Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Pazarlama Sektöründe yeni trend: Yarışma Pazarlaması

Pazarlama Sektöründe yeni trend: Yarışma Pazarlaması

21 Şubat 2014 , Cuma 08:39
Pazarlama Sektöründe yeni trend:  Yarışma Pazarlaması
Artan rekabet ortamında, dijital dünyayla değişen pazarlama faaliyetleri, sektörün ihtiyaçlarını karşılamak adına kendi alanında uzmanlaşmış farklı ajans çeşitliğinin de oluşumunu sağlamıştır. Son dönemde çok sık görmeye başladığımız; markalara özel yapılan yarışmalar ile de bu çeşitli ajans türlerine bir yenisi eklenerek, Yarışma Ajansı kavramı doğmuştur.
 
Amerika ve Avrupa’da Yarışma Ajansları çok popüler olmasına karşın, Türkiye’de pazarlama sektörüne yeni giren Yarışma Pazarlaması, markaların müşterilerine yönelik farklı ve interaktif bir pazarlama aracı olarak görülmekte.
 
Yarışma Ajansı kavramını Türkiye’ye getiren ve öncüsü olan Yarışma Fabrikası Ajansı’nın Kurucu Ortağı Begüm Vatansever bu yeni alanla ilgili şunları aktardı: ’’Markanın potansiyel veya mevcut müşterisine marka için herhangi bir alanda emek vermesi karşılığında bir ödül kazanmasını sağlayarak, müşteriye marka sadakati ve aidiyet duygularını aşılayan, eğlenceli ve fark yaratan bir pazarlama çeşididir.
 
Müşterinin kendisinden bir şeyler katıp, kurum için üretmesini sağlamak aidiyet duygusunu güçlendirdiği gibi, müşterinin kendi ürettiklerine değer veren bir kurum olduğunu bilmesi de markaya karşı sadakatini arttırmaktadır.’’
 
Vatansever, yarışmaların dijital dünyadan, reel dünyaya; etkinliklerden, mobil telefonlara kadar bir çok mecranın kullanımına olanak sağladığını, kendi yarışma kategorizasyonunu da şu şekilde yaptıklarını belirtmiştir: ’’Sıkça rastladığımız, periyodik olarak düzenlenen fotoğraf, tasarım ve resim yarışmaları Geleneksel Yarışmalar kategorisi altında yer almaktadır. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan  sosyal medya ve internet sitelerinin de bir yarışma mecrası olarak kullanıldığını görmekteyiz. Markalar da, hayran sayfalarının beğeni sayısını arttırmak, kullanıcıları tarafından içerik üretimi teşvik etmek, hedef kitlelere daha efektif yollarla ulaşmak, müşteri verisi toplamak ve de virallik yaratmak adına bu mecraları kullanmaktadır. Biz de geleneksel yarışmalardan farkını ortaya koyabilmek için, bu tarz yarışmalara Online Yarışmalar adını verdik.
 
Bu iki kategori dışında, On-Offline Yarışmaları açacak olursak; yukarıda söz ettiğimiz online mecrayı, reel dünya ile bağladığımız yarışmalardır. Özellikle günümüz teknolojisi ile birleştirildiğinde akılda kalıcılığı ve virallik oranını yükselttiğini düşünmekteyiz.
 
Örnek vermemiz gerekirse interaktif billboard’lar, sosyal medya ile entegre edilmiş duvar veya makinalar, arttırılmış gerçeklik ile kurgulanan hazine avları gibi.
 
Bunlar bazen belirli yazılımlarla, bazen de teknolojinin yaratıcı şekilde kullanımı ile gerçekleşebilir ama buradaki önemli nokta katılımcının ilgisini çekmesi aynı zamanda kullanımının da basit olmasıdır.” 
 
Yarışma Pazarlaması alanında yapılan projelerin önümüzdeki dönemde yaratıcılık düzeyinin de hızla artmaya devam devam edeceği ön görülmektedir. Yarışma Fabrikası kurumlara yarışma organizasyon, tanıtım ve danışmanlık hizmeti vererek bu alandaki projelerine devam edecektir.
 
 


Yorum Yazın