Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Tüketiciler online rekabeti mağazalara taşıyor

Tüketiciler online rekabeti mağazalara taşıyor

5 Mart 2015 , Perşembe 10:13
Tüketiciler online rekabeti mağazalara taşıyor
GfK’nın 23 ülkede yüz yüze ve online veri toplama teknikleri kullanılarak gerçekleştirdiği araştırma kapsamında 25.000’den fazla cep telefonu kullanıcısından bilgi alındı. “Fiyat karşılaştırma” ve “Tavsiye için arkadaş ve aile ile iletişime geçme” (ikisi de %40), öne çıkan davranışlar oldu. Bu davranışları %36’luk bir oranla tüketicilerin “Satın alabilecekleri ürünlerin fotoğrafını çekme” davranışı takip ediyor.
 
20 - 29 yaş aralığındaki global tüketicilerin yarısı bir mağazadayken online olarak fiyatları karşılaştırıyor
Global düzeyde, erkekler (%42) düzenli olarak bir mağazada cep telefonlarını kullanarak fiyat karşılaştırmak konusunda kadınlardan biraz daha (%37) öndeler. 
20-29 yaş aralığındaki tüketicilerin yarısı (%49) düzenli olarak fiyat karşılaştırdıklarını söyleyerek diğer yaş grupları arasında en aktif grup. Bu yaş grubunu, %45 ile 15-19 ve 30-39 yaş grupları takip ediyor. 
 
Farklı ülkelere bakarsak, Güney Kore (%59), Çin (%54) ve Türkiye’deki (%53) tüketicilerin bir mağazadayken düzenli olarak fiyat karşılaştırmak için cep telefonlarını kullandıklarını görüyoruz. Ukrayna (%11), Güney Afrika (%15) ve Hindistan’daki (%17) tüketicilerin bu yönteme daha az başvurdukları görülüyor.
 
"Tavsiye almak için arkadaş veya aile ile iletişime geçmek" kadınlar ve erkekler için eşit derecede önemli
Global düzeyde, tavsiye almak için arkadaş veya aile ile iletişime geçme davranışında kadınların ve erkeklerin oranı neredeyse eşit. Kadınların %40’ı erkeklerin ise %39’u bunu düzenli olarak yaptıklarını belirtmişler.
Ağızdan ağıza yayılan konuşmalar ve tüketicinin kendi çevresinden gelen tavsiyeler, artık bir mağazadayken satın alma kararının verildiği ilk dakikada bile kendisini gösteriyor. Mağaza içinde, satış danışmanları ve fiziksel alışveriş deneyimi artık ciddi boyutta bir dış etki ile karşı karşıya. 
 
Ülkelere bakacak olursak, Meksika (%55), Polonya (%53) ve Türkiye’deki (%52) tüketicilerin yarısından fazlası bir mağazadayken tavsiye almak için arkadaşları veya aileleri ile iletişime geçmeyi tercih ediyorlar. Japonya (%16), Endonezya (%21) ve Almanya’daki (%24) tüketicilerin bu yönteme daha az başvurdukları görülüyor.
 
"Ürünlerin fotoğraflarını çekmek" en sık rastlanan davranışlar arasında
Araştırmaya göre tüketicilerin bir mağazadayken cep telefonlarını gerçekten alabilecekleri ürünlerin fotoğraflarını çekmek için kullanmaları üçüncü popüler aktivite olarak karşımıza çıkıyor. 3 kişiden 1’i alışveriş esnasında ürünlerin fotoğrafını çekiyor. 15-19 yaş aralığındaki gençler (%44)  ve 20-29 yaş aralığındaki genç yetişkinler (%43) bir mağazadayken fotoğraf çekme konusunda ön sırada geliyorlar, daha sonra bunları %39’luk bir oranla 30-39 yaş aralığındaki tüketiciler takip ediyor.
 
Ülkelere bakacak olursak, yine Meksika (%49), Çin (%49) ve Türkiye’deki (%47) tüketiciler bir mağazadayken ürünlerin fotoğraflarını çekmek için cep telefonlarını kullanmakta en üst sıralarda geliyorlar. Karşılaştıracak olursak; Hindistan (%12), Ukrayna (%13) ve Endonezya (%16)  gibi ülkelerde bu davranışa daha az rastlanıyor ancak bu trendin yakından izlenmesinde fayda var çünkü cep telefonu kullanım oranı bu ülkelerde de giderek artıyor.
 
Türkiye - Global karşılaştırması
Dünya çapındaki cep telefonuna sahip tüketicilerin %40’ı bir mağazadayken cihazlarını fiyat karşılaştırması yapmak için kullanırken Türkiye’de bu oran çok daha yüksek (%53). Araştırmanın dikkat çeken noktalarından biri de Amerika’da (%37) bu oranın Türkiye’dekinden çok daha düşük olması.  
 
 
Araştırma kapsamında GfK, 2014’ün yaz aylarında, 23 ülkede, 15 yaş ve üzeri  25.000 tüketici ile yüz yüze ya da online olarak görüştü. 
Türkiye’de yapılan görüşmeler 704 kişi ile online olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Polonya, Rusya, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere, Ukrayna ve Amerika dahil edildi.
 


Yorum Yazın