyal sorumluluk alanına baktığımızda yine sektörün önde gelen oyuncularının çalışmalarıyla öncü olduğunu görüyoruz. Bu şirketler kurum kültürlerine paralel olarak topluma katkı sağlayacak projelerin içinde yer alırken, bir yandan da bu projelerin geri dönüşleri, kurum kültürünü pekiştiriyor.

Soyak Holding, faaliyet gösterdiği dört ana alan olan Gayrimenkul, Enerji, Beton-Çimento ve Döküm sektörlerinde çalışmalarını bu yaklaşımla sürdürüyor. Ürün ve hizmet kalitemizde en iyiyi hedeflerken, tüm paydaşlarımızın bizimle aynı kurumsal değerleri paylaşmaları, çevre konusunda bizimle aynı hassasiyeti taşımaları çok önemli. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü olarak, bu alandaki çalışmaların iletişim faaliyetlerimiz içinde önemli bir rol oynadığını söyleyebilirim.

Kadınların iş hayatındaki yeri nedir? Yeterince söz sahibi olduklarını düşünüyor musunuz?
Kadınlar artık birçok alanda özellikle iletişim alanında oldukça söz sahibi konumdalar. Faaliyet gösterdiğimiz gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde de aslında sanıldığından daha çok kadın çalışıyor. Örneğin Soyak’ta çalışan profiline baktığımızda; %40 beyaz yakalı, %75 20-40 yaş arası genç çalışan ve % 10 kadın diyebiliriz. Kadınların görev aldığı pozisyonlar arasında Genel Müdür Yardımcısı, Direktör, Koordinatör ve Bölüm Müdürü sayılabilir. Üst ve Orta kademedeki yöneticiler arasındaki kadın oranı da %30 diyebiliriz. Bilinçli ve eğitimli erkek çalışan ve/veya yönetici olan kişilerle çalışmak; zorluktan ziyade daha vizyon açıcı, geliştirici ve hatta mücadele edilerek tecrübe sahibi olunan durumları karşınıza getirebiliyor. Bu da kişisel olarak iş hayatındaki başarılı deneyimlerinizi kazanmanız açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

 

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın