Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk farklı kültürler arasında tartışılarak şekilleniyor

Kurumsal Sosyal Sorumluluk farklı kültürler arasında tartışılarak şekilleniyor

20 Kasım 2014 , Perşembe 09:23
Kurumsal Sosyal Sorumluluk farklı kültürler arasında tartışılarak şekilleniyor
“İslam’da Kurumsal Sosyal Sorumluluk” (Corporate Social Responsibility (CSR) in Islam) etkinliği, ilk kez İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSS Türkiye), Hollings Center for International Dialogue ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı uluslararası boyutta ele alındı.  Konferansta farklı ülkelerden gelen panelistler, KSS çalışmalarının İslami ekonomide bir seçenek değil bir zorunluluk olduğu görüşünü ön plana çıkardı.
 
Üç gün süren etkinlikte söz alan KSS Türkiye Başkanı Serdar Dinler Demokrasi ve KSS arasındaki bağlantıya dikkat çekerek bu uygulamanın Türkiye’deki kökenlerinin Osmanlı İmparatorluğundan beri varlığını sürdüren Ahilik Sistemine ve onun dört temek unsuruna (iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik) dayandığına işaret etti. İslam’da Kurumsal Sosyal Sorumluluk etkinliği, kurumsal sosyal sorumluluk alanında ve farklı kültürler arasında bir köprü görevi görüyor.
 
Açılış konuşmacılarından Sermaye Piyasası Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık ise, Türkiye’deki KSS gelişmelerinden ve İstanbul’un uluslararası finans merkezlerinden biri olması hedeflerinden bahsederken “Finans merkezi olmak için regulasyon yeterli değil. yatırım kültürü de gereklidir” diyerek sosyal yatırımın öneminden bahsetti. 
 
Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir kalkınma için benzersiz bir öneme sahip ve kamuya açık olarak yapılan etkinliğin ilk paneli “İslami Ekonomik Model ve KSS”’de uluslararası akademisyenler KSS’nin geçmiş kökenlerini, KSS’nin eski ve yeni ekonomi paradigmasındaki yerini ve İslami değerlerin ülkelerde uygulanma düzeyini ölçen İslamilik Endeksini (Islamicity Index) tartıştı. Bu endekse göre İslami değerlerin en çok uygulandığı ülkeler arasında nüfus çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden sadece Malezya ve Kuveyt ilk 50’de yer alıyor. Türkiye’nin sıralaması ise 103. Etkinliğin ikinci paneli “Bölgesel KSS Uygulamaları”nda ise Pakistan, Kazakistan, Bosna Hersek ve Ortadoğu KSS ağından katılımcılar KSS’nin ilgili bölgelerde nasıl hayat bulduğunu anlattı. 
 
İslam’da Kurumsal Sosyal Sorumluluk etkinliğinin her yıl yapılarak kültürler arası  KSS ağını güçlendirmesi planlanıyor.
 


Yorum Yazın