Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Sanatın Dikey Açısı: TikTok

Sanatın Dikey Açısı: TikTok

23 Mayıs 2022 , Pazartesi 15:14
Sanatın Dikey Açısı: TikTok

Dünyanın önde gelen eğlence platformu TikTok, yaratıcılığın yeni merkez üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Her kuşaktan 1 milyarı aşkın insanın ortak buluşma noktası olan platform, topluluğundaki içerik üreticilerinin yaratıcılıklarını kullanarak birbirinden yenilikçi içerikleri üretmeleri için özgür bir alan sunmaya devam ediyor. TikTok, yaratıcılığın kapılarını aralayan ve tıpkı eğlence gibi insan ruhunu besleyen sanata da bu alanda daha fazla yer açmanın peşinde.

TikTok - Cannes Film Festivali Resmi Ortaklığı
TikTok, kısa bir süre önce 75. Cannes Film Festivali’nin resmi ortağı oldu. Bu kapsamda platform; festival öncesinde yaratıcılığa ilham vermek ve ortaya çıkan yetenekleri desteklemek için küresel bir yarışma olan #TikTokShortFilm'i başlattı. İçerik üreticilerinin kendi kısa filmlerini TikTok topluluğuyla paylaştığı yarışmada sinematografi becerileri, TikTok'un araçları ve efektleri aracılığıyla sergilendi. Jüri tarafından seçilen üç içerik üretici, para ödülünün yanı sıra ve Mayıs ayında Cannes'da düzenlenecek Film Festivali'ne katılma şansı yakaladı.
 
Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olan Cannes, bu iş birliği sayesinde gelenekselleşen kalıpların dışına çıkarak yatay açısını ilk kez dikeye çevirdi. Z kuşağının alışkanlığı olan “dikey açıyı” yakalayan festival, sanat dünyasında başlayan yeni bir devrin ayak seslerini de duyurmuş oldu. Elbette bu, TikTok’un sanat ve yaratıcılığın yeni merkez üssü olma yolunda attığı ilk adımı değildi. TikTok, bu perspektifle dikey açı ve sanatı defalarca kez bir araya getirdi.
 
2021 yılında TikTok, Japonya’da ilk kez TikTok film festivalini organize etti. İçerik üreticleri TikTok’u kullanarak filmlerini üretirken ve izleyiciler de yenilikçi yapımları TikTok sayesinde takip edebildi. Sinema alanındaki bir diğer dikkat çeken gelişme de Güney Kore’de yaşandı. TikTok, Bucheon Uluslararası Fantastik Film Festivali'ne davet edildi. TikTok’ta “Bir Dakikalık Dikey Kısa Film Vitrini: TikTok x K-ARTS” başlıklı 10 video, beş gün içinde 8 binden fazla takipçi topladı. Videolar toplamda 127 milyon izlenmeye ulaştı.
 
Sanatın Yeni Merkez Üssü: TikTok
2019 yılında New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi, resmi bir hesap açarak TikTok'la iş birliği yaptı. Bu sayede, dünya çapında milyonlarca TikTok kullanıcısı, müzenin sergilerini ve dünyanın dört bir yanından 5.000 yıllık sanat koleksiyonunu keşfetme fırsatı buldu.

2021 yılındaysa TikTok, dünyanın en ikonik sanat ve kültür kurumlarından bazılarını ilk kez tüm gün süren küresel bir etkinlikte bir araya getirdi ve bugüne kadarki en uzun #MuseumMoment canlı yayınını gerçekleştirdi. Singapur Ulusal Galerisi’yle başlayan yayına 12 farklı ülkeden 23 müze katıldı. Modern sanattan, tarihi eserlere kadar #MuseumMoment, ziyaretçilere dünyanın dört bir yanından kültürel içeriği sanal olarak deneyimleme şansı verdi.
 
Pandemi sürecinde kapılarını TikTok’a açan en önemli müzelerden biri de İtalya’nın en önemli galerilerinden biri olan Floransa’daki Uffizi’ydi. Dünyanın köklü sanat kurumları sosyal medya platformlarına direnirken Uffizi’nin bu yenilikçi yaklaşımı tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Uffizi Direktörü Eike Schmidt “TikTok genç insanlar tarafından tercih ediliyor ve biz de dilimizi ona uyarladık” dedi. Scmidt aynı zamanda bu girişimi geleceğe yatırım olarak gördüğünü vurgularken, “Sanal gezilerimiz tam olarak umduğumuz şeyi başardı. 2020 yılının Haziran ve Kasım ayları arasında, 19 - 25 yaş ziyaretçi sayımızı ikiye katladık” dedi.
 
Yaptığı hamlelerle sanatı genç kuşaklarla buluşturmayı başaran TikTok, başarısını verilerle de ortaya koydu. Nitekim Madrid'deki Museo Nacional del Prado, 360.000'den fazla abonesiyle platformdaki en büyük takipçi kitlesine sahip. Sahne arkası videoları da yayınlayan müzenin TikTok verileri, bu yılın ilk 20 listesinde iki sıra birden yükseldiğini gösteriyor.
 
Müziğin ritmi TikTok’la değişiyor
TikTok’un sanatla olan organik bağı elbette sadece müzelerle sınırlı değil. Örneğin bu yıl TikTok, Montreux Caz Festivali’nin İngiltere ve Avrupa partneri oldu. TikTok’la bu ortaklığın bir parçası olarak Festival, “MJF Spotlight” adı altında bir dizi canlı performans yayınlayacak. TikTok 2020 yılında da LiveXLive’la bir iş birliğine giderek 35 sanatçının katıldığı 48 saat süren bir müzik festivaline imza atmıştı.
 
TikTok her attığı adımla sanatın yeni merkez üssü olmaya ve açısını "dikeye" çevirmeye devam ediyor. Yakın vadede yeni sürprizlerini de açıklayacak olan TikTok topluluğunu ve sanat severleri önümüzdeki günlerde hiç olmadığı kadar dinamik bir sanat deneyimi bekliyor.

Etiketler: tiktok new york cannes


Yorum Yazın