Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Mart 2011 tarihinde oluşturulan “Partners for a New Beginning” (Yeni Başlangıçlar için Ortaklar - PNB) Türkiye tarafından İstanbul’da uluslararası bir toplantı düzenledi. İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıya;
Türkiye ve ABD’nin yanı sıra PNB’nin Cezayir, Mısır, Endonezya, Ürdün, Fas, Pakistan, Filistin ve Tunus olmak üzere sekiz farklı ülkede bulunan yerel yapılanmalarının temsilcilerinden oluşan 150 girişimci de katıldı.
Toplantının açılış bölümünde, TOBB ve PNB Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, The Coca Cola Başkan Yardımcısı Afzaal Malik, İslam İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dr. Ekmelettin İhsanoğlu birer konuşma yaptılar.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, dünyanın yeni bir başlangıca hazırlandığını belirterek tüm karar alıcıların öncelikle Avrupalı liderler olmak üzere bir an önce kararlar almaları gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti; "
Dünyamızın son beş yüz yılına baktığımızda, bugüne kadar iki yapısal güç değişimi yaşandığını görüyoruz. İlk güç değişimi Avrupa’nın yükselişini getirmişti. Bu süreç, 15. yüzyılda başladı ve 18. yüzyılın sonlarında dramatik bir şekilde hızlandı. Bu dönemin temel özellikleri bilim, teknoloji, ticaret, kapitalizm, tarım ve sanayi devrimiydi.
İkinci önemli güç dengesi değişimi ise, 19. yüzyılın sonunda başladı. Bu dönemde de ABD’nin yükselişini görüyoruz. Bu süreçte, ABD, küresel ekonomiyi, siyaseti, bilimi ve kültürü yönlendiren güç haline geldi.
Şimdi ise, güç dengesindeki üçüncü büyük değişimi yaşıyoruz. Bu değişime ünlü yazar Fareed Zakaria “the rise of the rest” diyor. Yani, geride kalanların yükselişi, diyor.
Bu dönüşümü, halklarımız için fırsata çevirmenin yolu ise ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor. Bunun için PNB artık daha önemli, bunun için PNB başarılı olmak zorunda. Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorundayız. Güvenlik ve tehdit merkezli değil, güven ve refah eksenli bir küresel mimariyi oluşturmak bütün halkların refahı için son derece önemli. Refah dolu yarınlar için bölgelerde şer eksenleri değil, istikrar eksenleri inşa edilmeli."
Değişimde Türkiye'nin önemli rolünün olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu; " Bu yeni düzende Türkiye’nin önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Bu yeni rol de Türkiye için yeni bir başlangıçtır. Bu süreçte Türkiye, yeni oluşan çok kutuplu dünyada küresel bir çekim merkezi haline gelecektir. Türkiye’nin ekonomik dönüşüm hikayesi 1980’de başlamıştır. Son 30 yılda yapılan atılımlarla, Türkiye kırsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçişi sağlamıştır. 1980’de 2,063 dolar olan kişi başına milli gelirimiz 14,741 dolara çıkmıştır. 3 milyar dolar ihracat yaparken, bugün 200’den fazla ülkeye 130 milyar dolar ihracat yapar hale geldik. İhracatımız içinde sanayinin payı yüzde 10’dan yüzde 92’ye çıkmıştır.
Bugün Türkiye, dünyanın 17., Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisidir. İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve özel sektöre sahiptir. Çeşitlenmiş ekonomisiyle ve son 30 yılda yaşadığı dönüşümle Türkiye’nin bölge ülkelerine aktaracağı önemli deneyimler bulunmaktadır. Yani Türkiye, bölgenin dönüştürücü gücüdür. Türkiye ve Türkiye’nin girişimcileri bu yeni role hazırdır" dedi.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda dünyanın yeni başlangıç yaptığı bu dönemde, ülkelerle yaptıkları yeni başlangıçlardan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.