Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Medya Etiği Platformu'ndan 11 işçinin ölümü hakkında açıklama...

Medya Etiği Platformu'ndan 11 işçinin ölümü hakkında açıklama...

12 Mart 2012 , Pazartesi 17:17
Medya Etiği Platformu'ndan 11 işçinin ölümü hakkında açıklama...

Medya Etiği Plaformu'ndan Esenyurt'ta bir alışveriş merkezinin inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesi hakkında açıklama yapıldı.

Platform tarafından yapılan açıklama şöyle;

İnşaat şirketleri kadar inşaat işçilerini de yazsaydık…
Medya, İstanbul’da 11 inşaat işçisinin yanarak öldüğü facia dolayısıyla, bir gecede şantiyelerdeki insanlık dışı çalışma şartlarının farkına vardı. Medyanın görevi “gerçeği eksiksiz yazmak” ise bunu çok önce yapmalıydık.

Üniversitede iktisada giriş dersi alan herkes bilir: İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. İnşaat büyürse ekonomi de büyür.

Gazetelerin ekonomi sayfalarının tıka basa inşaat şirketi haberleriyle dolu olmasının nedeni acaba bu mudur? Yoksa medyanın, Türkiye’nin diğer gündem maddelerinden çoğundan esirgediği özeni, dikkati inşaat sektörüne bahşetmesinin arkasında, konut reklamlarının da payı var mıdır?

Eğer İstanbul’un göbeğindeki şantiyede çalışan inşaat işçilerinden 11’i, dün gece barındıkları çadırda yanarak yaşamlarını yitirmeseydi bu sorunun bir önemi olmayabilirdi. Ama bu sabah yüz yüze geldiğimiz facianın büyüklüğü ve ortaya çıkan sorular (“İşçilerin çadır yerine barakada kalması gerekmez miydi? Daha ucuz olduğu için mi çadırda kalıyorlardı?”) medyanın kendisiyle yüzleşmesini zorunlu kılıyor.

Biz, Türkiyeli gazeteciler, hangi nedenle olursa olsun, yıllardır haber için büyük kentlerdeki şantiyeleri geziyoruz. İrili ufaklı yüzlerce şantiyeden yüzlerce, binlerce haber çıkardık. İnşaat şirketlerinin patronlarıyla, yöneticileriyle sayısız röportajlar yaptık. “Örnek daireleri” gezerken, şantiyelerin ortasından geçtik, inşaat işçileriyle merhabalaştık. Ama bir kez olsun haberlerini yapmadık. Eğer sorsaydık, İstanbul’un göbeğindeki şantiyelerde güvenlik önlemlerine uyulmadığını, barakada, daha güvenli şartlarda kalmaları gerekirken çadırda kaldıklarını söylerler miydi acaba?

Medya Etiği Platformu’nun Etik İlkeleri şöyle der:

“Gerçeği eksiksiz ve yalın bir şekilde yansıtmak gazetecinin temel görevidir.”

Bugün özeleştiri zamanıdır.



Yorum Yazın