Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Nisan ayında siyaset gündeminde neler konuşuldu?

Nisan ayında siyaset gündeminde neler konuşuldu?

7 Mayıs 2014 , Çarşamba 16:40
Nisan ayında siyaset gündeminde neler konuşuldu?
Medya Takip Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, Nisan ayına damgasını konu, seçim sonuçları oldu. Sonuçların “şaibeli” olarak değerlendirilmesi, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Oyların sayıldığı esnalarda bazı il ve ilçelerde meydana gelen elektrik kesintileri, partiler başta olmak üzere halkta da tepki uyandırdı. Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı’nın açıkladığı oy yüzdelerinin farklı olması, gergin olan sinirleri körüklerken, yeni tartışmaların da ortaya atılmasına neden oldu. 40’a yakın il ve birçok ilçede AKP ve CHP’liler tarafından sandıklara itirazlar yapıldı ve bazı sandıklarda oyların yeniden sayılması gündeme geldi.
 
KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mecliste saldırıya uğraması, ayında gündemde yer alan başlıklardan biri oldu. Kemal Kılıçdaroğlu, mecliste grup toplantısına girerken, BDP’li milletvekilleriyle el sıkıştığı anda, Meclis’e dışarıdan ziyaretçi olarak girdiği düşünülen bir şahıs tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Gözüne aldığı darbe nedeniyle gözlüğü kırılan CHP Genel Başkanı, saldırı sonrasında makamında bir süre dinlenmesinin ardından grup konuşmasını gerçekleştirmesi ile basında yer aldı. 
 
HSYK GÜNDEMİ
MTM’nin aynı araştırmasına göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Nisan ayının gündeminde yer edinen başlıca kurumlar arasındaydı. Anayasa Mahkemesi’nin, HYSK Kanunu ile Adalet Bakanı’na tanınan bütün ek yetkileri kaldırması, çeşitli basın organlarında haberlerde yoğun şekilde yer aldı. Buna göre, bakanın HSYK üyelerinin görevlerini belirleme, genel kurulu toplama, üyelere soruşturma ve dava açma yetkileri iptal oldu. HSYK 1. Dairesi’nin, Adana’da MİT’in TIR’larına yönelik operasyon yapan üç savcıyı geçici yetkiyle dağıtması, medyada fazlaca yer bulan konular arasındaydı. 
 
YARGI – SİYASET TARTIŞMASI
Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK Kanunu’nun Adalet Bakanı’na verdiği ek yetkileri kaldırması, tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenehanelerinin 18 Nisan'a kadar kapatılmasını öngören hükümleri içeren “Tam Gün Yasası”nı durdurma kararı, Twitter’a erişim engelini iptal etmesi, AYM ve siyaset ilişkisi üzerine tartışmaların ortaya atılmasına neden oldu. Anayasa Mahkemesi’nin siyasete müdahalede bulunduğuna ilişkin söylemler ve iktidarın AYM’ye karşı eleştirel tutum sergilemesi, ayın siyaset gündeminin önemli konuları arasında medyada yer buldu. 
 
AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın, Anayasa Mahkemesi’nin 52. Kuruluş Yıldönümü töreninde yaptığı konuşma, siyaset gündeminin gelişmelerinden biri olarak kendini gösterdi. Kılıç’ın hükümeti sert bir dille eleştirdiği konuşma, hükümet kanadında tepkilere yol açtı. 
 
SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi (MTM)’nin Nisan ayı siyaset gündemine ilişkin hazırladığı rapora göre; medyanın en fazla yer verdiği parti, 71 bin 893 haber ile Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. AK Parti’yi 49 bin 481 haber ile Cumhuriyet Halk Partisi izledi. MHP ise 7 bin 811 adet haber ile Nisan ayının siyaset gündeminde yer aldı.
 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

 

No

Siyasi parti

Haber adedi

 

1

AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi

71.893

 

2

CHP Cumhuriyet Halk Partisi

49.481

 

3

MHP Milliyetçi Hareket Partisi

7.811

 

4

BDP Barış ve Demokrasi Partisi

6.201

 

5

HDP Halkların Demokratik Partisi

9.420

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi’nin Nisan 2014’te 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.

 
 
 
 
 
Medyanın, Nisan ayı genelinde en çok değindiği isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ay genelinde gerek muhalefetle, gerekse AYM ile ilgili olan yorumlarıyla öne çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 33 bin 926 habere konu olarak gündemde yer aldı. Başbakan ayrıca, 1915 olaylarının 99. yıldönümünden bir gün önce, 23 Nisan’da, olaya ilişkin 9 ayrı dilde taziye mesajı yayınlaması ile hem Türkiye hem de dünya basınında yankı yarattı. “Bir Türk liderin yaşanan ölümler üzerine yaptığı ilk açık yorum” olarak nitelendirilen taziye mesajı, “soykırım”ın tanınması tartışmalarını gündeme getirdi.
 
