Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
ONLINE

E-ticaretin bileşenleri

20 Ağustos 2013 , Salı 09:17
E-ticaretin bileşenleri
melodi.turkili@nishmoda.com

Başta e-ticaret siteleri olmak üzere online sektör...  Düşük giriş maliyetleri, her yerdeki müşteriye ulaşabilme gücü ve teknolojiye yakın olması dolayısıyla yeni neslin tercih edilen yatırım sektörlerinden. Peki bu kadar çok tercih ediliyor olması ve çekici algısı kolay olduğunun bir göstergesi mi?

Geçen gün kendi kendime ‘Acaba e-ticaret işine girdikten sonra bu iş sandığımdan da kolaymış diyen olmuş mudur’ diye düşündüm. Oranı yüzde birleri bulmayacak seviyededir diye tahmin ediyorum. E-ticaret için her türlü ticari bilgiye sahip olmak ve üzerine bir de online ve dijital yetenekleri eklemek gerekiyor.

Eğer yeni bir e-ticaret projesi oluşturuyorsanız, ya da elinizdeki projenin eksiklerini gözden geçirmek istiyorsanız, işte bakmanız gereken bileşenlerden en önemlileri...

Ürünler

E-ticarette iş modelinin temelini oluşturan öge ürünlerdir. Bu yüzden site içerisinde ürünlerin iyi anlatılması, kategorilerin oluşturulması ve ürünlerin derinliğinin olması gerekmektedir. Ürün açıklamaları olmadan sitedeki ürünlerin bir anlamı yoktur. İçeriğinizin iyi ve farklı olması size iyi bir pazarlama yöntemi de sağlayacaktır. Katalog fotoğrafları çekmek ya da videolar kullanmak ürünlerin satış oranlarını arttıracak faktörlerdir.

Site Trafiği

Bir sitenin olmazsa olmazı trafik. Ürünler ya da iş modeli ne kadar iyi olursa olsun, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar olmadığı sürece bir anlam taşımaz. Bir mağaza açtığınızda önünden geçen kişiler sizin potansiyel müşterilerinizdir, e-ticarette böyle bir durum söz konusu değildir. E-ticaret sitenizi hem online hem de offline olarak pazarlamanız gerekmektedir.

1.      Online pazarlama: Sitenin online olan insanlar tarafından fark edilmesini sağlayan yöntemlerdir. SEO(Search Engine Optimization) google’da sitenizin daha iyi tanınmasını sağlamak ve üst sıralara çıkmak için yaptığınız uzun süreli çalışmalardır. İsterseniz sadece bu konu ile ilgilenen ajanslarla çalışabilirsiniz ya da ürün isimlerinizi, kategori isimleriniz, içeriklerinizi düzenleyerek kendiniz de bir ölçü de geliştirebilirsiniz. Adwords, Google reklamları, ile satmak istediğiniz ürüne kategoriye özel reklamlar vererek Google aramalarında üst sıraya anlık olarak çıkabilirsiniz. Sosyal medya hesapları müşterilerinizle sürekli iletişimde kalmak ve yeniliklerinizi pazarlamak için kanallarınızdan biridir.

2.      Offline pazarlama: Kabul etmek gerekir ki online işin çıktığı yer olsa da offline stratejilerin marka değeri yaratmanın yanında trafik çekme etkileri göz ardı edilmemeli.  Hedef kitlenize yönelik çıktığınız dergiler, gazeteler, başka markalarla yaptığınız cross çalışmalar trafiğinizi arttıracaktır.  

Ödeme Seçenekleri

Ürünü sepetine atmış ve almak üzere olan müşterinin önünde bir engel olmaması adına sitede çeşitli ödeme seçeneklerini bulundurmak gerekmektedir. Bunlar bankaların sanal poslarını ayrı ayrı entegre etmekle ya da payu gibi bütün kredi kartlarını bir araya getiren sistemlerle mümkün olmaktadır. Kapıda ödeme seçeneği kargo firmaları ile anlaşarak entegre edilebilir.

Ürün Tedariği

Ürün tedariki müşterilerin memnuniyeti ve operasyonun pürüzsüzlüğü açısından en önemli bileşenlerden biridir. İlk önce karar verilmesi gereken nokta müşteriye tedarikçiden direkt gönderim mi yapılacağı yoksa genel depo oluşturulup oraya çekilen ürünlerin müşteriye mi gönderileceği yönündedir. Direkt gönderim yapılması maliyetleri oldukça azaltır. Ancak kendi deponuz olduğunda ürünleri kontrol etmeniz ve kargo sürecini kontrol altında tutmanız daha kolaydır. Bu şekilde daha yüksek bir müşteri memnuniyeti sağlayabilirsiniz.

Alınan ya da yapılan yatırımların ana bileşenler konusunda fayda sağlayacak şekilde kurgulanması e-ticaret sitelerinin önceliklerinden olmalıdır.

 

www.nishmoda.com

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın

Yazarın Diğer Yazıları