Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • WPP, Akıllı Çözümler Platformu ile ‘Yeni Normal’leri tartışmaya açıyor

WPP, Akıllı Çözümler Platformu ile ‘Yeni Normal’leri tartışmaya açıyor

16 Nisan 2020 , Perşembe 16:17
WPP, Akıllı Çözümler Platformu ile ‘Yeni Normal’leri tartışmaya açıyor

Dünya olarak gerçeklerine ve kurallarına henüz tam anlamıyla hakim olamadığımız ve yeni alışmaya başladığımız bir süreçten geçiyoruz.COVID-19’un hızlı yayılımı toplum, ekonomi ve tüm kurumlar adına değişken ve de belirsiz bir ortam oluşmasına neden oluyor. Yaşam, tüketim ve iş yapış alışkanlıklarımızın yeniden belirlendiği bu yeni düzenle ilgili “yeni normal”leri tartışmaya açan WPP, “Akıllı Çözümler Platformu”nu gerçekleştirdi.
“İhtiyacımız olan birlikte hareket etmek, pozitif olana ve çözüme odaklanmak”

14 Nisan Salı günü saat 10.00-12:30 arası gerçekleşen webcast’te; öncelikle içinde bulunduğumuz durum dünya ve Türkiye gerçekleri ile değerlendirip, COVID-19’un tüketici ve ekonomiye olan etkileri üstüne konuşuldu. Açılış konuşmasını yapan WPP Türkiye Ülke Başkanı ve GroupM EMEA CEO’su Demet İkiler, konuşmasında şunları söyledi: “Öyle bir dönemin içinden geçiyoruz ki, birbirimize her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Pozitif olana, umuda, dayanışmaya ve çözümlere odaklanmalıyız. Bunun yolu da sürekli bilgi alışverişi yapmaktan, her kanaldan iletişime verimli bir şekilde devam etmekten, verileri ve bulguları analiz ederek geleceğe dair öngörülerde bulunmaktan geçiyor. Biz WPP olarak iş ortaklarımız ve müşterilerimiz için bilgimizi, birikimimizi güncellemeye ve onlara aktarmaya her zamanki gibi devam ediyoruz ve bunu sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmeyi de sürdüreceğiz. Bu vizyonumuz çerçevesinde, GroupM Türkiye Covid-19 etkileri araştırması ile attığımız ilk adım şimdi de WPP Akıllı Çözümler Platformu ile devam ediyor. WPP ailesi olarak kendi uzmanlıklarımızı da cebimize koyarak, işimizin gücünü, toplum için dünya için ve müşterilerimiz için en doğru şekilde kullanma yönünde hep hazır olacağız”

Webcaste İkiler’in yanı sıra konuşmacı olarak Kantar Insights Türkiye CEO’suHande Bursalıoğlu Beceren, GroupM Data Analytics&Services Yönetici Ortağı Simge Ayzit, Kantar Insights’tan Uzman Danışman Arzu Kıratlı, GroupM Türkiye CEO’su Bülent Yar ve Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Şen katıldı.

Webcastte, markalar adına iletişim sürecini doğru yönetebilmenin, sürdürülebilir ve etkili iletişim yolları belirlemenin üzerine görüş ve yorumlar aktarılırken, ayrıca Türkiye’den ve Dünya’dan derlenilen içerikler ve veriler alanında uzman isimlerce paylaşıldı.

Yapılan tüm konuşmalarda, Türkiye’de ve dünyada yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin bu dönemde markaları yanlarında görmek istediğinin altı çizilirken, markaların böyle bir dönemde sessiz kalmaması gerektiği vurgulandı.

Webcaste konuk olan Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Şendünyada ve Türkiye’de ekonomilerinin mevcut durumuna ve gidişatına dair görüşlerini aktardı.

Webcastte Kantar Insights COVID-19 Brometer ve GroupM Türkiye Covid-19 etkileri araştırması’nın çarpıcı çıktıları paylaşıldı. Dünyada ve Türkiye’de şirketlerin ve tüketicilerin değişen ihtiyaç ve tutumlarına, kaygılarına ve beklentilerinedair çeşitli bulgular ortaya konuldu.
Kantar’ın araştırmasında öne çıkan önemli noktalardan biri markaların böyle bir süreçte sessiz kalmaması yönünde idi. Özellikle Türkiye gibi ülkelerde markalardan/ büyük kurumlardan tüketicinin markalardan beklentisi elini taşın altına koyması yönünde. Bunu da sadece söylemle değil aksiyonla da hayata geçirmesi bekleniyor. Markanın samimi olması, müşterisine kolaylık, fayda sağlayıp değer katması isteniyor.

Group M’in Türkiye’de 14 -17 Mart tarihlerinde 1.500 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği anket ve 10 – 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen 1.500 kişilik 2. Faz araştırmanın sonuçları dailk kez burada paylaşıldı.

Araştırmadan çıkan bazı çarpıcı bulgular şu şekilde;

- Marka ve ürün odaklı iletişimden toplum odaklı iletişime doğru bir geçiş var. Zaten son yıllarda yukarı doğru bir eğilim gösteren bu iletişim anlayışı-COVID-19 sürecinde arttı. Sayısız firma içeriklerini ücretsiz şekilde insanlara ulaştırmaya başladı.
- Markanın özü ve sosyal hassasiyetlere dikkat edildikçe mizah da kullanılabilir deniyor. Tüketicilerin markalardan gerçekçi ve de yardımsever olmasını bekliyorlar.
- Araştırmada insanlara endişe düzeyleri soruldu. Türkiye’nin endişe oranı Nisan 10-14 tarihinde gerçekleştirilen Group M araştırmasında yüzde 84 olarak çıkarken, bu endişe oranı Mart başı yüzde 70’di. Aynı süre zarfında dünyada ise endişe seviye ciddi seviyede arttı. Kantar araştırma çıktılarında ise bu dönemde en ciddi artış ABD ve İngiltere’de 20’şer puanlık artışla oldu. Sağlıksal ve ekonomisel kaygılar tüm dünyada en büyük endişe kaynakları. İtalya 7 puanlık artışlar ilk 5e girdi. Gerileme gösteren tek ülke 2 puanla Almanya
- Paranın satın alamadığı değerler öne çıkıyor. Buna da önem veren markalar ileriki dönemlerde daha çok hatırlanacak. Aile ve yakın çevreye duyulan özlem arttıkça görüntülü konuşmaya olan talep de artıyor. Ailem ve sevdiklerimle görüntülü konuşuyorum diyenlerin oranı 33%
- Tüketicilere markalardan beklentilerini sorduğumuzda;
- Ürünlerin ekstra hijyenik olması (%65)
- Kargo teslimatında hijyen kontrolü ( 64%)
- Tüm çalışanların maske kullanması 63%)
- Sağlık ekipmanlarını temin etmesi (58%)
- Sadece Türkiye’de değil globalde de evde ekmek yapımı bir trend oldu. Özellikle maya ürünlerine talep çok büyük düzeyde arttı.
- Evde sosyalleşme kavramı hayatımızda iyiden iyiye yer ederken Group M’in gerçekleştirdiği araştırmada bireylerin 42%’sinin neredeyse hergün evde yemek pişirdiğini gördük.
- Hem dünyada hem ülkemizde uzun zamandır üzerinde durmadığımız belki de duramadığımız bir gündemi de beraberinde getiriyor. Health / Wellbeing kavramı şekil değiştiriyor. Bu zamana kadar sağlıklı beslenme ve spor etrafında şekilenmiş bu kavramın altında “yeni” kavramlar şekilleniyor

1- Hijyen
- Çevre
- Bireysel
2- Aile İlişkileri
3- Akıl Sağlığı
4-Eğitim

- Hedef kitlelerde çok büyük değişimler görüyoruz 55+ ‘ın dijital tüketimi artarken 18-25’in TV tüketiminde %14 oranında bir artış görüyoruz. Bu da doğrudan tüketilen içeriklerin yapısını da değiştiriyor. Bugün google da en fazla yaranan içeriklerden biri tarif içeriği. Özellikle bağışıklık güçlendirici tarifler karışımlar 7’den 70’e herkesin ortak ilgi alanı haline geldi.

- Anketin 2. Fazına kısa video uzun video diye bir seçenek ekledik burada da normalde bildiklerimizin ötesinde kişilerin uzun video yu % 55 oranında daha fazla tercih ettiklerini gördük.Kısa videoda da bu oran çok benzer seviyelerde.

WPP’nin webcast serisi Nisan boyunca devam edecek

WPP Türkiye, Nisan sonuna kadar düzenleyeceği webcast serilerinde birçok farklı konu başlığını gündeme getirip iş ortakları ile tartışmaya açacak. Nisan ayındaki program şu şekilde olacak;

16 Nisan 10.00-11.30 - Medya
21 Nisan 10.00-11.30 - Kreatif
22 Nisan 10.00-11.30 - Halkla ilişkiler
28 Nisan 10.00-11.30 - Amaç Odaklı Pazarlama
30 Nisan 10.00-11.30 - Omnichannel Ticaret



Yorum Yazın