MTM’nin raporuna göre; Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, Abdullah Gül’ün başbakan olma durumuna yönelik ortaya atılan söylemler, siyaset gündeminde sıkça yer almaya başladı. Abdullah Gül, 16 bin 91 adet haber ile ayın siyaset gündeminde yer edindi. 
 
Aynı araştırmaya göre, siyaset gündeminde ayın en çok haber olan bir diğer ismi, 14 bin 894 haber ile Kemal Kılıçdaroğlu olurken, onu 9 bin 453 haber ile Devlet Bahçeli izledi.
 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

 

No

Siyasi isim

Haber adedi

 

1

Recep Tayyip Erdoğan

33.926

 

2

Abdullah Gül

16.091

 

3

Kemal Kılıçdaroğlu

14.894

 

4

Devlet Bahçeli

9.453

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi tarafından, Nisan 2014’te 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarına göre derlenmiştir.

 
 
 

MTM’NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

- Antalya'da AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, seçimi kazanarak 5 yıl önce devrettiği başkanlık koltuğunu geri aldı.
-Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na büyük bir farkla seçilen Fatma Şahin, kentin tarihine 'ilk'lerle adını yazdırdı. Şehrin ilk kadın milletvekili ve bakanı olan Şahin, şimdi de şehrin ilk kadın belediye başkanı oldu. Şahin aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın Büyükşehir Belediye Başkanı olan 3 kadından biriydi. 
- Kütahya'nın Simav ilçesinde, CHP İlçe Teşkilat yönetimi, yerel seçimlerde başarısız oldukları gerekçesiyle topluca istifa etti. CHP İlçe Başkanı Kasım Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, Simav halkının takdiriyle oluşan seçim sonuçlarında başarısız olduklarını, yönetim olarak daha fazla görevde durmanın doğru olmadığını söyledi.
- Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, doğru isim bulunursa cumhurbaşkanlığı seçiminde başka partilerle uzlaşma yoluna gidilebileceğini açıkladı.
-Twitter, Anayasa Mahkemesi'nin, ifade özgürlüğüne aykırı bulduğu ve yasağın derhal kaldırılması yönündeki kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra, yaklaşık 2 hafta süren erişim engelinin ardından kullanıma açıldı. 
- Mustafa Sarıgül, 15 yıl başkanlık yaptığı Şişli Belediyesi’ne törenle veda etti.
- Anayasa Mahkemesi’nin 2 Nisan tarihli “ihlal” kararı 24 saatte Twitter’ı açtırırken, Youtube ile ilgili kararını da kaldırttı.
-  Kapatılan ÖYM'lerin yerine İstanbul'da 9 yeni Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. 7 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere kurulan mahkemelerin başkan ve üyeleri de belirlendi.
- Yüksek Seçim Kurulu, Yalova seçiminin iptaline karar vererek, 1 Haziran 2014'te yeniden yapılmasını kararlaştırdı.
- İstanbul' da düzenlenen 80. 'Sessiz Çığlık' eylemine, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ da katıldı. Tutuklu yakınlarına destek veren Başbuğ, haklarında açılan davalara değinerek ortada bir kumpas olduğunu savundu.
- Hükümet, bireysel başvuruları değerlendirip, Twitter yasağına son veren Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) görev ve yetkilerini sınırlandıracak yasal düzenleme için hazırlık başlattı. Yapılacak değişiklik, Yüksek Mahkeme'nin Twitter benzeri kararlar vermesinin önüne geçecek. 
- Mısır'da verilen 529 idam kararı, TBMM'de grubu bulunan partileri bir araya getirdi. Partiler ortak deklarasyonla Mısır'da idamların uygulanmaması çağrısında bulundu.
- MİT Yasa Teklifi'nin 11 maddelik ilk bölümü kabul edildi. MİT Müsteşarı, Yüce Divan'da değil, Yargıtay'da yargılanacak.
- Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başbakanı Neçirvan Barzani yaptıkları görüşmede Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin enerji işbirliğini sürdürme ve geliştirme konusunda mutabık kaldı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenlikleri için Türkiye'ye gelen çocukları kabul etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çocukları Çankaya Köşkü'nde kabul etti.
- 1 Mayıs yaklaşırken, kutlamaların Taksim’de yapılmasına ilişkin tartışmalar medyada yer aldı.
- CHP, dershanelerin kapatılmasını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaklaşık 40 bin personelinin görevine son verecek kanunu iptal ve yürütmeyi durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi kapsamında, İstanbul Boğazı altındaki tünel kazı çalışmasını başlattı.
- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilk kez Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenledi. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı.
- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile öğretmenlerin de bulunduğu kabulde Gül, minik öğrencilerle uzun uzun sohbet etti.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalı görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.
 


Yorum Yazın