Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Medya İletişimi

18 Haziran 2011 , Cumartesi 12:00
Medya İletişimi

Medya iletişimi, iletişim kampanyalarının planının bir parçası. Hiçbir İletişim kampanyasının orijinal ve etkili planlanması, kampanyanın başarılı olması için tek başına yeterli olmaz. Kampanya, ancak doğru zamanda, doğru yerde, doğru hedef kitleye, doğru araçlarla ulaşırsa başarılı olur. İletişim kampanyasının etkili olmasındaki önemli unsurlardan biri de medya ile ilişkilerdir.

Medya İletişimi, iletişim kampanyasının etkisini artırır

Medya iletişimi, mesaj veya kampanyayı kitle iletişim araçlarını kullanarak en etkili, en sık, en doğru zamanda ve en doğru tüketiciyle buluşturmak için hazırlanan çalışmaları içerir. Bu çalışmalarla oluşturulan medya planında öncelikli olan, Sözcünün belirlenmesidir. Sonrasında ise hedef kitleye uygun olarak verilecek mesajın seçimidir.

Doğru ve sağlıklı bir medya planı için sistemli bir medya analizi yapılır. Bir medya planlaması hazırlanırken bazı soruların cevapları aranır. Kampanyada verilmek istenen ana mesaj, hedef kitle, ulaşılabilecek yayınlar, zamanlama, bütçe vs. Bu soruların cevaplarının medya ve iletişim planlarına uygun olarak hazırlanarak medyanın karşısına çıkılması en doğru yaklaşım olacaktır.

Medya planlamasının en kilit noktası, medya araçlarının belirlenmesidir. Hedef kitleye doğrudan ulaşılacak medya araçları seçilmelidir. Hangi bölgede hangi kitle hangi iletişim aracını kullanıyor sorularının çok iyi cevaplanması gerekiyor.

Medya iletişiminde temel kurallar her zaman geçerli. Elbette stratejinin belirlenmesi öncelikli. Sonrasındaki temel noktaları çok genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Verilecek mesaja yönelik hedef medyayı tanımak,
  • Yayın tarihlerini ve hazırlık sürelerini unutmamak,
  • Dokümanların haber değeri taşıdığından emin olmak,
  • Mesajın dikkat çekici olmasını sağlamak,
  • Medya sektörünü ve yayınları takip etmek,
  • Haberciliği bilmek,
  • Her gün, her an konuşmaya yetkili Sözcüyü belirlemek,
  • İletişim bütçelerinin sınırında kalmak,
  • Haberden en iyi verimi elde etmek,
  • Genel hedef kitleyi iyi anlayın ve kitleye ve mesajlara uygun medyayı seçmek,
  • Medyanın sorularına hızlı cevap vermek,
  • Kısa ve basit konuşmak,
  • Vaatleri ve taahhütleri yerine getirmek,
  • Dürüst olmak ve güvenilirliği korumak,
  • Daima detayları kontrol etmek, isimler, tarihler, saatler ve istatistikler başta olmak üzere Türkçe yazım kurallarına dikkat etmek.
  • Medya endüstrisindeki değişiklikleri, yeni gelişmeleri, yeni insanları ve yayınları takip etmek,
  • Yayınları detaylı araştırarak tarzlarını, kullanılacak en iyi açıyı ve müşterinin, ürünün ya da bilginin buna uyup uymayacağı ve nasıl olması gerektiğini belirlemek,
  • Medyayı küstürmemek,
  • Destekleri ve işbirliği için daima teşekkür etmek

Diğer yandan, bugün medya ile iletişim kurmak için çok geniş bir teknoloji yelpazemiz var; daha hızlı ve daha düşük  maliyetli. Ancak, bir o kadar da tehlikeli. Hızlı yayılan haberler ve bilgiler bizi çok dikkatli olmaya, sistemli medya ilişkisi yönetmeye zorluyor.

Hızla yayılan haberler, medya ilişkisini zorluyor

Ancak, medya ilişkilerinin herkesle kurulan ilişkiler gibi olduğunu da bilmek gerekir. Yöneticiler için ilişkiyi geliştirmek ve korumak önem taşıyor. Gazeteci haberi koklar, iyi haberi tanır, haberi yakaladığı an size ulaşır, ayrıca insanı da iyi bilir.

Medya iletişiminde üç taraf yer alıyor: Kuruluşlar ve yöneticiler, halkla ilişkiler profesyonelleri ve medya.

Kurumlar ve yöneticiler için medyada yer almak öncelikli tercihleri oluşturabiliyor. Ancak bilinmesi gerekiyor ki, medyada çok az yer aldığı halde itibar katsayısı çok yüksek olan ve medyada çok yer aldığı için aynı itibarı yakalayamayan yöneticiler var. Aslında, kamuoyu tarafından tanınıyor olmak hangi ölçüde faydaya dönüşüyor bunun iyi planlanması gerekiyor. Bugün artık, medyada görünmemek için çaba harcayan veya çok az görünmeyi tercih eden yönetici grubu bulunuyor.

Bugün, medyada görünmemek için çaba harcayan yönetici grubu var

Medya iletişiminde, halkla ilişkiler danışmanlarını dinlemek, tecrübelerinden yararlanmak önemli. Kamuoyuna verilecek mesaj olduğu zaman ortaya çıkmak, her konunun medyada yer almasını talep etmemek, medyanın da gündeminin çok yoğun olduğunun bilinmesi aslında bir süreç. Kuruluşlar zamanla bu olgunluğa erişiyorlar.

Medya iletişiminde etik davranmak, medyanın çalışma ortamını ve koşullarını bilmek, gazeteciyi tanımak bir uzmanlık işidir. Bu uzmanlığın getirdiği sorumluluğu taşımak gerekir. Uzmanlık kurallara uyumu da bünyesinde taşır. Ama ya kuralsızca bu işi yapanlara, düzeni bozanlara, hem gazetecilik, hem halkla ilişkiler mesleğinin kamuoyundaki algısını bozanlara ne demeli?

Bu taraflar arasında da zaman zaman medya iletişimini yönetirken zorluklar olabiliyor. Bu zorluklar, tarafları bir Deklarasyona kadar yönlendirdi. Bu Deklarasyon, iş dünyasının, medyanın ve iletişim camiasının kullanımına sunuldu.  Beklentimiz, tarafların haber üretim sürecindeki ortak çalışmalarda, birbirlerine hoşgörüyle yaklaşmaları ve haber sürecini önemsemeleridir.

Üst örgütler Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından hazırlanan Deklarasyonu, medya ve iletişimin alt uzmanlık örgütleri(EGD, İDA, BMD, ESAM, İMD, RTGD, TSYD, MGD) de kabul etti. Deklarasyon, iş dünyası, halkla ilişkiler ve medya arasında haber sürecinin işleyişine yeni bir profesyonellik kazandıracak.

 

Kaynak

Fügen Toksü

The BrandAge

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın