"Jenerik Üst Seviye Alan Adları" ismi verilen uygulama ile İnternette yıllardır kullanılan ".com, .gov, .net, .com.tr, .edu" gibi uzantılar tamamen kaldırılıyor. Bu uygulamayla birlikte bir marka ve onun alt modelleri için ayrı ayrı alan ismi verilebilecek.
Örneğin www.istanbul ismini alan kişi ya da kurum, İstanbul'daki pek çok ticari, siyasi, sosyal falaiyette bulunan kişi ve kurumların internet adreslerinin hakkını da almış olacak. İstanbul Üniversitesi www.istanbul. üniversitesi www.istanbul /üniversitesi gibi isimleri almak isterse, www.istanbul ismini elinde bulunduran kişi veya kuruma kira ödemek durumunda kalacak.
Yeni uygulama için başvurular 2012 yılı başında alınacak ve yıl sonuna kadar tahsis edilecek. Bedeli 185 bin dolar, yıllık kiralama ücreti ise 25 bin dolar olacak. Ayrıca İngilizce dışında Arapça, Çince, Rusça gibi diller ve alfabelerle de internet alan adı alınabilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer konu hakkında açıklama yaparak şunları söyledi; "İnternet alan adlarının uluslararası tahsisini yapan kuruluş Icann'in başlattığı uygulamayla internette jenerik üst seviye alan adları 22 uzantı ile sınırlıydı. Bu uygulama ile sınırlama kalkacak ve girişimciler mesela şehir ve marka adları, meslek grupları gibi bir çok alanda, istedikleri herhangi bir internet alan adını alma imkanına kavuşacaklar. Yeni uygulama için başvuru süreci 12 Ocak'ta başlayıp, 29 Mart'ta sona erecek. Başvurular 9-20 ay arasında olması beklenen bir süreçte değerlendirilecek."