Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • TEGV, Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuştu

TEGV, Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuştu

23 Kasım 2020 , Pazartesi 14:08
TEGV, Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuştu

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü özelinde düzenlediği ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuşuyoruz’ etkinliğinde çocuk haklarını gündeme taşındı. Alanında uzman kişiler ve saha çalışanlarının bir araya geldiği çevrimiçi etkinlik, Türkiye’nin dört bir yanından ve Kıbrıs’tan toplam 300 kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Herkesin katılımına açık olan “Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuk Haklarını Konuşuyoruz” etkinliği, Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı konuşmaları ile başladı.

Özne Olarak Çocuklar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nden Gözde Durmuş’un moderatörlüğünde gerçekleşen ilk panelde, Hümanist Büro’dan Av. Seda Akço ‘BM Çocuk Hakları Sözleşmesinde Çocuğun Yüksek Yararı’ konuşmasında çocuklar açısından neyin en iyi olacağını dayatacak şekilde değil, onların önündeki engelleri temizleyecek, ortadan kaldıracak şekilde dolayısıyla daha geniş bir alanı kapsayacak bir çalışma biçimi geliştirmenin önemini anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu ‘Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifi’ başlıklı konuşmasında ise çocukları gerçekten aktif özneler olarak ele aldığımızda, onların bir anlam dünyaları olduğunu söyledi. Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nden Dr. Atike Zeynep Kılıç ise çocukların hakikaten özneler olmalarını, gerçekten yetişkinlerle eşdeğer olarak var olmalarını kolaylaştırmak için neler yapabiliriz ve yaptığımız yeterli mi sorusunu sormanın gerekliliğini vurguladı.

Öncelik Çocukların İhtiyaçları

TEGV Eğitim Programları Müdürü Devrim Uygan’ın yönettiği ikinci oturumda TEGV, Hayata Destek Derneği, Engelli Çocuk Hakları Ağı / Türkiye Down Sendromu Derneği’nden temsilciler, ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çocuklarla Çalışma Deneyimleri’ni paylaştı. Çocuk hakları ve ayrımcılık konusunda geliştirilmesi gereken çok fazla alan olduğu; bu alanda tüm yetişkinlerin ve çocukların haklar konusunda bilinçlendirilmesinin, Tüm STK’ların birlikte hareket etmesinin önemi vurgulandı.

Engelli Çocuk Hakları Ağından Fulya Ekmen konuşmasında engelli kelimesinin çocuk kelimesinin önüne geçtiğinin altını çizerek; “Çocuk kelimesine odaklanalım. Engelli çocuk karşımıza çıktığında bilin ki o öncelikli olarak çocuk. Sadece özel gereksinimleri olan bir çocuk... Diğer çocuklarla benzer şeyleri istiyor, benzer duygular sahip sadece bunlara ulaşmak için farklı araçlar talep ediyorlar.” dedi.

TEGV Gönüllüsü Nesrin Köseler konuşmasında; “Çocukların duygularını, ihtiyaçlarını gözeten bir tarafta olduğunuzda, ona alan, ortam sağladığınızda hem çocuğun üzerindeki davranış değişikliğine hem de çocuğun kendini ifade etme alanına hizmet ediyorsunuz. Hem şiddetsiz, hem empatik hem bir olumlu dil kullanıldığında ve işbirliğine dayalı ortam sağlandığında çocukların kendilerini ifade etmelerine katılımlarına olanak sağlıyorsunuz.” dedi.

Son oturumda ise ‘Daha iyi Bir Dünya için Çocuklarla Çocuk Hakları Çalışma Deneyimleri’ ele alındı. Bu oturumda; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, DİBDİA Çocuk Hakları Atölyeleri; BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi, Söz Küçüğün Kutu Oyunu; Dr. Nilay Yılmaz, Kırılmayan Hayaller Çocuk Hakları Kitabı; Öğretmen Ağı Deneyimi: Sınıfta Çocuk Hakları Çalışmak; Toplum Gönüllüleri Vakfı ise Kırmızıda Dur De Projesi ile yer aldı.

3 yılda 38 binden fazla çocuğa ulaşıldı

Daha İyi Bir Dünya İçin Atölyeler Projesi, barışçıl, kapsayıcı ve katılımcı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak üzere oluşturuldu. ABD Büyükelçiliği’nin desteğiyle 3 yıla yakın süredir devam eden projede 38 binden fazla çocuğa, 594 gönüllüye ve 101 öğretmene ulaşıldı.

Proje ile TEGV’li çocuklar, gönüllüler ve öğretmenler gerçekleştirdikleri atölyelerde aldıkları eğitimle; mutlu, sağlıklı ve güvende bir yaşam sürmek için nelere ihtiyaç duydukları üzerine düşünüyor, hakların ve isteklerin ayrımı üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor ve demokratik karar alma yöntemlerini deneyimliyor. TEGV tüm çocukların sahip olması gereken haklarla yaşadığı bir dünya için çalışmalarına devam ediyor.



Yorum Yazın