Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Türkler ayağını yorganına göre uzatıyor!

Türkler ayağını yorganına göre uzatıyor!

20 Şubat 2012 , Pazartesi 11:47
Türkler ayağını yorganına göre uzatıyor!

Bankalararası Kart Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre Türk kullanıcılarının gelirlerinin üzerinde harcama yaptıkları şehir efsanesi çıktı.

BKM’nin araştırmasına göre, Türk halkının en fazla tercih ettiği limit yüzde 28 ile 1.001-2.000 lira aralığında. Yani Türkler, gelirine uygun limitleri tercih ediyor.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) ‘Kart Monitör Kredi Kartları Kullanım Alışkanlıkları Araştırması 2011’ yayımlandı. Araştırmaya göre, Türk tüketicisinin 43 yıl önce tanıştığı kredi kartı sayısı 50 milyonun üzerine çıktı. 2003 yılında 1.000 lira olan kredi kartı limiti 2011 yılında 2 bin 541 liraya yükseldi. Bu rakam 2010 yılına göre bir düşüş gözlendiğini ve limitin 2 bin 804 liradan 2 bin 541 liraya gerilediği gözleniyor. Ortalama limit kullanımına bakıldığında erkeklerin 3 bin 150 lira, A sosyoekonomik grubunun ise 4 bin 647 lira limit kullanımı gerçekleştirdiği görülüyor. Araştırmaya göre, en fazla tercih edilen limit yüzde 28 ile 1.001-2.000 lira aralığında iken onu yüzde 26 ile 501-1.000 ve yüzde 21 ile 2.001-5.000 lira aralığındaki limit izliyor. 20 bin TL ve üzerinde limiti kullanmayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 2. Bu rakamlar, Türk halkının kamuoyunda gelir seviyesi ile kart limitinin uygun olmadığına yönelik eleştirilere karşın gelir seviyesine uygun limitleri tercih ettiğini gösteriyor. Zira 5 bin lira ve altında limit kullananların oranı yüzde 89’u buluyor.

Yüzde 54 tek kart kullanıyor

Tüketiciler, limitlerini sonuna kadar kullanmayı da tercih etmiyor. Kullanıcıların yüzde 68’i limitlerinin yüzde 50’sini aşmıyor. Sadece yüzde 8’lik bir kesim limitini yüzde 85 ve üzerinde bir oranda kullanıyor. Aynı şekilde ortalama alışveriş tutarı da 2003 yılına göre artarken 2010 yılına göre geriledi. 2003’te ortalama aylık alışveriş 610 lirayken bu rakam 2010’da 832 liraya yükseldi. 2011’de ise 3 liralık bir düşüşle 829 lira oldu. Geçen yıl kredi kartı kullanan tüketicilerin yüzde 22 gibi büyük bir kısmı 301-500 lira arasında harcama yaparken, yüzde 16’sı 101-300 liralık bir harcama gerçekleştirdi. 3 bin liranın üzerinde harcama yapanların oranı ise yüzde 4’ü buluyor.

Özel günler rekor kırdırıyor

Özel günlerde kart harcamaları artıyor. En büyük artış yüzde 70 ile bayramlar. Doğum günlerinde harcamalar yüzde 34, yılbaşında yüzde 29, Sevgililer Günü’nde yüzde 15, Anne ve Babalar Günü’nde yüzde 12, evlilik yıldönümlerinde ise yüzde 9 artıyor. 2010’da özel günler için 110 TL, 2011’de 161 TL bütçe ayrıldı. Yaz tatilinde ortalama harcama 1.117 TL. 2011’de harcamanın yüzde 40’ı kredi kartı ile ödendi. E-ticaret hacmi Aralık 2011 itibarıyla 23 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartı sahiplerinin yüzde 36’sı taksit olmasaydı elektronik eşya almayacağını söylüyor. Bu oran beyaz eşyada yüzde 27, giyim ve kuyumda yüzde 24, mobilyada yüzde 10, gıdada yüzde 8, konaklamada yüzde 7.

Boğa ve İkizler ekstre borcunun tamamını ödüyor

Araştırmada burçlara göre ödeme alışkanlıkları ve şifre yönetimi de irdelenmiş. Buna göre Oğlak burcundakilerin yüzde 91’i hesap özetlerini kontrol ediyor, yüzde 62’si her ay borcunun tamamını ödüyor. Kovalar’ın yüzde 75’i alışverişte kredi kartı kullanırken yüzde 94’ü ekstresini kontrol ediyor. Balıklar’ın yüzde 75’i ekstresini kontrol ederken sadece yüzde 51’i kredi kartını alışverişte tercih ederek en çekimser burç oluyor. Koçlar genelde yüzde 67 olan kredi kartı borcunun tamamını ödeme oranı en düşük iki burçtan biri. Bu oran Koçlar’da yüzde 56. Ancak yüzde 91’i ekstresini her zaman veya çoğunlukla kontrol ediyor. Her üç Boğa’dan ikisi alışverişlerinde en çok kredi kartı kullanıyor. Yüzde 76 ile aylık borçlarının tamamını ödeyen iki burçtan biri... İkizler de yüzde 76 ile bu alanda Boğa ile zirveyi paylaşıyor. Yay yüzde 68 ile şifresini kimseyle paylaşmama oranının en yüksek olduğu burçlar arasında. Akrepler yüzde 61 ile borcun tamamını ödeme konusunda ortalamanın altında kalıyor. Başaklar borcunun tamamını ödemeyip kredilendirenler arazında yüzde 45 ile tüm burçlar arasında en yüksek orana sahip. Terazi, yüzde 73’lük oran ile ekstrelerini her zaman kontrol eden er hassas burç. Aslanlar yüzde 51 oranıyla alınan ekstreyi imha etmede en yüksek iki burçtan biri. Yüzde 66’lık oranla tüm kartlar için farklı şifreye sahip olmada liderlik ediyor... Yengeçler ise yüzde 44 ile bu konuda en düşük orana sahip. Aylık ekstrelerinin tamamını ödemede ise yüzde 74 ile ortalamanın üzerindeler.

 



Yorum Yazın